Sałatka jajeczna z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jajeczna z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

390 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

15 dekagramów

20 dekagramów

2 łyżki

0.5 szklanki

5 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę jabłka, jajka i selera. Wyłóż salaterkę liśćmi umytej sałaty i ułóż na nich warstwowo pokrojone jabłka, jajka oraz seler.

Sałatka jajeczna z jabłkami  - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr ze śmietaną, majonezem i przegotowaną wodą. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Sałatka jajeczna z jabłkami  - Krok 2

Krok 3

Posiekaj orzechy, a rodzynki sparz. Posyp wierzch sałatki przygotowanymi orzechami i rodzynkami. Sałatkę jajeczną z jabłkami możesz podawać do mięs i makaronu.

Sałatka jajeczna z jabłkami  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jajeczna z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jajeczna z jabłkami Sałatka jajeczna z jabłkami

Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu świąteczną sałatkę? Wersja jajeczna z jabłkami może stanowić dobrą alternatywę dla klasycznych jajek faszerowanych i z pewnością sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jajka posiekaj lub pokrój w ćwiartki, a jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj sałatę masłową, rukolę lub roszponkę – jeśli chcesz, możesz także stworzyć ich mieszankę. Smak przygotowanej przekąski warto wzbogacić, dodając nieco pokrojonej w kostkę wędliny, tłustego białego twarogu (podziel go na drobne kawałki) lub sera feta. Oprócz wymienionych w przepisie składników dorzuć również makaron w formie muszelek. Dodaj również sos czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy (ten drugi będzie nieco delikatniejszy w smaku). Wsyp do naczynia trochę ulubionych bakalii, np. orzechów włoskich i migdałów. Ze smakiem jajek i jabłek idealnie skomponuje się także por oraz marchewka. Gotowe danie podawaj w głębokiej misce jako przekąskę, najlepiej razem ze świeżym pieczywem. Zainspiruj się tym przepisem na sałatkę jajeczną z jabłkami.