Giouvetsi - grecki gulasz
z makaronem orzo
łatwe
899 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
20 gramów
120 gramów
15 gramów
30 gramów
200 gramów
700 mililitrów
2 szczypty
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm i wymieszaj z Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę 1,5 na 1,5 cm, czosnek posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej olej w rondlu podsmaż cebulę paprykę i cukinię, warzywa przełóż na bok w tym samym ganku obsmaż mięso smaż, aż się przyrumieni.
Krok 4
Dodaj czosnek, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i całość zagotuj.
Krok 5
Wlej wodę lub bulion, dodaj cynamon i całość duś na małym ogniu przez ok. 15 minut po czym dodaj obsmażone warzywa całość gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 6
Dodaj makaron orzo i gotuj, aż makaron zmięknie, mieszając od czasu do czasu.

Dobra rada:
Gulasz możesz podawać ze startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Giouvetsi - grecki gulasz
Kuchnia śródziemnomorska należy do jednej ze zdrowszych i najmniej skomplikowanych. Czas sięgnąć po nowe, mało znane receptury! Zainspiruj się przepisem na giouvetsi, czyli grecki gulasz z makaronem orzo, i stwórz posiłek rodem z wielkiej greckiej uczty!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników aromatycznego gulaszu. Dla tych, którzy chcą się rozgrzać i nasycić.
Na jaką okazję? Na rodzinny obiad! Giouvetsi- grecki gulasz z makaronem orzo zaspokoi nawet największe apetyty.
Dla urozmaicenia: Grecki gulasz z makaronem orzo możesz udekorować startym serem i posiekaną natką pietruszki. Te dodatki urozmaicą smak dania i uczynią go bardziej wyrazistym.
Czy wiesz, że? Giouvetsi to danie, które należy do kanonu tradycyjnych potraw greckich. Jego przygotowanie różni się w zależności od regionu kraju. Podstawą tego przysmaku jest makaron orzo – przypominający ziarenka ryżu. Sama nazwa dania pochodzi od nazwy naczynia, w którym się je przygotowuje.