Składniki
biszkopt:
5 sztuk
180 gramów
100 gramów
40 gramów
krem:
400 gramów
600 mililitrów
250 gramów
200 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę to tortu czekoladowego połamać i umieścić w żaroodpornej misce. 500 ml śmietanki mocno zagrzać i zalać nią czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty i dokładnie wymieszać. Odstawić do silnego schłodzenia w lodówce na co najmniej 3 h (a najlepiej na całą noc).
Krok 2
Dno tortownicę o średnicy 18 cm zapiąć na papierze do pieczenia. Z papieru zrobić też pasek o szerokości 8-10 cm, który należy umieścić wewnątrz tortownicy. Włączyć piekarnik na 160°C góra/dół. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić. Kiedy są już sztywne zacząć dodawać cukier w trzech częściach. Kiedy masa na tort czekoladowy będzie gęsta i jednolita, dodać żółtka, krótko zmiksować i dosypać mąkę wymieszaną z kakao. Mieszać szpatułką (bez użycia miksera).
Krok 3
Wlać masę na tort czekoladowy do tortownicy. Piec 1 h. Przed wyjęciem z piekarnika upewnić się wykałaczką czy biszkopt nie jest surowy wbijając ją w kilku miejscach. Jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce jeszcze kilka minut je piec. Wyjąć z piekarnika i upuści tortownicę z wysokości minimum 0,5 m na płaską powierzchnię, tak aby uderzyła dnem. Odstawić do wystudzenia na minimum 1 h.
Krok 4
Biszkopt na tort czekoladowy wyjąć z tortownicy. Przekroić na pół, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Mają powstać 4 blaty. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i nałożyć na niego rozpiętą tortownicę, w której się piekł. Wsunąć pomiędzy blat a tortownicę pasek papieru do pieczenia o wysokość ok. 12 cm. Zapiąć tortownicę tak aby docisnęła papier do biszkoptowego blatu.
Krok 5
Do zimniej masy czekoladowej dolać 100 ml kremówki, dołożyć serek mascarpone i zmiksować aż powstanie gładki, gęsty krem. Odłożyć ok. 300 ml kremu do zewnętrznej dekoracji. Każdy blat nasączać zimną kawą, smarować powidłami śliwkowymi (1 łyżka na każdy blat) i kremem. Ostatni blat nasączyć, przykryć tort folią i wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Krok 6
Odpiąć tortownicę i odkleić papier. Odłożonym kremem posmarować tort z zewnątrz i udekorować. Tort czekoladowy można przed podaniem ponownie schłodzić.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort czekoladowy
Przed Tobą wyjątkowy tort czekoladowy przepis, który będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Warstwy puszystego, rozpływającego się w ustach biszkoptu przełożone wyśmienitym, czekoladowym kremem to imponujący deser, który może stać się naprawdę solidnym powodem do dumy. Dzięki nam, poznacie przepis na tort czekoladowy, który na pewno się uda i zaskoczy wszystkich, którzy go spróbują! O wybornych walorach tortu czekoladowego świadczy błyskawiczne tempo, w jakim znika z talerzy. Nie licz na to, że zostanie, choćby okruszek! Przygotuj się na pytania o dokładkę, ponieważ jeden kawałek może być niewystarczający dla łasuchów. Nie czekaj i już teraz zobacz na nasze wskazówki, dzięki którym przyrządzisz deser idealny. Zapoznaj się z przepisem na tort czekoladowy, ponieważ jest to deserowy pewniak, który przypadnie do gustu każdemu. To jak, kiedy rozpoczynasz przygotowania na prosty tort czekoladowy z mascarpone, który zachwyci Twoich gości? Czekasz na specjalną okazję, czy przetestujesz go przed uroczystością?
Czy wiesz, że?
Co ciekawe, jeśli chodzi o tort czekoladowy, przepis na niego zaczynał pojawiać się w Polsce na dworze królowej Bony. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ pierwsze pomysły na ten rodzaj deseru powstały właśnie we Włoszech. Całe szczęście tradycja przetrwała do dziś i z tortami spotykamy się praktycznie podczas każdej większej okazji. Imieniny, urodziny, śluby – te ciasta nie tylko dobrze smakują i cieszą oko gości, ale kryją w sobie pewną symbolikę. Nie bez powodu dmuchamy świeczki na torcie lub kroimy go podczas ślubu z ukochaną osobą. Z pewnością to właśnie tort czekoladowy zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych osób. Warto więc przygotować ten rodzaj ciasta w najlepszy sposób! Nasz przepis na tort czekoladowy z mascarpone z pewnością Ci to ułatwi. Mamy pewną wskazówkę, dzięki której ciasto wyjdzie doskonale. Biszkopt na tort czekoladowy należy kroić, gdy całkowicie wystygnie. To podstawa łatwego tortu czekoladowego. Przepis przypomina, że nie warto się spieszyć, by nie naruszyć struktury podstawy ciasta. Inaczej biszkopt może się rozlecieć, a Ty zamiast wspaniałego tortu, otrzymasz wielkie rozczarowanie. Zapamiętaj więc tę wskazówkę, ponieważ to bardzo ważna kwestia, by przygotować najlepszy tort czekoladowy z mascarpone, który sprawi, że Twoi goście będą prosić o kilka dokładek!