Makaron z soczewicą - spaghetti: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
103 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę oraz makaron ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu. Zachowaj wodę z gotowania makaronu.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Dymkę pokrój drobno.

Krok 3

Na patelni podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj soczewicę i przyprawę Knorr. Smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 4

Wlej 300 ml wody z gotowania makaronu. Całość duś 5 minut.

Krok 5

Dodaj dymkę. Gotowe danie podawaj z makaronem spaghetti obficie polane oliwą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj ze świeżo tartym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Spaghetti po florencku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z soczewicąSpaghetti z soczewicą

Spaghetti z soczewicą to danie popularne wśród wegan. Ale powinien spróbować go każdy, bo soczewica i makaron to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Kilka składników, pół godziny pracy i obiad gotowy. Do dzieła!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią spaghetti pod różnymi postaciami. To z soczewicą ma szansę na wysoką pozycję w rankingu spaghetti.

Na jaką okazję?

Spaghetti z soczewicą to idealny pomysł na codzienny obiad. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc znajdziesz na nie czas, nawet gdy nie masz w grafiku zbyt dużo miejsca na gotowanie.

Czy wiesz, że?

Soczewica należy do najstarszych roślin uprawnych. Najdawniejsze wykopaliska, w których ją znaleziono, pochodzą z około 9100 r. p.n.e. z Iraku. Z kolei na ziemiach polskich była znana już w neolicie. Niezbyt często gości w Twojej kuchni? Czas nadrobić zaległości!

Dla urozmaicenia:

Spaghetti koniecznie posyp startym parmezanem. Smak będzie jeszcze lepszy!