Przepisy na Sos ciemny
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Sos ciemny
Sosy uatrakcyjniają smak nie tylko prostych dań, ale również tych najwykwintniejszych. Ponadto sprawiają, że nie wydają się zbyt suche. Warto zatem nauczyć się je odpowiednio przyrządzać i wiedzieć, z czym dobrze skomponuje się ich konkretny rodzaj. Najprościej podzielić je na ciemne i jasne. Te drugie pasują raczej do dań ze schabu czy kurczaka, sos ciemny z kolei świetnie podkreśli smak gulaszów, mięsa wieprzowego, wołowego czy placków ziemniaczanych. Warto wypróbować majerankowy lub rozmarynowy. Oba przyrządza się w bardzo podobny sposób, a sam proces nie jest szczególnie skomplikowany. Do ich przygotowania należy wykorzystać naczynie, w którym wcześniej przygotowywane było mięso. Czynność ta nazywana jest deglasowaniem i polega na przeniesieniu smaków ze smażenia wcześniejszej potrawy do nowej. Na patelnię wystarczy wlać trochę tłuszczu, a następnie podsmażyć na nim posiekaną w kostkę szalotkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj zioła – świeże lub suszone oraz wodę i esencję do sosu. Po krótkim podgotowaniu całości sos jest gotowy, aby przelać go do sosjerki lub polać nim mięso bezpośrednio na talerzu. Zwolennicy pikantnych akcentów mogą zastąpić cebulę czosnkiem, który warto połączyć z drobno posiekaną pietruszką. Jeśli masz ochotę na pieczeń z kaczki, koniecznie wypróbuj zaserwowanie jej z sosem śliwkowym, który będzie wyjątkowo intensywny w smaku, jeśli do jego przygotowania użyjesz suszonych owoców. Dopraw go cynamonem oraz goździkami. Wielbicielom placków ziemniaczanych do gustu z pewnością przypadnie sos grzybowy. Jest na tyle smaczny, że sprawdzi się również maczanie w nim świeżego, chrupiącego pieczywa. To świetny sposób na przekąskę w ciągu dnia. Szukasz propozycji na niecodzienny ciemny sos? W takim przypadku koniecznie wypróbuj sos marsala. Koniecznie sprawdź nasze przepisy z tej kategorii i przygotuj dzięki nim uniwersalne dodatki do wielu dań. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o naszych propozycjach w komentarzach. Z czym podasz sosy ciemne z tego zbioru przepisów?