Przepisy na Sos ciemny
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Sos ciemny
Sosy uatrakcyjniają smak nie tylko prostych dań, ale również tych najwykwintniejszych. Ponadto sprawiają, że nie wydają się zbyt suche. Warto zatem nauczyć się je odpowiednio przyrządzać i wiedzieć, z czym dobrze skomponuje się ich konkretny rodzaj. Najprościej podzielić je na ciemne i jasne. Te drugie pasują raczej do dań ze schabu czy kurczaka, sos ciemny z kolei świetnie podkreśli smak gulaszów, mięsa wieprzowego, wołowego czy placków ziemniaczanych. Warto wypróbować majerankowy lub rozmarynowy. Oba przyrządza się w bardzo podobny sposób, a sam proces nie jest szczególnie skomplikowany. Do ich przygotowania należy wykorzystać naczynie, w którym wcześniej przygotowywane było mięso. Czynność ta nazywana jest deglasowaniem i polega na przeniesieniu smaków ze smażenia wcześniejszej potrawy do nowej. Na patelnię wystarczy wlać trochę tłuszczu, a następnie podsmażyć na nim posiekaną w kostkę szalotkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj zioła – świeże lub suszone oraz wodę i esencję do sosu. Po krótkim podgotowaniu całości sos jest gotowy, aby przelać go do sosjerki lub polać nim mięso bezpośrednio na talerzu. Zwolennicy pikantnych akcentów mogą zastąpić cebulę czosnkiem, który warto połączyć z drobno posiekaną pietruszką. Jeśli masz ochotę na pieczeń z kaczki, koniecznie wypróbuj zaserwowanie jej z sosem śliwkowym, który będzie wyjątkowo intensywny w smaku, jeśli do jego przygotowania użyjesz suszonych owoców. Dopraw go cynamonem oraz goździkami. Wielbicielom placków ziemniaczanych do gustu z pewnością przypadnie sos grzybowy. Jest na tyle smaczny, że sprawdzi się również maczanie w nim świeżego, chrupiącego pieczywa. To świetny sposób na przekąskę w ciągu dnia. Szukasz propozycji na niecodzienny ciemny sos? W takim przypadku koniecznie wypróbuj sos marsala. Koniecznie sprawdź nasze przepisy z tej kategorii i przygotuj dzięki nim uniwersalne dodatki do wielu dań. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o naszych propozycjach w komentarzach. Z czym podasz sosy ciemne z tego zbioru przepisów?