Przepisy na Sos ciemny
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (9)
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejSos ciemny
Sosy uatrakcyjniają smak nie tylko prostych dań, ale również tych najwykwintniejszych. Ponadto sprawiają, że nie wydają się zbyt suche. Warto zatem nauczyć się je odpowiednio przyrządzać i wiedzieć, z czym dobrze skomponuje się ich konkretny rodzaj. Najprościej podzielić je na ciemne i jasne. Te drugie pasują raczej do dań ze schabu czy kurczaka, sos ciemny z kolei świetnie podkreśli smak gulaszów, mięsa wieprzowego, wołowego czy placków ziemniaczanych. Warto wypróbować majerankowy lub rozmarynowy. Oba przyrządza się w bardzo podobny sposób, a sam proces nie jest szczególnie skomplikowany. Do ich przygotowania należy wykorzystać naczynie, w którym wcześniej przygotowywane było mięso. Czynność ta nazywana jest deglasowaniem i polega na przeniesieniu smaków ze smażenia wcześniejszej potrawy do nowej. Na patelnię wystarczy wlać trochę tłuszczu, a następnie podsmażyć na nim posiekaną w kostkę szalotkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj zioła – świeże lub suszone oraz wodę i esencję do sosu. Po krótkim podgotowaniu całości sos jest gotowy, aby przelać go do sosjerki lub polać nim mięso bezpośrednio na talerzu. Zwolennicy pikantnych akcentów mogą zastąpić cebulę czosnkiem, który warto połączyć z drobno posiekaną pietruszką. Jeśli masz ochotę na pieczeń z kaczki, koniecznie wypróbuj zaserwowanie jej z sosem śliwkowym, który będzie wyjątkowo intensywny w smaku, jeśli do jego przygotowania użyjesz suszonych owoców. Dopraw go cynamonem oraz goździkami. Wielbicielom placków ziemniaczanych do gustu z pewnością przypadnie sos grzybowy. Jest na tyle smaczny, że sprawdzi się również maczanie w nim świeżego, chrupiącego pieczywa. To świetny sposób na przekąskę w ciągu dnia. Szukasz propozycji na niecodzienny ciemny sos? W takim przypadku koniecznie wypróbuj sos marsala. Koniecznie sprawdź nasze przepisy z tej kategorii i przygotuj dzięki nim uniwersalne dodatki do wielu dań. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o naszych propozycjach w komentarzach. Z czym podasz sosy ciemne z tego zbioru przepisów?