Tort czekoladowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

426

1889 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10189 osób zapisało

Udostępnij
Tort czekoladowy

Składniki

ciasto:

200 gramów

150 gramów

170 gramów

60 gramów

4 łyżki

6 sztuk

1.5 łyżeczki

krem:

50 gramów

300 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

dodatki:

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch dodając stopniowo po jednym jajku.

Krok 2

Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Dno dwóch jednakowych tortownic o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do tortownic. Piecz około 20 minut w 180 st.C.

Krok 4

Żelatynę namocz w mleku i odstaw by napęczniała. Śmietankę podgrzej w rondlu razem z Kasią. Do gorącej wsyp czekoladę i wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lodówki by masa zgęstniała.

Krok 5

Na paterze połóż jeden krążek ciasta. Posmaruj konfiturą wiśniową i przykryj połową kremu czekoladowego.

Krok 6

Przykryj drugim krążkiem ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę kremu. Pozostały krem przełóż do szprycy i udekoruj nim tort.

12

Opinie o przepisie

  • Maria Małecka Małecka

    Maria Małecka Małecka, 05.12.2019

    super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Ślusarczyk

    Sylwia Ślusarczyk, 08.06.2019

    Przepis jest bardzo niezrozumiały . Nie mam napisane dla amatorów . I jest tak ciężko robić tort . Jakoś chyba mi nie wyszedł chyba coś z żelatyną źle zrobiłam no i krem jest bardziej jak rzadki budyń

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak, 10.01.2019

    uwielbiam torty czekoladowe napewno pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zawsze szczery ;3

    Zawsze szczery ;3, 16.08.2018

    Małe pytanko, ile powinna stać w lodówce ta masa? Biorąc pod uwagę że jest zupełnie płynna i gorąca. Proszę o odpowiedź. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Brenda

    Wojciech Brenda, 14.04.2017

    Zrobiłem i był przepyszny:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin XXX

    Marcin XXX, 08.12.2016

    Jakich wiśni użyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin XXX

    Marcin XXX, 08.12.2016

    Jakiej konfitury z wiśniami użyć ? ;d

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Sudzińska

    Stanisława Sudzińska, 31.08.2016

    mega pyszny nie za słodki zawsze można dodać więcej cukru albo słodkie dodatki wbrew pozorom nie robi się go długo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Günther

    Renata Günther, 12.04.2016

    Wyglada apetycznie ale ile kalorii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • AfterDark AfterDark

    AfterDark AfterDark, 01.04.2016

    Ja się chyba nie nadaję do robienia tortów ^^" Chociaż przepis prosty to mi nie wyszedł tak jak powinien ^^" Ale smaczny jest ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Trepner

    Wiktoria Trepner, 26.02.2016

    zrobiłam i był bardzo smaczny a mam dopiero 10 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nikola Wiśniewska

    Nikola Wiśniewska, 03.02.2016

    Mmm...Pyszny :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowyTort czekoladowy

Torty to ciasta szczególne, przygotowywane zazwyczaj na specjalne okazje. W wersji czekoladowej stanowi wypiek elegancki i wytrawny – zwłaszcza jeśli użyjesz do niego gorzkiej czekolady dobrej jakości. Pieczenie rozpocznij od przygotowania biszkoptowych blatów. Kiedy znajdą się w piekarniku, zrób krem czekoladowy. Potrzebna będzie śmietana kremówka oraz, oczywiście, gorzka czekolada. Dodaj także nieco żelatyny rozpuszczonej wcześniej w mleku, aby łatwiej zachowywał swoją konsystencję. Słodki smak tortu czekoladowego warto przełamać nieco kwaśną, owocową nutą. Najbardziej odpowiednia do tego celu będzie konfitura wiśniowa albo porzeczkowa, którą, jeszcze przed nałożeniem kremu, należy posmarować biszkopt. Gotowe ciasto włóż do lodówki. Po wyjęciu, zrób na wierzchu tortu dekorację z masy czekoladowej. W zależności od okazji, udekoruj tort kandyzowanymi wiśniami, marcepanem, płatkami migdałów, a urodzinowy – świeczkami. Zobacz nasz przepis na tort czekoladowy i upiecz go – to naprawdę proste!