Przepisy na Świąteczne desery
55 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Świąteczne desery
Desery, które znajdą się na świątecznym stole, są zawsze odrobinę bardziej wykwintne niż codzienne wypieki, więcej wysiłku wkłada się także w ich dekorację. Zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na Wielkanoc czy karnawał, najczęściej piecze się serniki, makowce, torty i ciasta przekładane różnymi masami. Pomiędzy tradycyjne desery stopniowo wkradają się też nowe inspiracje, dlatego na święta coraz częściej przygotowuje się: mufinki, cupcakes, donaty czy tiramisu. Wśród zebranych tu deserów znajdziesz zarówno przepisy na klasyczne wypieki, jak i nietypowe słodkości. Kwintesencją uroczystego wypieku jest z pewnością tort. W wersji bardziej minimalistycznej doskonały będzie tort odwrócony czarno-biały z kakaowymi biszkoptami i jasną masą z serka śmietankowego, którą rozsmarowuje się także na wierzchu i po bokach ciasta. Wyjątkowo wyrafinowany jest natomiast bezowy tort ajerkoniakowy. Bezy przełożone są tu kremem z dodatkiem likieru, a całość zdobią świeże owoce, takie jak chociażby maliny czy borówki. Zamiast klasycznego śmietankowego sernika, spróbuj przygotować go w urozmaiconej i wzbogaconej wersji. Do masy serowej dodaj purée z dyni i kurkumę lub kajmak, a nawet kawałki ciasteczek. Możesz również upiec sernik bezglutenowy, zastępując mąkę pszenną mąką ryżową i kukurydzianą oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Efektowne i łatwe w przygotowaniu będą babeczki w kolorowych papilotkach, dekorowane kremem, czekoladą, owocami i cukrowymi posypkami. Na Boże Narodzenie sprawdzą się babeczki-reniferki, a na Wielkanoc te z dekoracją przypominającą ptasie gniazdka z kolorowymi jajeczkami. Smaczne i łatwe do podzielenia są małe kruche ciasteczka. Ich kształt możemy dostosować do okazji, dobierając odpowiednie foremki. Smak ciasta kruchego zmodyfikujesz, dodając do niego korzenne przyprawy, bakalie, ekstrakt z wanilii lub kawałki czekolady. W taki sposób przyrządzisz zarówno pierniczki, jak i walentynkowe serca czy ciasteczka orzechowe z czekoladą. Przygotuj pyszne desery na zbliżające się święta według naszych sprawdzonych przepisów.