Składniki
biszkopt:
5 sztuk
180 gramów
100 gramów
40 gramów
krem:
400 gramów
600 mililitrów
250 gramów
200 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę połamać i umieścić w żaroodpornej misce. 500 ml śmietanki mocno zagrzać i zalać nią czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty i dokładnie wymieszać. Odstawić do silnego schłodzenia w lodówce na co najmniej 3 h (a najlepiej na całą noc).
Krok 2
Dno tortownicę o średnicy 18 cm zapiąć na papierze do pieczenia. Z papieru zrobić też pasek o szerokości 8-10 cm, który należy umieścić wewnątrz tortownicy. Włączyć piekarnik na 160 C góra/dół. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić. Kiedy są już sztywne zacząć dodawać cukier w trzech częściach. Kiedy masa będzie gęsta i jednolita dodać żółtka, krótko zmiksować i dosypać mąkę wymieszaną z kakao. Mieszać szpatułką (bez użycia miksera).
Krok 3
Wlać masę do tortownicy. Piec 1 h. Przed wyjęciem z piekarnika upewnić się wykałaczką czy biszkopt nie jest surowy wbijając ją w kilku miejscach. Jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce jeszcze kilka minut je piec. Wyjąć z piekarnika i upuści z wysokości minimum 0,5 tortownicę na płaską powierzchnię tak aby uderzyła dnem. Odstawić do wystudzenia na minimum 1 h.
Krok 4
Biszkopt wyjąć z tortownicy. Przekroić na pół, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Mają powstać 4 blaty. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i nałożyć na niego rozpiętą tortownicę, w której się piekł. Wsunąć pomiędzy blat a tortownicę pasek papieru do pieczenia o wysokość ok. 12 cm. Zapiąć tortownicę tak aby docisnęła papier do biszkoptowego blatu.
Krok 5
Do zimniej masy czekoladowej dolać 100 ml kremówki, dołożyć serek mascarpone i zmiksować aż powstanie gładki, gęsty krem. Odłożyć ok. 300 ml kremu do zewnętrznej dekoracji. Każdy blat nasączać zimną kawą, smarować powidłami śliwkowymi (1 łyżka na każdy blat) i kremem. Ostatni blat nasączyć, przykryć tort folią i wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Krok 6
Odpiąć tortownicę i odkleić papier. Odłożonym kremem posmarować tort z zewnątrz i udekorować.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort czekoladowy
Warstwy puszystego, rozpływającego się w ustach biszkoptu przełożone wyśmienitym, czekoladowym kremem to imponujący deser, który może stać się naprawdę solidnym powodem do dumy. O wybornych walorach tortu czekoladowego świadczy błyskawiczne tempo, w jakim znika z talerzy. Nie liczcie na to, że zostanie choćby okruszek!
Dla kogo?
Zadowoleni będą kucharze, którzy lubią wyzwania, a przepisy, z których do tej pory korzystali, znają już na pamięć.
Na jaką okazję?
Przygotowanie tortu czekoladowego dobrze jest rozpocząć na dzień przed degustacją. Możecie mieć pewność, że uświetni każdą ważną okazję, będącą powodem zgromadzenia przy stole. Wygląda na to, że lokalnej cukierni rośnie konkurencja!
Czy wiesz, że?
Biszkopt na tort należy kroić, gdy całkowicie wystygnie.
Dla urozmaicenia:
Do udekorowania czekoladowego tortu wspaniale nadają się intensywnie czerwone wiśnie.