Gulasz a'la strogonow - z łopatki wieprzowej: przepis | Przepisy.pl pixel

Gulasz à la Stroganoff

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

2731 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1804 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

400 gramów

4 sztuki

100 mililitrów

20 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę i smaż na rozgrzanej patelni z olejem ze wszystkich stron na złocisto.

Gulasz à la Stroganoff - Krok 1

Krok 2

Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po chwili wlej 500 wody i dodaj Fix Knorr. Duś około 30 minut.

Gulasz à la Stroganoff - Krok 2

Krok 3

Ogórki pokrój w kostkę, a paprykę w kawałki i dodaj razem z papryką w proszku do mięsa. Duś, aż papryka zmięknie.

Gulasz à la Stroganoff - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Danie dopraw do smaku i podawaj.

Gulasz à la Stroganoff - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • kla12

    kla12 , 18.12.2022

    TAK. Obłędne połączenie smaku mięsa i aromatu warzyw. Niezastąpiony na świątecznym stole od lat. Przynosi rozkosz podniebieniu. Dzięki Fix Knorr potrawa zyskuje smak nie do opisania. Rodzina prosi o dokładkę i przepis. Zamiast papryki zielonej, dodaję paprykę czerwoną. Danie jest bardziej kolorowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Pogroszewska

    Marta Pogroszewska , 29.08.2020

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Duchniak

    Marzena Duchniak , 01.11.2017

    Mięso duszone 10 minut będzie nadal twarde!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Lemieux-Lefebvre

    Justyna Lemieux-Lefebvre , 20.10.2016

    Dziekuje bardzo za odpowiedz. Francuski nie jest latwym jezykiem i mieszanie go z jez. polskim czasem moze sklonic do refleksji badz przyprawic usmiech na twarzy podobnie jak to opakowanie przypraw zamieszczone na stronie pod Panstwa przepisem. Bezpieczniej jest trzymac sie rodzinnego jezyka. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 20.10.2016

    Pani Justyno, jest to gulasz inspirowany stroganoffem :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Lemieux-Lefebvre

    Justyna Lemieux-Lefebvre , 19.10.2016

    Co to znaczy Gulasz à la Strogonoff ?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia kesicka

    sylwia kesicka , 09.10.2016

    bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anton  Mazurek

    Anton Mazurek , 23.12.2015

    Bardzo proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz à la StroganoffGulasz à la Stroganoff

Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeuf Strogonow składa się z polędwicy wołowej smażonej z pieczarkami i cebulą oraz sosem z mąki, sosu pomidorowego i przypraw. Gulasz z kolei, znany z kuchni węgierskiej, wzbogacany jest cebulą i papryką. Spróbujcie tej wyjątkowej kompozycji, łączącej w sobie kuchnię francuską, rosyjską i węgierską. Gulasz Strogonow skradnie Wasze kulinarne serca!

Dla kogo?

Gulasz Strogonow to idealna propozycja dla miłośników mięsnych sosów.

Na jaką okazję?

Danie polecamy na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako potrawa imprezowa.

Czy wiesz, że?

Popularny w Polsce gulasz Strogonow to danie łączące w sobie kuchnię francuską i rosyjską. Nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od rosyjskiego generała hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując gulasz à la /Strogonow, przepis wzbogać o ulubione pieczywo. Danie doskonale smakuje z chrupiącą bagietką lub świeżym chlebem.