Toffi – jak zrobić w domu? Jak zrobić masę, a jak sos oraz cukierki?
Toffi to niezastąpiony element ciast i wymyślnych deserów. Ten słodki specjał może występować w przeróżnych formach i zawsze smakuje tak samo dobrze. Chcecie, aby toffi zachwyciło Wasze podniebienia? Koniecznie zostańcie z nami i dowiedzcie się, jak łatwo przejść przez proces przygotowań tego wyrobu. Kremowa masa, słodkie cukierki czy aromatyczny sos – którą formę wybierzecie? Pomożemy Wam w wyborze. Zapraszamy!
Jak zrobić masę toffi?
Masa toffi to doskonały dodatek do ciast, deserów na zimno czy naleśników. Charakteryzuje ją gęsta i kremowa konsystencja. Nasza receptura jest tak prosta, że nawet kulinarni nowicjusze nie powinni mieć problemu z przygotowaniem tego specjału! Od czego zacząć? Jak się robi toffi w postaci kremowej masy?
- Wsypcie do rondelka 200 gramów białego cukru i podlejcie go 2 łyżkami wody.
- Podgrzewajcie całość na średnim ogniu i poczekajcie, aż cukier się rozpuści. Masa powinna zmienić barwę na jasnobrązową.
- Dodajcie do masy 120 mililitrów śmietanki 30% i w szybkim tempem mieszajcie toffi. Gdy zobaczycie gęstą, jednolitą konsystencję, to zdejmijcie Wasz specjał z kuchenki i poczekajcie, aż trochę ostygnie. Gotowe! Masa toffi nadaje się do spożycia – zróbcie z niej najlepsze desery.
Jak zrobić sos toffi?
Aromatyczny i słodki sos toffi do lodów i wypieków to marzenie każdego łasucha. Jak go przygotować? Poznajcie naszą sprawdzoną i niezwykle prostą recepturę, która zachwyci Wasze podniebienia.
- Do niewielkiego garnuszka dodajcie szklankę białego cukru, pół szklanki śmietanki 30% oraz 100 gramów masła.
- Wymieszajcie składniki w garnku, a następnie gotujcie je na średnim ogniu przez 4 minuty. Jeżeli konsystencja sosu będzie zbyt gęsta, dodajcie do niego odrobinę wody.
- Wsypcie do sosu szczyptę soli, dzięki czemu zrównoważycie smak bardzo słodkiego toffi. Na koniec przelejcie Wasz specjał do zamykanego słoiczka i przechowujcie go w lodówce. Gotowe! Wiecie już, jak zrobić sos toffi.
Cukierki toffi – przepis krok po kroku
Jak zrobić cukierki toffi? To pytanie z pewnością zadaje sobie każdy fan słodyczy. Nic w tym dziwnego, ponieważ te cukierki charakteryzują się doskonałą konsystencją i niepowtarzalnym aromatem. W kilka chwil przygotujecie je w swojej kuchni. Zaczynamy!
- Do garnuszka dodajcie 1 i ½ szklanki mleka, 2 szklanki cukru, 3 łyżki masła oraz 1 i ½ szklanki wody.
- Podgrzewajcie całość na niewielkim ogniu i pilnujcie, aby masa się nie przypaliła. Gdy toffi zmieni kolor na jasnobrązowy, to zdejmijcie garnuszek z kuchenki.
- Posmarujcie blachę masą i wlejcie na nią cieplutkie toffi. Dodatkowo posypcie wierzch pokruszonymi orzechami lub kawałkami czekolady. Odłóżcie naczynie do lodówki na kilka godzin i gotowe!
Przepisy z toffi krok po kroku
Skoro wiecie już, jak zrobić toffi w domu, to wykorzystajcie ten przysmak do przygotowania naszych przepisów. Mamy dla Was znakomite propozycje!
Lody waniliowe z solonym karmelem to pyszny deser. Polejcie je słodkim sosem toffi, a zachwycą Wasze podniebienia. A jeśli chcecie zaserwować specjały, które zachwycą wyglądem, to polecamy lody śmietankowe „tropikalne wyspy”. Sos toffi doda im charakterystycznego smaku!
Co powiecie na czekoladowe kule z masą kajmakową? Możecie użyć do nich również kremowego specjału z toffi. W tej wersji smakują równie dobrze!
Czas na ostatni deser, czyli sernik nowojorski. Skoro umiecie odpowiedzieć na pytanie: toffi jak zrobić, to wykorzystajcie swoją wiedzę i polejcie tym specjałem pyszny wypiek. Smacznego!
Komentarze (0)