Tort czekoladowo-gruszkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort czekoladowo-gruszkowy

Autor: Julianna Bednarczuk

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

60 mililitrów

2 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

125 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

250 mililitrów

100 gramów

100 gramów

3 sztuki

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka, kefir, olej i cukier zmiksować. Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, wsypać do jajecznej mikstury, wymieszać. Wlać gorącą kawę, jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty.

Krok 2

Beza: Orzechy podpiec w piekarniku ok 5 minut, ostudzić, obrać ze skórek, zmielić. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem. Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić.

Krok 3

Krem: Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić na noc do lodówki). Śmietankę ubić, pod koniec dodać mascarpone i jeszcze chwilę ubijać.

Krok 4

Warstwa owocowa: Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu.

Krok 5

Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić.

Krok 6

Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego!

Julianna Bednarczuk

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu , 15.11.2016

    kolejny plagiat z internetu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej