Tort czekoladowo-gruszkowy

Autor: Julianna Bednarczuk

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

60 mililitrów

2 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

125 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

250 mililitrów

100 gramów

100 gramów

3 sztuki

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka, kefir, olej i cukier zmiksować. Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, wsypać do jajecznej mikstury, wymieszać. Wlać gorącą kawę, jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty.

Krok 2

Beza: Orzechy podpiec w piekarniku ok 5 minut, ostudzić, obrać ze skórek, zmielić. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem. Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić.

Krok 3

Krem: Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić na noc do lodówki). Śmietankę ubić, pod koniec dodać mascarpone i jeszcze chwilę ubijać.

Krok 4

Warstwa owocowa: Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu.

Krok 5

Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić.

Krok 6

Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu, 15.11.2016

    kolejny plagiat z internetu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
15 osób ogląda przepis:
Zebra
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej