Giouvetsi - przepis na gulasz grecki z orzo | Przepisy.pl pixel

Giouvetsi - grecki gulasz

z makaronem orzo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
553 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

379 osób wydrukowało

Pobierz pdf

908 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

20 gramów

120 gramów

15 gramów

30 gramów

200 gramów

700 mililitrów

2 szczypty

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm i wymieszaj z Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2

Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę 1,5 na 1,5 cm, czosnek posiekaj.

Krok 3

Rozgrzej olej w rondlu podsmaż cebulę paprykę i cukinię, warzywa przełóż na bok w tym samym ganku obsmaż mięso smaż, aż się przyrumieni.

Krok 4

Dodaj czosnek, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i całość zagotuj.

Krok 5

Wlej wodę lub bulion, dodaj cynamon i całość duś na małym ogniu przez ok. 15 minut po czym dodaj obsmażone warzywa całość gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 6

Dodaj makaron orzo i gotuj, aż makaron zmięknie, mieszając od czasu do czasu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gulasz możesz podawać ze startym serem i posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z jagnięciny
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Giouvetsi - grecki gulaszGiouvetsi - grecki gulasz

Kuchnia śródziemnomorska należy do jednej ze zdrowszych i najmniej skomplikowanych. Czas sięgnąć po nowe, mało znane receptury! Zainspiruj się przepisem na giouvetsi, czyli grecki gulasz z makaronem orzo, i stwórz posiłek rodem z wielkiej greckiej uczty!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników aromatycznego gulaszu. Dla tych, którzy chcą się rozgrzać i nasycić.

Na jaką okazję? Na rodzinny obiad! Giouvetsi- grecki gulasz z makaronem orzo zaspokoi nawet największe apetyty.

Dla urozmaicenia: Grecki gulasz z makaronem orzo możesz udekorować startym serem i posiekaną natką pietruszki. Te dodatki urozmaicą smak dania i uczynią go bardziej wyrazistym.

Czy wiesz, że? Giouvetsi to danie, które należy do kanonu tradycyjnych potraw greckich. Jego przygotowanie różni się w zależności od regionu kraju. Podstawą tego przysmaku jest makaron orzo – przypominający ziarenka ryżu. Sama nazwa dania pochodzi od nazwy naczynia, w którym się je przygotowuje.