Tort czekoladowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

430

1951 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

4300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10197 osób zapisało

Udostępnij
Tort czekoladowy

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

180 gramów

100 gramów

40 gramów

krem:

400 gramów

600 mililitrów

250 gramów

200 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę połamać i umieścić w żaroodpornej misce. 500 ml śmietanki mocno zagrzać i zalać nią czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty i dokładnie wymieszać. Odstawić do silnego schłodzenia w lodówce na co najmniej 3 h (a najlepiej na całą noc).

Tort czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicę o średnicy 18 cm zapiąć na papierze do pieczenia. Z papieru zrobić też pasek o szerokości 8-10 cm, który należy umieścić wewnątrz tortownicy. Włączyć piekarnik na 160 C góra/dół. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić. Kiedy są już sztywne zacząć dodawać cukier w trzech częściach. Kiedy masa będzie gęsta i jednolita dodać żółtka, krótko zmiksować i dosypać mąkę wymieszaną z kakao. Mieszać szpatułką (bez użycia miksera).

Tort czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Wlać masę do tortownicy. Piec 1 h. Przed wyjęciem z piekarnika upewnić się wykałaczką czy biszkopt nie jest surowy wbijając ją w kilku miejscach. Jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce jeszcze kilka minut je piec. Wyjąć z piekarnika i upuści z wysokości minimum 0,5 tortownicę na płaską powierzchnię tak aby uderzyła dnem. Odstawić do wystudzenia na minimum 1 h.

Tort czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Biszkopt wyjąć z tortownicy. Przekroić na pół, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Mają powstać 4 blaty. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i nałożyć na niego rozpiętą tortownicę, w której się piekł. Wsunąć pomiędzy blat a tortownicę pasek papieru do pieczenia o wysokość ok. 12 cm. Zapiąć tortownicę tak aby docisnęła papier do biszkoptowego blatu.

Tort czekoladowy - Krok 4

Krok 5

Do zimniej masy czekoladowej dolać 100 ml kremówki, dołożyć serek mascarpone i zmiksować aż powstanie gładki, gęsty krem. Odłożyć ok. 300 ml kremu do zewnętrznej dekoracji. Każdy blat nasączać zimną kawą, smarować powidłami śliwkowymi (1 łyżka na każdy blat) i kremem. Ostatni blat nasączyć, przykryć tort folią i wstawić na minimum godzinę do lodówki.

Tort czekoladowy - Krok 5

Krok 6

Odpiąć tortownicę i odkleić papier. Odłożonym kremem posmarować tort z zewnątrz i udekorować.

Tort czekoladowy - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowyTort czekoladowy

Warstwy puszystego, rozpływającego się w ustach biszkoptu przełożone wyśmienitym, czekoladowym kremem to imponujący deser, który może stać się naprawdę solidnym powodem do dumy. O wybornych walorach tortu czekoladowego świadczy błyskawiczne tempo, w jakim znika z talerzy. Nie liczcie na to, że zostanie choćby okruszek!

Dla kogo?

Zadowoleni będą kucharze, którzy lubią wyzwania, a przepisy, z których do tej pory korzystali, znają już na pamięć.

Na jaką okazję?

Przygotowanie tortu czekoladowego dobrze jest rozpocząć na dzień przed degustacją. Możecie mieć pewność, że uświetni każdą ważną okazję, będącą powodem zgromadzenia przy stole. Wygląda na to, że lokalnej cukierni rośnie konkurencja!

Czy wiesz, że?

Biszkopt na tort należy kroić, gdy całkowicie wystygnie.

Dla urozmaicenia:

Do udekorowania czekoladowego tortu wspaniale nadają się intensywnie czerwone wiśnie.