Świąteczne desery | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Świąteczne desery

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne deseryŚwiąteczne desery

Desery, które znajdą się na świątecznym stole, są zawsze odrobinę bardziej wykwintne niż codzienne wypieki, więcej wysiłku wkłada się także w ich dekorację. Zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na Wielkanoc czy karnawał, najczęściej piecze się serniki, makowce, torty i ciasta przekładane różnymi masami. Pomiędzy tradycyjne desery stopniowo wkradają się też nowe inspiracje, dlatego na święta coraz częściej przygotowuje się: mufinki, cupcakes, donaty czy tiramisu. Wśród zebranych tu deserów znajdziesz zarówno przepisy na klasyczne wypieki, jak i nietypowe słodkości. Kwintesencją uroczystego wypieku jest z pewnością tort. W wersji bardziej minimalistycznej doskonały będzie tort odwrócony czarno-biały z kakaowymi biszkoptami i jasną masą z serka śmietankowego, którą rozsmarowuje się także na wierzchu i po bokach ciasta. Wyjątkowo wyrafinowany jest natomiast bezowy tort ajerkoniakowy. Bezy przełożone są tu kremem z dodatkiem likieru, a całość zdobią świeże owoce, takie jak chociażby maliny czy borówki. Zamiast klasycznego śmietankowego sernika, spróbuj przygotować go w urozmaiconej i wzbogaconej wersji. Do masy serowej dodaj purée z dyni i kurkumę lub kajmak, a nawet kawałki ciasteczek. Możesz również upiec sernik bezglutenowy, zastępując mąkę pszenną mąką ryżową i kukurydzianą oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Efektowne i łatwe w przygotowaniu będą babeczki w kolorowych papilotkach, dekorowane kremem, czekoladą, owocami i cukrowymi posypkami. Na Boże Narodzenie sprawdzą się babeczki-reniferki, a na Wielkanoc te z dekoracją przypominającą ptasie gniazdka z kolorowymi jajeczkami. Smaczne i łatwe do podzielenia są małe kruche ciasteczka. Ich kształt możemy dostosować do okazji, dobierając odpowiednie foremki. Smak ciasta kruchego zmodyfikujesz, dodając do niego korzenne przyprawy, bakalie, ekstrakt z wanilii lub kawałki czekolady. W taki sposób przyrządzisz zarówno pierniczki, jak i walentynkowe serca czy ciasteczka orzechowe z czekoladą. Przygotuj pyszne desery na zbliżające się święta według naszych sprawdzonych przepisów.