Przepisy na Świąteczne desery
55 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Świąteczne desery
Desery, które znajdą się na świątecznym stole, są zawsze odrobinę bardziej wykwintne niż codzienne wypieki, więcej wysiłku wkłada się także w ich dekorację. Zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na Wielkanoc czy karnawał, najczęściej piecze się serniki, makowce, torty i ciasta przekładane różnymi masami. Pomiędzy tradycyjne desery stopniowo wkradają się też nowe inspiracje, dlatego na święta coraz częściej przygotowuje się: mufinki, cupcakes, donaty czy tiramisu. Wśród zebranych tu deserów znajdziesz zarówno przepisy na klasyczne wypieki, jak i nietypowe słodkości. Kwintesencją uroczystego wypieku jest z pewnością tort. W wersji bardziej minimalistycznej doskonały będzie tort odwrócony czarno-biały z kakaowymi biszkoptami i jasną masą z serka śmietankowego, którą rozsmarowuje się także na wierzchu i po bokach ciasta. Wyjątkowo wyrafinowany jest natomiast bezowy tort ajerkoniakowy. Bezy przełożone są tu kremem z dodatkiem likieru, a całość zdobią świeże owoce, takie jak chociażby maliny czy borówki. Zamiast klasycznego śmietankowego sernika, spróbuj przygotować go w urozmaiconej i wzbogaconej wersji. Do masy serowej dodaj purée z dyni i kurkumę lub kajmak, a nawet kawałki ciasteczek. Możesz również upiec sernik bezglutenowy, zastępując mąkę pszenną mąką ryżową i kukurydzianą oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Efektowne i łatwe w przygotowaniu będą babeczki w kolorowych papilotkach, dekorowane kremem, czekoladą, owocami i cukrowymi posypkami. Na Boże Narodzenie sprawdzą się babeczki-reniferki, a na Wielkanoc te z dekoracją przypominającą ptasie gniazdka z kolorowymi jajeczkami. Smaczne i łatwe do podzielenia są małe kruche ciasteczka. Ich kształt możemy dostosować do okazji, dobierając odpowiednie foremki. Smak ciasta kruchego zmodyfikujesz, dodając do niego korzenne przyprawy, bakalie, ekstrakt z wanilii lub kawałki czekolady. W taki sposób przyrządzisz zarówno pierniczki, jak i walentynkowe serca czy ciasteczka orzechowe z czekoladą. Przygotuj pyszne desery na zbliżające się święta według naszych sprawdzonych przepisów.