Sos dyniowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos dyniowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

96 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

5 dekagramów

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj Bulionetkę drobiową Knorr z dwoma szklankami wody.

Sos dyniowy - Krok 1

Krok 2

Oczyść dynię i rozdrobnij na mniejsze elementy. Pokrój cebulę w kawałki. Pokrojoną na kawałki cebulę oraz dynię, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa się zrumienią.

Sos dyniowy - Krok 2

Krok 3

Pokrój pomidory w kostkę. Do wywaru dodaj pomidory, curry, śmietanę oraz upieczone warzywa i duś wszystko do miękkości.

Sos dyniowy - Krok 3

Krok 4

Możesz również zmiksować.

Sos dyniowy - Krok 4

Krok 5

Następnie przetrzyj.

Sos dyniowy - Krok 5

Krok 6

Na końcu dodaj posiekany koperek.

Sos dyniowy - Krok 6

Krok 7

Sos dyniowy podawaj do mięs i makaronu.

Sos dyniowy - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Escudella
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos dyniowySos dyniowy

Miąższ z dyni stanowi znakomitą bazę sosu – nada mu subtelny, lekko orzechowy posmak, kremową konsystencję oraz intensywny pomarańczowy kolor. Do jego przyrządzenia sprawdzi się większość odmian dyni, poza makaronową, której przypominający nitki miąższ trudno będzie zmiksować. Zacznij od przygotowania wywaru z drobiowej bulionetki. Dynię oczyść, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekaj. Warzywa ułóż na blaszce, skrop oliwą i piecz do momentu, aż się zarumienią. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, po czym dodaj je do bulionu. Aby nadać potrawie wyrazistszy zapach i smak, wsyp do niej także szczyptę przyprawy curry. Zabiel wywar kwaśną śmietaną, pamiętając, by wcześniej ją zahartować. Na koniec do garnka powinna trafić upieczona dynia i cebula. Całość duś na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera lub przetrzyj przez sitko. Gotowy sos wzbogać  koperkiem i podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub makaronu. Sprawdź, jakie to proste.