Brukselka z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

1059 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

1 sztuka

10 sztuk

100 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną oraz 150 mililitrami wody i posiekaną natką.

Brukselka z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz kilka minut w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój na połówki. Pieczarki również pokrój na połówki – jeśli będę duże, pokrój na ćwiartki.

Brukselka z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w plastry, a następnie w kwadraty 2x2 centymetry. Cebulę pokrój w drobną kostkę – razem z boczkiem przesmaż na rozgrzanej patelni.

Brukselka z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Piersi opłucz, pokrój w grubą kostkę i przesmaż razem z boczkiem, dodaj pieczarki – całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sparzoną brukselkę i dopraw do smaku pieprzem. Gotową potrawę podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem.

Brukselka z kurczakiem - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Kardaś

    Małgorzata Kardaś, 27.09.2017

    ciekawy a prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska, 27.09.2017

    Fantastyczny smak. Bardzo smaczne. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Wolanin

    Julia Wolanin, 26.09.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 22.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brukselka z kurczakiemBrukselka z kurczakiem

Brukselka z kurczakiem w sosie to danie jednogarnkowe, które jesienią, zimą i na przednówku ma szansę stać się w twoim ulubionym pomysłem na błyskawiczny obiad lub kolację. Brukselki królują na naszych stołach zawsze wtedy, gdy inne świeże warzywa dawno już zakończyły sezon, a nowych jeszcze nie ma. Są sprzymierzeńcami wszystkich zapracowanych – bo nie trzeba ich obierać ani kroić. Ugotowane w odrobinie wody z mlekiem i solą, stracą nieprzyjemny zdaniem niektórych osób zapach, a polane sosem, np. serowym – przekonają do siebie każdego. W tym przepisie brukselki podajemy z kurczakiem zanurzonym w kremowym sosie a’la strogonoff z dodatkiem boczku. Treści potrawie dodają także duszone pieczarki, oraz lekko słodka cebula. To danie, które poprawia nastrój i doskonale wypełnia żołądek. Jedz je obficie posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem a na koniec – wytrzyj nim półmisek. Taki sos nie może się zmarnować! 4858 Brukselka z żurawiną https://www.przepisy.pl/przepis/brukselka-z-zurawina Słodko-wytrawna sałatka, która zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Produkty potrzebne do jej zrobienia dostępne są cały rok, a jej wykonanie zajmuje zaledwie pół godziny. Jeśli więc szukasz pomysłu na szybką przystawkę na przyjęcie lub kolację – to jesteś na dobrej stronie. Połącznie smaku słodkie, tu reprezentowanego przez suszone owoce żurawiny, z wytrawnym serem pleśniowym, jest bardzo popularne w kuchni francuskiej, gdzie nie dziwi nikogo zajadanie serów z konfiturami i owocami. Na szczęście Polacy coraz chętniej sięgają po takie kombinacje. Brukselka, jest bardzo dobrą bazą sałatki – jest aksamitna w smaku, nie trzeba jej obierać ani kroić, jedynie dokładnie opłukać, a gotuje się bardzo szybko. Chrupkości daniu nadają: sałata radicchio i włoskie orzechy. Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy! Zwłaszcza z lampką białego wina.