Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 szklanka

4 dekagramy

5 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz i obierz orzechy ze skórki.

Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - Krok 1

Krok 2

Na maśle zeszklij cebulę, całość podlej winem, gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Patelnię zestaw z ognia, dodaj koncentrat pomidorowy, Sos do pieczeni ciemny Knorr , całość podlej 300 ml zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Zagotuj sos, dodaj sparzone orzechy.

Krok 3

Gotuj około 5 minut, aż sos naturalnie zgęstnieje, na koniec wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Sos podawaj do mięs pieczonych, smażonych lub grillowanych.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos aioli
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi

Sparz i obierz orzechy ze skórki.