Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 szklanka

4 dekagramy

5 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz i obierz orzechy ze skórki.

Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - Krok 1

Krok 2

Na maśle zeszklij cebulę, całość podlej winem, gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Patelnię zestaw z ognia, dodaj koncentrat pomidorowy, Sos do pieczeni ciemny Knorr , całość podlej 300 ml zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Zagotuj sos, dodaj sparzone orzechy.

Krok 3

Gotuj około 5 minut, aż sos naturalnie zgęstnieje, na koniec wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Sos podawaj do mięs pieczonych, smażonych lub grillowanych.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi

Sparz i obierz orzechy ze skórki.