Makaron z soczewicą - spaghetti: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
103 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę oraz makaron ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu. Zachowaj wodę z gotowania makaronu.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Dymkę pokrój drobno.

Krok 3

Na patelni podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj soczewicę i przyprawę Knorr. Smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 4

Wlej 300 ml wody z gotowania makaronu. Całość duś 5 minut.

Krok 5

Dodaj dymkę. Gotowe danie podawaj z makaronem spaghetti obficie polane oliwą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj ze świeżo tartym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z soczewicąSpaghetti z soczewicą

Spaghetti z soczewicą to danie popularne wśród wegan. Ale powinien spróbować go każdy, bo soczewica i makaron to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Kilka składników, pół godziny pracy i obiad gotowy. Do dzieła!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią spaghetti pod różnymi postaciami. To z soczewicą ma szansę na wysoką pozycję w rankingu spaghetti.

Na jaką okazję?

Spaghetti z soczewicą to idealny pomysł na codzienny obiad. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc znajdziesz na nie czas, nawet gdy nie masz w grafiku zbyt dużo miejsca na gotowanie.

Czy wiesz, że?

Soczewica należy do najstarszych roślin uprawnych. Najdawniejsze wykopaliska, w których ją znaleziono, pochodzą z około 9100 r. p.n.e. z Iraku. Z kolei na ziemiach polskich była znana już w neolicie. Niezbyt często gości w Twojej kuchni? Czas nadrobić zaległości!

Dla urozmaicenia:

Spaghetti koniecznie posyp startym parmezanem. Smak będzie jeszcze lepszy!