Czekoladowe kule z masą kajmakową
NOWY PRZEPIS
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
120 gramów
3 łyżeczki
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę drobno siekamy.

Krok 2
Przekładamy ją do miseczki. Umieszczamy w rondelku z wodą i rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej.

Krok 3
Roztopioną czekoladą smarujemy foremki w kształcie kul. Wkładamy je do lodówki na 30 min.

Krok 4
Do jednej połówki nakładamy pół łyżeczki kakao oraz łyżeczkę masy kajmakowej.

Krok 5
Druga połówkę kładziemy na 2-3 s na rozgrzaną patelnię.

Krok 6
Sklejamy obie połówki. Kulę przechowujemy w lodówce. Najlepiej włożyć ją do kubka i zalać ciepłym mlekiem.


Dobra rada:
Do przygotowania przepisu potrzebne będzie forma w kształcie półkul o średnicy 5 cm.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej