Przepisy na Świąteczne desery
55 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Świąteczne desery
Desery, które znajdą się na świątecznym stole, są zawsze odrobinę bardziej wykwintne niż codzienne wypieki, więcej wysiłku wkłada się także w ich dekorację. Zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na Wielkanoc czy karnawał, najczęściej piecze się serniki, makowce, torty i ciasta przekładane różnymi masami. Pomiędzy tradycyjne desery stopniowo wkradają się też nowe inspiracje, dlatego na święta coraz częściej przygotowuje się: mufinki, cupcakes, donaty czy tiramisu. Wśród zebranych tu deserów znajdziesz zarówno przepisy na klasyczne wypieki, jak i nietypowe słodkości. Kwintesencją uroczystego wypieku jest z pewnością tort. W wersji bardziej minimalistycznej doskonały będzie tort odwrócony czarno-biały z kakaowymi biszkoptami i jasną masą z serka śmietankowego, którą rozsmarowuje się także na wierzchu i po bokach ciasta. Wyjątkowo wyrafinowany jest natomiast bezowy tort ajerkoniakowy. Bezy przełożone są tu kremem z dodatkiem likieru, a całość zdobią świeże owoce, takie jak chociażby maliny czy borówki. Zamiast klasycznego śmietankowego sernika, spróbuj przygotować go w urozmaiconej i wzbogaconej wersji. Do masy serowej dodaj purée z dyni i kurkumę lub kajmak, a nawet kawałki ciasteczek. Możesz również upiec sernik bezglutenowy, zastępując mąkę pszenną mąką ryżową i kukurydzianą oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Efektowne i łatwe w przygotowaniu będą babeczki w kolorowych papilotkach, dekorowane kremem, czekoladą, owocami i cukrowymi posypkami. Na Boże Narodzenie sprawdzą się babeczki-reniferki, a na Wielkanoc te z dekoracją przypominającą ptasie gniazdka z kolorowymi jajeczkami. Smaczne i łatwe do podzielenia są małe kruche ciasteczka. Ich kształt możemy dostosować do okazji, dobierając odpowiednie foremki. Smak ciasta kruchego zmodyfikujesz, dodając do niego korzenne przyprawy, bakalie, ekstrakt z wanilii lub kawałki czekolady. W taki sposób przyrządzisz zarówno pierniczki, jak i walentynkowe serca czy ciasteczka orzechowe z czekoladą. Przygotuj pyszne desery na zbliżające się święta według naszych sprawdzonych przepisów.