Tort czekoladowo-gruszkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort czekoladowo-gruszkowy

Autor: Julianna Bednarczuk

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

60 mililitrów

2 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

125 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

250 mililitrów

100 gramów

100 gramów

3 sztuki

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka, kefir, olej i cukier zmiksować. Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, wsypać do jajecznej mikstury, wymieszać. Wlać gorącą kawę, jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty.

Krok 2

Beza: Orzechy podpiec w piekarniku ok 5 minut, ostudzić, obrać ze skórek, zmielić. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem. Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić.

Krok 3

Krem: Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić na noc do lodówki). Śmietankę ubić, pod koniec dodać mascarpone i jeszcze chwilę ubijać.

Krok 4

Warstwa owocowa: Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu.

Krok 5

Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić.

Krok 6

Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego!

Julianna Bednarczuk

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu , 15.11.2016

    kolejny plagiat z internetu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort czekoladowo-gruszkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej