Wykwintne Brownie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintne Brownie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
507 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

140 gramów

8 łyżek

25 gramów

3 sztuki

225 gramów

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 160 °C. Kwadratową formę do ciast o bokach około 23 cm natłuść i wyłóż pergaminem.

Krok 2

Mąkę przesiej do miski razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – lekko wystudź.

Krok 3

W dużej misce ubij jajka z cukrem oraz aromatem. Dodaj mąkę, Majonez Babuni Hellmann's, pokruszone orzechy oraz przestudzoną, ale płynną czekoladę. Całość wymieszaj.

Krok 4

Gotową masę wyłóż do przygotowanej formy i piecz przez 35-40 minut. Wystudzone ciasto pokrój w kwadraty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • Kucharz

    Kucharz , 31.12.2022

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Marchelek

    Sandra Marchelek , 11.10.2015

    czy ktos dopisze ile tej maki potrzeba???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sob

    Magdalena Sob , 29.01.2015

    w liście zakupów brakuje ile mąki a to zasadniczy składnik bo bez tego ciasto się nie uda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintne Brownie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Corn Dogi
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wykwintne BrownieWykwintne Brownie

Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowe ciasto, wykwintne brownie jest idealną propozycją. Do jego upieczenia potrzeba zaledwie kilku składników, a przygotowanie to tylko kilka prostych kroków. Zacznij od rozpuszczenia gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao w kąpieli wodnej, po czym odstaw ją do przestudzenia. W dużej misce za pomocą trzepaczki lub miksera ubij jajka i drobny cukier z dodatkiem aromatu waniliowego. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie brązowego cukru trzcinowego zamiast białego. Do utartych jajek dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz majonez i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Na koniec wsyp do pozostałych składników pokruszone orzechy włoskie lub zbliżone w smaku pekany. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Przełóż ją do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Upieczone ciasto przestudź, pokrój w kwadratowe kawałki i podawaj ze szklanką mleka lub filiżanką kawy. Upiecz perfekcyjne wykwintne brownie na najbliższą okazję.