Czekoladowe kule z masą kajmakową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowe kule z masą kajmakową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

3 łyżeczki

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę drobno siekamy.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 1

Krok 2

Przekładamy ją do miseczki. Umieszczamy w rondelku z wodą i rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 2

Krok 3

Roztopioną czekoladą smarujemy foremki w kształcie kul. Wkładamy je do lodówki na 30 min.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 3

Krok 4

Do jednej połówki nakładamy pół łyżeczki kakao oraz łyżeczkę masy kajmakowej.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 4

Krok 5

Druga połówkę kładziemy na 2-3 s na rozgrzaną patelnię.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 5

Krok 6

Sklejamy obie połówki. Kulę przechowujemy w lodówce. Najlepiej włożyć ją do kubka i zalać ciepłym mlekiem.

Czekoladowe kule z masą kajmakową - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania przepisu potrzebne będzie forma w kształcie półkul o średnicy 5 cm.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowe kule z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej