Torty piecze się na wyjątkowe okazje, świetnie podkreślają uroczysty charakter dnia. Tajemnica idealnych tkwi nie tylko w odpowiednim połączeniu smaku ciasta i kremu, ale także w interesujących formach oraz detalach. Jak zrobić tort? – podpowiadamy.

Jakie są rodzaje tortów?

Klasyczne torty to wypieki składające się z warstw biszkoptu, które przekłada się kremem. Ich wierzchy polewa się czekoladą, bitą śmietaną i dekoruje owocami. Przykładem takiego wypieku jest tort czekoladowy z kremem z białej czekolady. Istnieje jednak kilka wariantów tego ciasta. Idealne na lato są torty bezowe. Chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące się w środku warstwy przekłada się delikatnym kremem, np. na bazie serka mascarpone. Dla dzieci przygotowuje się je w kształcie zwierząt, zabawek albo postaci z bajek. Jak zrobić tort dla najmłodszych? Do dekoracji użyj specjalnych opłatków cukierniczych z nadrukami. Warto pamiętać, że torty to także nieodłączny element przyjęć urodzinowych. Przygotowuje się je w klasyczny sposób lub personalizuje, nadając im różne kształty, np. piłki albo książki. I na końcu torty lodowe. To bardziej lodowe desery niż ciasta, ale ze względu na okazały wygląd, można nazywać je tortami.

Czy tort może być modny?

Moda dotyczy wielu dziedzin życia, również cukiernictwa. Bardzo bogato dekorowane, idealnie równe torty angielskie piecze się coraz rzadziej. Wraz ze wzrastającą popularnością minimalizmu, chętnie pieczone są tzw. naked cakes. Różnią się od zwyczajnych tortów wyglądem – ich brzegi nie są niczym przykryte. Brak na nich masy czy marcepanu. Poszczególne warstwy ciasta i kremu są wyraźnie zaznaczone. Bywają nieregularne i nierówne, nie psuje to jednak ich estetycznego wyglądu. Często są dekorowane świeżymi owocami i kwiatami. Pasują do przyjęć w stylu rustykalnym oraz uroczystych, ale mniej formalnych okazji. Modne są również torty typu pinata. W ich wnętrzach umieszcza się drobne słodycze np. czekoladowe drażetki w kolorowych, lukrowych skorupkach. Jak je przygotować? – sprawdź przepis na lentilkowy tort.

Czym przełożyć tort?

Pytanie o to, jak zrobić tort, łączy się również z pytaniem o odpowiedni krem. Jednym z najczęściej spotykanych jest krem śmietanowy, przyrządzany na bazie ubitej śmietanki kremówki. Decydując się na taką wersję, pamiętaj o dodatku żelatyny, ponieważ bez niej masa będzie zbyt delikatna. Do śmietanki możesz dodać również serek mascarpone, który ją dodatkowo usztywni. Smak takich kremów możesz urozmaicić wanilią albo aromatem pomarańczowym. Na ich bazie przygotujesz także kremy owocowe. Najlepiej sprawdzą się te z miękkich owoców, np. truskawek, malin czy borówek. Zobacz sprawdzony przepis na ptysiowy tort z truskawkami. Inną masą odpowiednią do przełożenia biszkoptu jest krem budyniowy, przygotowywany z żółtek, mleka, mąki ziemniaczanej i kostki do pieczenia. Proces jego przygotowania skróci się znacznie, jeśli użyjesz gotowego budyniu, tak jak w przepisie na tort w paski.

Podczas pieczenia tortu pomyśl o okazji i osobie, dla której będzie przeznaczony. Weź pod uwagę to co lubi, czym się interesuje – to właśnie indywidualne akcenty sprawiają, że torty to wypieki wyjątkowe.