Składniki
200 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
10 sztuk
100 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną oraz 150 mililitrami wody i posiekaną natką.
Krok 2
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz kilka minut w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój na połówki. Pieczarki również pokrój na połówki – jeśli będę duże, pokrój na ćwiartki.
Krok 3
Boczek pokrój w plastry, a następnie w kwadraty 2x2 centymetry. Cebulę pokrój w drobną kostkę – razem z boczkiem przesmaż na rozgrzanej patelni.
Krok 4
Piersi opłucz, pokrój w grubą kostkę i przesmaż razem z boczkiem, dodaj pieczarki – całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sparzoną brukselkę i dopraw do smaku pieprzem. Gotową potrawę podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka z kurczakiem
Brukselka z kurczakiem w sosie to danie jednogarnkowe, które jesienią, zimą i na przednówku ma szansę stać się w twoim ulubionym pomysłem na błyskawiczny obiad lub kolację. Brukselki królują na naszych stołach zawsze wtedy, gdy inne świeże warzywa dawno już zakończyły sezon, a nowych jeszcze nie ma. Są sprzymierzeńcami wszystkich zapracowanych – bo nie trzeba ich obierać ani kroić. Ugotowane w odrobinie wody z mlekiem i solą, stracą nieprzyjemny zdaniem niektórych osób zapach, a polane sosem, np. serowym – przekonają do siebie każdego. W tym przepisie brukselki podajemy z kurczakiem zanurzonym w kremowym sosie a’la strogonoff z dodatkiem boczku. Treści potrawie dodają także duszone pieczarki, oraz lekko słodka cebula. To danie, które poprawia nastrój i doskonale wypełnia żołądek. Jedz je obficie posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem a na koniec – wytrzyj nim półmisek. Taki sos nie może się zmarnować! 4858 Brukselka z żurawiną https://www.przepisy.pl/przepis/brukselka-z-zurawina Słodko-wytrawna sałatka, która zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Produkty potrzebne do jej zrobienia dostępne są cały rok, a jej wykonanie zajmuje zaledwie pół godziny. Jeśli więc szukasz pomysłu na szybką przystawkę na przyjęcie lub kolację – to jesteś na dobrej stronie. Połącznie smaku słodkie, tu reprezentowanego przez suszone owoce żurawiny, z wytrawnym serem pleśniowym, jest bardzo popularne w kuchni francuskiej, gdzie nie dziwi nikogo zajadanie serów z konfiturami i owocami. Na szczęście Polacy coraz chętniej sięgają po takie kombinacje. Brukselka, jest bardzo dobrą bazą sałatki – jest aksamitna w smaku, nie trzeba jej obierać ani kroić, jedynie dokładnie opłukać, a gotuje się bardzo szybko. Chrupkości daniu nadają: sałata radicchio i włoskie orzechy. Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy! Zwłaszcza z lampką białego wina.