
Składniki
4 sztuki
0.5 sztuki
15 dekagramów
20 dekagramów
2 łyżki
0.5 szklanki
5 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój w kostkę jabłka, jajka i selera. Wyłóż salaterkę liśćmi umytej sałaty i ułóż na nich warstwowo pokrojone jabłka, jajka oraz seler.

Krok 2
Wymieszaj sos sałatkowy Knorr ze śmietaną, majonezem i przegotowaną wodą. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Krok 3
Posiekaj orzechy, a rodzynki sparz. Posyp wierzch sałatki przygotowanymi orzechami i rodzynkami. Sałatkę jajeczną z jabłkami możesz podawać do mięs i makaronu.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jajeczna z jabłkami
Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu świąteczną sałatkę? Wersja jajeczna z jabłkami może stanowić dobrą alternatywę dla klasycznych jajek faszerowanych i z pewnością sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jajka posiekaj lub pokrój w ćwiartki, a jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj sałatę masłową, rukolę lub roszponkę – jeśli chcesz, możesz także stworzyć ich mieszankę. Smak przygotowanej przekąski warto wzbogacić, dodając nieco pokrojonej w kostkę wędliny, tłustego białego twarogu (podziel go na drobne kawałki) lub sera feta. Oprócz wymienionych w przepisie składników dorzuć również makaron w formie muszelek. Dodaj również sos czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy (ten drugi będzie nieco delikatniejszy w smaku). Wsyp do naczynia trochę ulubionych bakalii, np. orzechów włoskich i migdałów. Ze smakiem jajek i jabłek idealnie skomponuje się także por oraz marchewka. Gotowe danie podawaj w głębokiej misce jako przekąskę, najlepiej razem ze świeżym pieczywem. Zainspiruj się tym przepisem na sałatkę jajeczną z jabłkami.