Tort czekoladowy - przepis z kremem z mascarpone | Przepisy.pl pixel

Tort czekoladowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

501

2265 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

4803 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11047 osób zapisało

Udostępnij
Tort czekoladowy

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

180 gramów

100 gramów

40 gramów

krem:

400 gramów

600 mililitrów

250 gramów

200 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę połamać i umieścić w żaroodpornej misce. 500 ml śmietanki mocno zagrzać i zalać nią czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty i dokładnie wymieszać. Odstawić do silnego schłodzenia w lodówce na co najmniej 3 h (a najlepiej na całą noc).

Tort czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicę o średnicy 18 cm zapiąć na papierze do pieczenia. Z papieru zrobić też pasek o szerokości 8-10 cm, który należy umieścić wewnątrz tortownicy. Włączyć piekarnik na 160 C góra/dół. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić. Kiedy są już sztywne zacząć dodawać cukier w trzech częściach. Kiedy masa będzie gęsta i jednolita dodać żółtka, krótko zmiksować i dosypać mąkę wymieszaną z kakao. Mieszać szpatułką (bez użycia miksera).

Tort czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Wlać masę do tortownicy. Piec 1 h. Przed wyjęciem z piekarnika upewnić się wykałaczką czy biszkopt nie jest surowy wbijając ją w kilku miejscach. Jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce jeszcze kilka minut je piec. Wyjąć z piekarnika i upuści z wysokości minimum 0,5 tortownicę na płaską powierzchnię tak aby uderzyła dnem. Odstawić do wystudzenia na minimum 1 h.

Tort czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Biszkopt wyjąć z tortownicy. Przekroić na pół, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Mają powstać 4 blaty. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i nałożyć na niego rozpiętą tortownicę, w której się piekł. Wsunąć pomiędzy blat a tortownicę pasek papieru do pieczenia o wysokość ok. 12 cm. Zapiąć tortownicę tak aby docisnęła papier do biszkoptowego blatu.

Tort czekoladowy - Krok 4

Krok 5

Do zimniej masy czekoladowej dolać 100 ml kremówki, dołożyć serek mascarpone i zmiksować aż powstanie gładki, gęsty krem. Odłożyć ok. 300 ml kremu do zewnętrznej dekoracji. Każdy blat nasączać zimną kawą, smarować powidłami śliwkowymi (1 łyżka na każdy blat) i kremem. Ostatni blat nasączyć, przykryć tort folią i wstawić na minimum godzinę do lodówki.

Tort czekoladowy - Krok 5

Krok 6

Odpiąć tortownicę i odkleić papier. Odłożonym kremem posmarować tort z zewnątrz i udekorować. Tort czekoladowy można przed podaniem ponownie schłodzić.

Tort czekoladowy - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • annnna

    annnna , 21.12.2022

    supper ciassto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.11.2022

    Robiłam torcik z czekoladą gorzką jest rewelacyjny. Biszkopt obłędnie puszysty. Zamiast powideł dałam konfiturę ale to raczej nie ma znaczenia :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • niula88

    niula88 , 23.09.2021

    Witam, czekolady mleczne czy gorzkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jola

    Jola , 12.08.2021

    Czym zastąpić espresso bo to dla dziecka miałby być tort

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowyTort czekoladowy

Warstwy puszystego, rozpływającego się w ustach biszkoptu przełożone wyśmienitym, czekoladowym kremem to imponujący deser, który może stać się naprawdę solidnym powodem do dumy. O wybornych walorach tortu czekoladowego świadczy błyskawiczne tempo, w jakim znika z talerzy. Nie licz na to, że zostanie, choćby okruszek! Zapoznaj się z przepisem na tort czekoladowy, ponieważ jest to deserowy pewniak, który przypadnie do gustu każdemu.

Dla kogo?

Zadowoleni będą kucharze, którzy lubią wyzwania, a receptury, z których do tej pory korzystali, znają już na pamięć. Szukasz przepisu na szybki tort czekoladowy? Podejrzewamy, że przy pierwszym podejściu praca nie będzie szła w tempie ekspresowym, ale im większej wprawy nabierzesz, tym przyrządzenie tortu czekoladowego będzie szło sprawniej.

Na jaką okazję?

Przygotowanie tradycyjnego tortu czekoladowego dobrze jest rozpocząć na dzień przed degustacją. Możesz mieć pewność, że uświetni każdą ważną okazję, będącą powodem zgromadzenia przy stole. Wygląda na to, że lokalnej cukierni rośnie konkurencja! Olśnij znajomych tortem czekoladowym. Przepis ten będzie mieć wzięcie.

Czy wiesz, że?

Biszkopt na tort należy kroić, gdy całkowicie wystygnie. To podstawa łatwego tortu czekoladowego. Przepis przypomina, że nie warto się spieszyć, by nie naruszyć struktury podstawy ciasta.

Dla urozmaicenia:

Do udekorowania prostego tortu czekoladowego wspaniale nadają się intensywnie czerwone wiśnie. Jeśli chcesz, by wyglądał jeszcze bardziej spektakularnie, użyj jadalnych kwiatów.