Sałatka jajeczna z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

355 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

15 dekagramów

20 dekagramów

2 łyżki

5 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę jabłka, jajka i selera. Wyłóż salaterkę liśćmi umytej sałaty i ułóż na nich warstwowo pokrojone jabłka, jajka oraz seler.

Sałatka jajeczna z jabłkami  - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr ze śmietaną, majonezem i przegotowaną wodą. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Sałatka jajeczna z jabłkami  - Krok 2

Krok 3

Posiekaj orzechy, a rodzynki sparz. Posyp wierzch sałatki przygotowanymi orzechami i rodzynkami. Sałatkę jajeczną z jabłkami możesz podawać do mięs i makaronu.

Sałatka jajeczna z jabłkami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jajeczna z jabłkami Sałatka jajeczna z jabłkami

Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu świąteczną sałatkę? Wersja jajeczna z jabłkami może stanowić dobrą alternatywę dla klasycznych jajek faszerowanych i z pewnością sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jajka posiekaj lub pokrój w ćwiartki, a jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj sałatę masłową, rukolę lub roszponkę – jeśli chcesz, możesz także stworzyć ich mieszankę. Smak przygotowanej przekąski warto wzbogacić, dodając nieco pokrojonej w kostkę wędliny, tłustego białego twarogu (podziel go na drobne kawałki) lub sera feta. Oprócz wymienionych w przepisie składników dorzuć również makaron w formie muszelek. Dodaj również sos czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy (ten drugi będzie nieco delikatniejszy w smaku). Wsyp do naczynia trochę ulubionych bakalii, np. orzechów włoskich i migdałów. Ze smakiem jajek i jabłek idealnie skomponuje się także por oraz marchewka. Gotowe danie podawaj w głębokiej misce jako przekąskę, najlepiej razem ze świeżym pieczywem. Zainspiruj się tym przepisem na sałatkę jajeczną z jabłkami.