Jak zrobić karmel?

Brązowy, złocisty i bardzo słodki. Doskonały do przygotowania dekoracji na wytworne torty i do polewania lodów. Niezbędny składnik wielu dań wytrawnych. Jak zrobić karmel? Oto garść przydatnych porad i przepis na cukier palony, który z powodzeniem odtworzycie w domu.

Podstawowy przepis na karmel. Jak zrobić?

Karmel to palony cukier. Często bywa mylony z kajmakiem albo toffi. Wszystkie te produkty łączy charakterystyczny słodki smak, brązowy kolor oraz zastosowanie. Kajmak i toffi przygotowuje się jednak z użyciem mleka i masła, a czasem także innych smakowych dodatków, np. kakao lub wanilii. Karmel robi się zaś tylko z cukru. Jak przypalić cukier, aby wyszedł karmel?

Przygotuj cukier i podgrzewaj go powoli w suchym naczyniu. Palony karmel będzie gotowy, gdy cukier się rozpuści i zyska złocisty kolor. Żeby rozpuszczał się równomiernie, dodaj do niego kilka łyżek wody. Zdejmij go z ognia odpowiednio wcześnie – tak, aby przygotowywany przez Ciebie słodki dodatek nie gotował się pod wpływem temperatury naczynia. Karmel ma płynną postać tylko wtedy, kiedy jest ciepły. Po przestudzeniu stwardnieje i zyska konsystencję landrynek czy lizaków. Dopóki palony karmel pozostanie ciepły, zanurzaj w nim kawałki owoców lub orzechów, albo wylej go na papier do pieczenia. Kiedy zastygnie, połam go i użyj jako dekorację lub składnik ciast czy deserów. Jak zrobić karmel, by uzyskać z niego gładki sos, który podasz także na zimno? Do skarmelizowanego palonego cukru dodaj powoli słodką śmietankę – w podstawowym przepisie w takiej samej proporcji, co pozostałe składniki, czyli 1:1. Różne warianty zawierają jednak różne proporcje. Propozycję na wykorzystanie sosu karmelowego znajdziesz w przepisie na sernik zebra.

Dobre rady – jak zrobić karmel?

  • Użyj miedzianego garnka. Naczynie powinno mieć rączkę, by łatwo było zamieszać karmelizujący się cukier.
  • Do mieszania najlepiej używać drewnianej łopatki lub łyżki.
  • Jeśli dolewasz do gorącego cukru wodę lub śmietankę, rób to ostrożnie i powoli, ponieważ woda lub śmietanka będą pryskać.
  • Gotuj karmel na małym ogniu, gdyż cukier szybko się przypala.
  • Jak zrobić palony karmel w nieco innej odsłonie? Dodaj do niego szczyptę soli, która przełamie słodki smak.
  • Dodaj do palonego karmelu orzeszki – w takim wydaniu będzie zarówno polewą, jak i dekoracją czekoladowych babeczek, np. bezglutenowego brownie.

Palony karmel w daniach słodkich i słonych

Karmel jest klasycznym składnikiem wielu ciast i deserów na całym świecie. Pyszną karmelową skorupkę robi się, by przykryć delikatny francuski crème brûlée. Gęsta warstwa kremu karmelowego znajduje się między kruchym ciastkiem a czekoladą w szkockim cieście milionera. Dzięki karmelizacji nadasz popularnym składnikom nowy smak. Spróbuj karmelizowanych jabłek z lodami, a karmelizowanych migdałów użyj, by upiec smaczne ciasto. Jak zrobić karmel z owocowym posmakiem? Po przygotowaniu go, dodaj do niego odrobinę soku, np. pomarańczowego. Dzięki temu palony karmel świetnie podkreśli owocowe dodatki. Do karmelizowania również bardzo dobrze nadają się cytrusy. Zobacz, jak wykorzystać je do upieczenia tortu z karmelizowaną cytryną. Łączenie słodkiego smaku ze słonym to świetny sposób na podkreślenie wykwintnego charakteru dania. Z karmelizowaną czerwoną cebulą skomponuj kurczaka, który będzie stanowił świetne danie obiadowe lub przystawkę na uroczystym obiedzie. Kaczka w karmelu z jabłkami, gulasz z karmelizowanym jabłkiem czy zupa cebulowa – to tylko niektóre potrawy, do przygotowania których wiedza o tym, jak zrobić karmel, będzie bardzo przydatna.

W chłodne dni do mięs i mocno czekoladowych ciast, latem do lodów i deserów, jesienią do jabłek – palony karmel to świetny dodatek do różnych potraw, bez względu na sezon. Wypróbuj go zatem w różnych odsłonach.