Czekoladowe kule z masą kajmakową
NOWY PRZEPIS
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
120 gramów
3 łyżeczki
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę drobno siekamy.

Krok 2
Przekładamy ją do miseczki. Umieszczamy w rondelku z wodą i rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej.

Krok 3
Roztopioną czekoladą smarujemy foremki w kształcie kul. Wkładamy je do lodówki na 30 min.

Krok 4
Do jednej połówki nakładamy pół łyżeczki kakao oraz łyżeczkę masy kajmakowej.

Krok 5
Druga połówkę kładziemy na 2-3 s na rozgrzaną patelnię.

Krok 6
Sklejamy obie połówki. Kulę przechowujemy w lodówce. Najlepiej włożyć ją do kubka i zalać ciepłym mlekiem.


Dobra rada:
Do przygotowania przepisu potrzebne będzie forma w kształcie półkul o średnicy 5 cm.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej