Brownie bezglutenowe: przepis bez glutenu i laktozy | Przepisy.pl pixel

Bezglutenowe brownie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

162

heart
706 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2781 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

200 gramów

200 gramów

3 sztuki

90 gramów

50 gramów

50 gramów

1 szczypta

wierzch:

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozpuść masło. Następnie zdejmij z ognia i dodaj 2/3 posiekanej czekolady. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw na bok.

Bezglutenowe brownie - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj obie mąki i sól. Jajka lekko ubij z cukrem pudrem.

Bezglutenowe brownie - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodaj przygotowaną masę czekoladową i wymieszaj mikserem.

Bezglutenowe brownie - Krok 3

Krok 4

Następnie ciągle mieszając, dodaj mieszaninę mąk, pozostałą 1/3 część czekolady i suszoną żurawinę.

Bezglutenowe brownie - Krok 4

Krok 5

Do formy wyłożonej papierem do pieczenie przełóż ciasto i piecz w piekarniku 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Bezglutenowe brownie - Krok 5

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika posyp żurawiną oraz posiekaną, gorzką czekoladą.

Bezglutenowe brownie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe brownieBezglutenowe brownie

Bezglutenowe desery szturmem zdobyły polską kuchnię. Znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, w których tradycyjną mąkę zastępuje się jej bezglutenowym odpowiednikiem. Jeśli lubicie czekoladowe smaki – spróbujcie naszego przepisu na bezglutenowe brownie z mąki kukurydzianej i jaglanej. Doskonałym dodatkiem do ciasta jest suszona żurawina, dodająca mu orzeźwiającego smaku. To propozycja dla fanów amerykańskich deserów, w nieco zmienionej formie.

Dla kogo?

Brownie bezglutenowe to pomysł przede wszystkim dla osób unikających glutenu, a także dla każdego, kto lubi klasyczne desery, przygotowane w nowoczesny sposób.

Na jaką okazję?

Brownie z mąki kukurydzianej, jest idealnym urozmaiceniem domowego menu deserowego. Nie zapominajcie o tym przepisie, zapraszając znajomych na imprezę. Ciasto będzie prawdziwym hitem każdego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Brownie to deser, który można zaliczyć do kanonu amerykańskich potraw. W klasycznej wersji ciasto przyrządzane jest z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki.

Dla urozmaicenia:

Czekoladowe ciasto bez glutenu po upieczeniu udekorujcie suszoną żurawiną.