Tort czekoladowy

- Krok 1Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch dodając stopniowo po jednym jajku.
- Krok 2Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Krok 3Dno dwóch jednakowych tortownic o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do tortownic. Piecz około 20 minut w 180 st.C.
- Krok 4Żelatynę namocz w mleku i odstaw by napęczniała. Śmietankę podgrzej w rondlu razem z Kasią. Do gorącej wsyp czekoladę i wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lodówki by masa zgęstniała.
- Krok 5Na paterze połóż jeden krążek ciasta. Posmaruj konfiturą wiśniową i przykryj połową kremu czekoladowego.
- Krok 6Przykryj drugim krążkiem ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę kremu. Pozostały krem przełóż do szprycy i udekoruj nim tort.

Tort czekoladowy
Torty to ciasta szczególne, przygotowywane zazwyczaj na specjalne okazje. W wersji czekoladowej stanowi wypiek elegancki i wytrawny – zwłaszcza jeśli użyjesz do niego gorzkiej czekolady dobrej jakości. Pieczenie rozpocznij od przygotowania biszkoptowych blatów. Kiedy znajdą się w piekarniku, zrób krem czekoladowy. Potrzebna będzie śmietana kremówka oraz, oczywiście, gorzka czekolada. Dodaj także nieco żelatyny rozpuszczonej wcześniej w mleku, aby łatwiej zachowywał swoją konsystencję. Słodki smak tortu czekoladowego warto przełamać nieco kwaśną, owocową nutą. Najbardziej odpowiednia do tego celu będzie konfitura wiśniowa albo porzeczkowa, którą, jeszcze przed nałożeniem kremu, należy posmarować biszkopt. Gotowe ciasto włóż do lodówki. Po wyjęciu, zrób na wierzchu tortu dekorację z masy czekoladowej. W zależności od okazji, udekoruj tort kandyzowanymi wiśniami, marcepanem, płatkami migdałów, a urodzinowy – świeczkami. Zobacz nasz przepis na tort czekoladowy i upiecz go – to naprawdę proste!