Wykwintne Brownie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintne Brownie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

507 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

140 gramów

8 łyżek

25 gramów

3 sztuki

225 gramów

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 160 °C. Kwadratową formę do ciast o bokach około 23 cm natłuść i wyłóż pergaminem.

Krok 2

Mąkę przesiej do miski razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – lekko wystudź.

Krok 3

W dużej misce ubij jajka z cukrem oraz aromatem. Dodaj mąkę, Majonez Babuni Hellmann's, pokruszone orzechy oraz przestudzoną, ale płynną czekoladę. Całość wymieszaj.

Krok 4

Gotową masę wyłóż do przygotowanej formy i piecz przez 35-40 minut. Wystudzone ciasto pokrój w kwadraty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • Kucharz

    Kucharz , 31.12.2022

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Marchelek

    Sandra Marchelek , 11.10.2015

    czy ktos dopisze ile tej maki potrzeba???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sob

    Magdalena Sob , 29.01.2015

    w liście zakupów brakuje ile mąki a to zasadniczy składnik bo bez tego ciasto się nie uda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wykwintne BrownieWykwintne Brownie

Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowe ciasto, wykwintne brownie jest idealną propozycją. Do jego upieczenia potrzeba zaledwie kilku składników, a przygotowanie to tylko kilka prostych kroków. Zacznij od rozpuszczenia gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao w kąpieli wodnej, po czym odstaw ją do przestudzenia. W dużej misce za pomocą trzepaczki lub miksera ubij jajka i drobny cukier z dodatkiem aromatu waniliowego. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie brązowego cukru trzcinowego zamiast białego. Do utartych jajek dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz majonez i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Na koniec wsyp do pozostałych składników pokruszone orzechy włoskie lub zbliżone w smaku pekany. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Przełóż ją do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Upieczone ciasto przestudź, pokrój w kwadratowe kawałki i podawaj ze szklanką mleka lub filiżanką kawy. Upiecz perfekcyjne wykwintne brownie na najbliższą okazję.