Tort czekoladowo-gruszkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort czekoladowo-gruszkowy

Autor: Julianna Bednarczuk

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

60 mililitrów

2 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

125 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

250 mililitrów

100 gramów

100 gramów

3 sztuki

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka, kefir, olej i cukier zmiksować. Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, wsypać do jajecznej mikstury, wymieszać. Wlać gorącą kawę, jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty.

Krok 2

Beza: Orzechy podpiec w piekarniku ok 5 minut, ostudzić, obrać ze skórek, zmielić. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem. Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić.

Krok 3

Krem: Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić na noc do lodówki). Śmietankę ubić, pod koniec dodać mascarpone i jeszcze chwilę ubijać.

Krok 4

Warstwa owocowa: Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu.

Krok 5

Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić.

Krok 6

Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego!

Julianna Bednarczuk

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu , 15.11.2016

    kolejny plagiat z internetu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak w cieście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej