Gulasz à la Stroganoff przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz à la Stroganoff

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

2609 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1626 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1750 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

400 gramów

4 sztuki

100 mililitrów

20 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę i smaż na rozgrzanej patelni z olejem ze wszystkich stron na złocisto.

Gulasz à la Stroganoff - Krok 1

Krok 2

Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po chwili wlej 500 wody i dodaj Fix Knorr. Duś około 30 minut.

Gulasz à la Stroganoff - Krok 2

Krok 3

Ogórki pokrój w kostkę, a paprykę w kawałki i dodaj razem z papryką w proszku do mięsa. Duś, aż papryka zmięknie.

Gulasz à la Stroganoff - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Danie dopraw do smaku i podawaj.

Gulasz à la Stroganoff - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Marta Pogroszewska

    Marta Pogroszewska , 29.08.2020

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Duchniak

    Marzena Duchniak , 01.11.2017

    Mięso duszone 10 minut będzie nadal twarde!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Lemieux-Lefebvre

    Justyna Lemieux-Lefebvre , 20.10.2016

    Dziekuje bardzo za odpowiedz. Francuski nie jest latwym jezykiem i mieszanie go z jez. polskim czasem moze sklonic do refleksji badz przyprawic usmiech na twarzy podobnie jak to opakowanie przypraw zamieszczone na stronie pod Panstwa przepisem. Bezpieczniej jest trzymac sie rodzinnego jezyka. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 20.10.2016

    Pani Justyno, jest to gulasz inspirowany stroganoffem :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Lemieux-Lefebvre

    Justyna Lemieux-Lefebvre , 19.10.2016

    Co to znaczy Gulasz à la Strogonoff ?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia kesicka

    sylwia kesicka , 09.10.2016

    bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anton  Mazurek

    Anton Mazurek , 23.12.2015

    Bardzo proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz à la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz à la StroganoffGulasz à la Stroganoff

Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeuf Strogonow składa się z polędwicy wołowej smażonej z pieczarkami i cebulą oraz sosem z mąki, sosu pomidorowego i przypraw. Gulasz z kolei, znany z kuchni węgierskiej, wzbogacany jest cebulą i papryką. Spróbujcie tej wyjątkowej kompozycji, łączącej w sobie kuchnię francuską, rosyjską i węgierską. Gulasz Strogonow skradnie Wasze kulinarne serca!

Dla kogo?

Gulasz Strogonow to idealna propozycja dla miłośników mięsnych sosów.

Na jaką okazję?

Danie polecamy na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako potrawa imprezowa.

Czy wiesz, że?

Popularny w Polsce gulasz Strogonow to danie łączące w sobie kuchnię francuską i rosyjską. Nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od rosyjskiego generała hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując gulasz à la /Strogonow, przepis wzbogać o ulubione pieczywo. Danie doskonale smakuje z chrupiącą bagietką lub świeżym chlebem.