
Składniki
200 gramów
150 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę oraz makaron ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu. Zachowaj wodę z gotowania makaronu.
Krok 2
Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Dymkę pokrój drobno.
Krok 3
Na patelni podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj soczewicę i przyprawę Knorr. Smaż jeszcze 2 minuty.
Krok 4
Wlej 300 ml wody z gotowania makaronu. Całość duś 5 minut.
Krok 5
Dodaj dymkę. Gotowe danie podawaj z makaronem spaghetti obficie polane oliwą.

Dobra rada:
Podawaj ze świeżo tartym parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z soczewicą
Spaghetti z soczewicą to danie popularne wśród wegan. Ale powinien spróbować go każdy, bo soczewica i makaron to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Kilka składników, pół godziny pracy i obiad gotowy. Do dzieła!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią spaghetti pod różnymi postaciami. To z soczewicą ma szansę na wysoką pozycję w rankingu spaghetti.
Na jaką okazję?
Spaghetti z soczewicą to idealny pomysł na codzienny obiad. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc znajdziesz na nie czas, nawet gdy nie masz w grafiku zbyt dużo miejsca na gotowanie.
Czy wiesz, że?
Soczewica należy do najstarszych roślin uprawnych. Najdawniejsze wykopaliska, w których ją znaleziono, pochodzą z około 9100 r. p.n.e. z Iraku. Z kolei na ziemiach polskich była znana już w neolicie. Niezbyt często gości w Twojej kuchni? Czas nadrobić zaległości!
Dla urozmaicenia:
Spaghetti koniecznie posyp startym parmezanem. Smak będzie jeszcze lepszy!