Giouvetsi - grecki gulasz
z makaronem orzo
łatwe
908 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
20 gramów
120 gramów
15 gramów
30 gramów
200 gramów
700 mililitrów
2 szczypty
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm i wymieszaj z Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę 1,5 na 1,5 cm, czosnek posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej olej w rondlu podsmaż cebulę paprykę i cukinię, warzywa przełóż na bok w tym samym ganku obsmaż mięso smaż, aż się przyrumieni.
Krok 4
Dodaj czosnek, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i całość zagotuj.
Krok 5
Wlej wodę lub bulion, dodaj cynamon i całość duś na małym ogniu przez ok. 15 minut po czym dodaj obsmażone warzywa całość gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 6
Dodaj makaron orzo i gotuj, aż makaron zmięknie, mieszając od czasu do czasu.

Dobra rada:
Gulasz możesz podawać ze startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Giouvetsi - grecki gulasz
Giouvetsi - grecki gulasz
Kuchnia śródziemnomorska należy do jednej ze zdrowszych i najmniej skomplikowanych. Czas sięgnąć po nowe, mało znane receptury! Zainspiruj się przepisem na giouvetsi, czyli grecki gulasz z makaronem orzo, i stwórz posiłek rodem z wielkiej greckiej uczty!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników aromatycznego gulaszu. Dla tych, którzy chcą się rozgrzać i nasycić.
Na jaką okazję? Na rodzinny obiad! Giouvetsi- grecki gulasz z makaronem orzo zaspokoi nawet największe apetyty.
Dla urozmaicenia: Grecki gulasz z makaronem orzo możesz udekorować startym serem i posiekaną natką pietruszki. Te dodatki urozmaicą smak dania i uczynią go bardziej wyrazistym.
Czy wiesz, że? Giouvetsi to danie, które należy do kanonu tradycyjnych potraw greckich. Jego przygotowanie różni się w zależności od regionu kraju. Podstawą tego przysmaku jest makaron orzo – przypominający ziarenka ryżu. Sama nazwa dania pochodzi od nazwy naczynia, w którym się je przygotowuje.

























