Sos dyniowy do mięsa – przepis na prosty dip | Przepisy.pl pixel

Sos dyniowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

5 dekagramów

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj Bulionetkę drobiową Knorr z dwoma szklankami wody.

Sos dyniowy - Krok 1

Krok 2

Oczyść dynię i rozdrobnij na mniejsze elementy. Pokrój cebulę w kawałki. Pokrojoną na kawałki cebulę oraz dynię, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa się zrumienią.

Sos dyniowy - Krok 2

Krok 3

Pokrój pomidory w kostkę. Do wywaru dodaj pomidory, curry, śmietanę oraz upieczone warzywa i duś wszystko do miękkości.

Sos dyniowy - Krok 3

Krok 4

Możesz również zmiksować.

Sos dyniowy - Krok 4

Krok 5

Następnie przetrzyj.

Sos dyniowy - Krok 5

Krok 6

Na końcu dodaj posiekany koperek.

Sos dyniowy - Krok 6

Krok 7

Sos dyniowy podawaj do mięs i makaronu.

Sos dyniowy - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos dyniowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos dyniowySos dyniowy

Miąższ z dyni stanowi znakomitą bazę sosu – nada mu subtelny, lekko orzechowy posmak, kremową konsystencję oraz intensywny pomarańczowy kolor. Jesteśmy przekonani, że dla wielu miłośników gotowania przepis na sos z dyni będzie powiewem świeżości w kuchni! Jak się za niego zabrać? Zacznij od przygotowania wywaru z drobiowej bulionetki. Dynię oczyść, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekaj. Resztę instrukcji znajdziesz w naszej recepturze na sos dyniowy.

Dla kogo? Sos dyniowy przypadnie do gustu miłośnikom warzyw pod różnymi postaciami. Ułóż je na blaszce, skrop oliwą i piecz do momentu, aż się zarumienią. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, po czym dodaj je do bulionu na sos z dyni.

Na jaką okazję? Aby nadać dipowi z dyni wyrazistszy zapach i smak, wsyp do niego także szczyptę przyprawy curry. Wywar zabiel kwaśną śmietaną, pamiętając, by wcześniej ją zahartować. Na koniec do garnka powinna trafić upieczona dynia i cebula. Sos z dyni sprawdzi się zawsze, gdy będziesz mieć ochotę na aromatyczny posiłek. Poczęstuj nim znajomych podczas spotkania w domowym zaciszu. Będą oczarowani!

Czy wiesz, że? Do przyrządzenia przepisu na sos z dynią sprawdzi się większość odmian charakterystycznego warzywa, poza dynią makaronową, której przypominający nitki miąższ trudno będzie zmiksować.

Dla urozmaicenia: Sos z dyni do mięsa duś na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera lub przetrzyj przez sitko. Gotowy sos dyniowy wzbogać koperkiem i podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub makaronu. Sprawdź, jakie to proste.