Giouvetsi - grecki gulasz
z makaronem orzo
łatwe
806 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
20 gramów
120 gramów
15 gramów
30 gramów
200 gramów
700 mililitrów
2 szczypty
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm i wymieszaj z Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę 1,5 na 1,5 cm, czosnek posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej olej w rondlu podsmaż cebulę paprykę i cukinię, warzywa przełóż na bok w tym samym ganku obsmaż mięso smaż, aż się przyrumieni.
Krok 4
Dodaj czosnek, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i całość zagotuj.
Krok 5
Wlej wodę lub bulion, dodaj cynamon i całość duś na małym ogniu przez ok. 15 minut po czym dodaj obsmażone warzywa całość gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 6
Dodaj makaron orzo i gotuj, aż makaron zmięknie, mieszając od czasu do czasu.
Dobra rada:
Gulasz możesz podawać ze startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Giouvetsi - grecki gulasz
Kuchnia śródziemnomorska należy do jednej ze zdrowszych i najmniej skomplikowanych. Czas sięgnąć po nowe, mało znane receptury! Zainspiruj się przepisem na giouvetsi, czyli grecki gulasz z makaronem orzo, i stwórz posiłek rodem z wielkiej greckiej uczty!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników aromatycznego gulaszu. Dla tych, którzy chcą się rozgrzać i nasycić.
Na jaką okazję? Na rodzinny obiad! Giouvetsi- grecki gulasz z makaronem orzo zaspokoi nawet największe apetyty.
Dla urozmaicenia: Grecki gulasz z makaronem orzo możesz udekorować startym serem i posiekaną natką pietruszki. Te dodatki urozmaicą smak dania i uczynią go bardziej wyrazistym.
Czy wiesz, że? Giouvetsi to danie, które należy do kanonu tradycyjnych potraw greckich. Jego przygotowanie różni się w zależności od regionu kraju. Podstawą tego przysmaku jest makaron orzo – przypominający ziarenka ryżu. Sama nazwa dania pochodzi od nazwy naczynia, w którym się je przygotowuje.