Czekoladowe kule z masą kajmakową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowe kule z masą kajmakową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

3 łyżeczki

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę drobno siekamy.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 1

Krok 2

Przekładamy ją do miseczki. Umieszczamy w rondelku z wodą i rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 2

Krok 3

Roztopioną czekoladą smarujemy foremki w kształcie kul. Wkładamy je do lodówki na 30 min.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 3

Krok 4

Do jednej połówki nakładamy pół łyżeczki kakao oraz łyżeczkę masy kajmakowej.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 4

Krok 5

Druga połówkę kładziemy na 2-3 s na rozgrzaną patelnię.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 5

Krok 6

Sklejamy obie połówki. Kulę przechowujemy w lodówce. Najlepiej włożyć ją do kubka i zalać ciepłym mlekiem.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania przepisu potrzebne będzie forma w kształcie półkul o średnicy 5 cm.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej