
Składniki
200 gramów
150 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę oraz makaron ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu. Zachowaj wodę z gotowania makaronu.
Krok 2
Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Dymkę pokrój drobno.
Krok 3
Na patelni podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj soczewicę i przyprawę Knorr. Smaż jeszcze 2 minuty.
Krok 4
Wlej 300 ml wody z gotowania makaronu. Całość duś 5 minut.
Krok 5
Dodaj dymkę. Gotowe danie podawaj z makaronem spaghetti obficie polane oliwą.

Dobra rada:
Podawaj ze świeżo tartym parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z soczewicą
Spaghetti z soczewicą to danie popularne wśród wegan. Ale powinien spróbować go każdy, bo soczewica i makaron to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Kilka składników, pół godziny pracy i obiad gotowy. Do dzieła!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią spaghetti pod różnymi postaciami. To z soczewicą ma szansę na wysoką pozycję w rankingu spaghetti.
Na jaką okazję?
Spaghetti z soczewicą to idealny pomysł na codzienny obiad. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc znajdziesz na nie czas, nawet gdy nie masz w grafiku zbyt dużo miejsca na gotowanie.
Czy wiesz, że?
Soczewica należy do najstarszych roślin uprawnych. Najdawniejsze wykopaliska, w których ją znaleziono, pochodzą z około 9100 r. p.n.e. z Iraku. Z kolei na ziemiach polskich była znana już w neolicie. Niezbyt często gości w Twojej kuchni? Czas nadrobić zaległości!
Dla urozmaicenia:
Spaghetti koniecznie posyp startym parmezanem. Smak będzie jeszcze lepszy!