Toffi – jak zrobić w domu? Jak zrobić masę, a jak sos oraz cukierki?

Toffi to niezastąpiony element ciast i wymyślnych deserów. Ten słodki specjał może występować w przeróżnych formach i zawsze smakuje tak samo dobrze. Chcecie, aby toffi zachwyciło Wasze podniebienia? Koniecznie zostańcie z nami i dowiedzcie się, jak łatwo przejść przez proces przygotowań tego wyrobu. Kremowa masa, słodkie cukierki czy aromatyczny sos – którą formę wybierzecie? Pomożemy Wam w wyborze. Zapraszamy!

Jak zrobić masę toffi?

Masa toffi to doskonały dodatek do ciast, deserów na zimno czy naleśników. Charakteryzuje ją gęsta i kremowa konsystencja. Nasza receptura jest tak prosta, że nawet kulinarni nowicjusze nie powinni mieć problemu z przygotowaniem tego specjału! Od czego zacząć? Jak się robi toffi w postaci kremowej masy?

  • Wsypcie do rondelka 200 gramów białego cukru i podlejcie go 2 łyżkami wody.
  • Podgrzewajcie całość na średnim ogniu i poczekajcie, aż cukier się rozpuści. Masa powinna zmienić barwę na jasnobrązową.
  • Dodajcie do masy 120 mililitrów śmietanki 30% i w szybkim tempem mieszajcie toffi. Gdy zobaczycie gęstą, jednolitą konsystencję, to zdejmijcie Wasz specjał z kuchenki i poczekajcie, aż trochę ostygnie. Gotowe! Masa toffi nadaje się do spożycia – zróbcie z niej najlepsze desery.

Jak zrobić sos toffi?

Aromatyczny i słodki sos toffi do lodów i wypieków to marzenie każdego łasucha. Jak go przygotować? Poznajcie naszą sprawdzoną i niezwykle prostą recepturę, która zachwyci Wasze podniebienia.

  1. Do niewielkiego garnuszka dodajcie szklankę białego cukru, pół szklanki śmietanki 30% oraz 100 gramów masła.
  2. Wymieszajcie składniki w garnku, a następnie gotujcie je na średnim ogniu przez 4 minuty. Jeżeli konsystencja sosu będzie zbyt gęsta, dodajcie do niego odrobinę wody.
  3. Wsypcie do sosu szczyptę soli, dzięki czemu zrównoważycie smak bardzo słodkiego toffi. Na koniec przelejcie Wasz specjał do zamykanego słoiczka i przechowujcie go w lodówce. Gotowe! Wiecie już, jak zrobić sos toffi.

Cukierki toffi – przepis krok po kroku

Jak zrobić cukierki toffi? To pytanie z pewnością zadaje sobie każdy fan słodyczy. Nic w tym dziwnego, ponieważ te cukierki charakteryzują się doskonałą konsystencją i niepowtarzalnym aromatem. W kilka chwil przygotujecie je w swojej kuchni. Zaczynamy!

  1. Do garnuszka dodajcie 1 i ½ szklanki mleka, 2 szklanki cukru, 3 łyżki masła oraz 1 i ½ szklanki wody.
  2. Podgrzewajcie całość na niewielkim ogniu i pilnujcie, aby masa się nie przypaliła. Gdy toffi zmieni kolor na jasnobrązowy, to zdejmijcie garnuszek z kuchenki.
  3. Posmarujcie blachę masą i wlejcie na nią cieplutkie toffi. Dodatkowo posypcie wierzch pokruszonymi orzechami lub kawałkami czekolady. Odłóżcie naczynie do lodówki na kilka godzin i gotowe!

Przepisy z toffi krok po kroku

Skoro wiecie już, jak zrobić toffi w domu, to wykorzystajcie ten przysmak do przygotowania naszych przepisów. Mamy dla Was znakomite propozycje!

Lody waniliowe z solonym karmelem to pyszny deser. Polejcie je słodkim sosem toffi, a zachwycą Wasze podniebienia. A jeśli chcecie zaserwować specjały, które zachwycą wyglądem, to polecamy lody śmietankowe „tropikalne wyspy”. Sos toffi doda im charakterystycznego smaku!

Co powiecie na czekoladowe kule z masą kajmakową? Możecie użyć do nich również kremowego specjału z toffi. W tej wersji smakują równie dobrze!

Czas na ostatni deser, czyli sernik nowojorski. Skoro umiecie odpowiedzieć na pytanie: toffi jak zrobić, to wykorzystajcie swoją wiedzę i polejcie tym specjałem pyszny wypiek. Smacznego!