Czekoladowe kule z masą kajmakową
NOWY PRZEPIS
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
120 gramów
3 łyżeczki
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę drobno siekamy.

Krok 2
Przekładamy ją do miseczki. Umieszczamy w rondelku z wodą i rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej.

Krok 3
Roztopioną czekoladą smarujemy foremki w kształcie kul. Wkładamy je do lodówki na 30 min.

Krok 4
Do jednej połówki nakładamy pół łyżeczki kakao oraz łyżeczkę masy kajmakowej.

Krok 5
Druga połówkę kładziemy na 2-3 s na rozgrzaną patelnię.

Krok 6
Sklejamy obie połówki. Kulę przechowujemy w lodówce. Najlepiej włożyć ją do kubka i zalać ciepłym mlekiem.


Dobra rada:
Do przygotowania przepisu potrzebne będzie forma w kształcie półkul o średnicy 5 cm.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej