Oto słodki specjał amerykańskiej kuchni, który zdobywa serca i podniebienia łasuchów nie tylko w Stanach Zjednoczonych. Mimo że w Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do lekkich jak chmurka biszkoptów i puszystych ciast drożdżowych, wilgotne ciasto czekoladowe zyskuje coraz większe rzesze fanów. Jak zrobić brownie, którym zachwyci się każdy łakomczuch? Jak przechowywać brownie, by móc cieszyć się jego smakiem jak najdłużej? Dziś odkryjemy amerykański, czekoladowy sen, odpowiadając na pytanie, co to jest brownie!

Co to jest brownie?

Brownie to przysmak pochodzący ze Stanów Zjednoczonych. Z wyglądu ciasto jest bardzo niepozorne – ciemnobrązowe, płaskie, zwykle pieczone w prostokątnych foremkach, z wierzchu spękane. Jego urok można jednak z łatwością dostrzec już po pierwszym kęsie. Brownie cechuje się intensywnie czekoladowym smakiem i wilgotną strukturą. Jego podstawowymi składnikami są ciemna czekolada, masło, jaja i cukier. Co z mąką? Dodaje się ją w niewielkich ilościach. Jak upiec brownie, by rezultat był jak najbardziej zbliżony do oryginalnej receptury? Podarujcie sobie proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ten rodzaj ciasta nie powinien wyrastać. Niektórzy smakosze jego konsystencję porównują do… zakalca. Tak ma być!

Brownie – jak zrobić?

Przepis na czekoladowe ciasto brownie można modyfikować w zależności od swoich upodobań. Niektórzy dodają skórkę pomarańczową, a niektórzy serwują deser z owocowym musem lub bitą śmietaną. Prezentujemy nasz sposób na ciasto brownie z orzechami włoskimi i migdałami, w którym wyjaśniamy, jak po kolei łączyć składniki oraz ile piec brownie.

Jak piec brownie krok po kroku?

  1. Orzechy i migdały uprażcie na suchej patelni.
  2. W rondelku zagotujcie 100 ml wody, w której rozpuścicie 240 g drobnego cukru oraz łyżeczkę cukru waniliowego.
  3. Naczynie zdejmijcie z ognia, następnie dodajcie 250 g gorzkiej czekolady i 280 g masła. Mieszajcie do momentu, aż powstanie jednolita masa.
  4. W osobnej misce roztrzepcie 3 jajka, dodajcie 80 g mąki i energicznie wymieszajcie rózgą tak, by zniknęły wszelkie grudki.
  5. Powoli przelejcie masę czekoladową do mąki i jajek, cały czas mieszając.
  6. Dodajcie uprażone wcześniej orzechy włoskie i migdały.
  7. Brytfannę wyłóżcie papierem do pieczenia i przelejcie przygotowaną mieszankę.
  8. Brownie pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Nie trzymajcie deseru w piecu zbyt długo, by nie stał się suchy.

Jak przechowywać brownie?

Zwykle czekoladowe ciasto brownie znika w mgnieniu oka, lecz warto wiedzieć, jak je przechowywać, jeśli jednak postanowimy zachować kilka kawałków na później. Najlepiej znaleźć dla brownie szczelne pudełko i trzymać w temperaturze pokojowej. Jeśli zastanawiacie się, jak przechowywać brownie, dobrze wiedzieć, że możecie włożyć je do lodówki, lecz w tym przypadku należy pamiętać, by wyjąć je wcześniej – nie tuż przed samym podaniem na stół. Co ciekawe, brownie nadaje się także do mrożenia.

Czekoladowy zawrót głowy!

W przepisie na brownie czekoladowe znajdziecie wszystkie nasze wskazówki, które okażą się niezbędne do przyrządzenia klasycznej wersji ciasta. Uważacie, że czekoladowy smak potrzebuje uzupełnienia? Przygotujcie brownie krówkowo-czekoladowe! Fantastycznie prezentuje się również brownie z kaszy jaglanej, które udekorować można jadalnymi kwiatami. Skoro już jesteśmy przy roślinnych składnikach, brownie z buraka to zaskakujące, ale wyborne połączenie, a zarazem odpowiedź na to, jak zrobić brownie, które zaskoczy wszystkich miłośników czekolady. Szukacie ciasta idealnego na przyjęcie? Postawcie na mini brownie, czyli babeczki, które na imprezach rozchodzą się jak świeże bułeczki.