Brukselka z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Brukselka z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

1060 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

1 sztuka

10 sztuk

100 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną oraz 150 mililitrami wody i posiekaną natką.

Brukselka z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz kilka minut w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój na połówki. Pieczarki również pokrój na połówki – jeśli będę duże, pokrój na ćwiartki.

Brukselka z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w plastry, a następnie w kwadraty 2x2 centymetry. Cebulę pokrój w drobną kostkę – razem z boczkiem przesmaż na rozgrzanej patelni.

Brukselka z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Piersi opłucz, pokrój w grubą kostkę i przesmaż razem z boczkiem, dodaj pieczarki – całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sparzoną brukselkę i dopraw do smaku pieprzem. Gotową potrawę podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem.

Brukselka z kurczakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Kardaś

    Małgorzata Kardaś , 27.09.2017

    ciekawy a prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 27.09.2017

    Fantastyczny smak. Bardzo smaczne. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Wolanin

    Julia Wolanin , 26.09.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Udka z kurczaka w sosie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brukselka z kurczakiemBrukselka z kurczakiem

Brukselka z kurczakiem w sosie to danie jednogarnkowe, które jesienią, zimą i na przednówku ma szansę stać się w twoim ulubionym pomysłem na błyskawiczny obiad lub kolację. Brukselki królują na naszych stołach zawsze wtedy, gdy inne świeże warzywa dawno już zakończyły sezon, a nowych jeszcze nie ma. Są sprzymierzeńcami wszystkich zapracowanych – bo nie trzeba ich obierać ani kroić. Ugotowane w odrobinie wody z mlekiem i solą, stracą nieprzyjemny zdaniem niektórych osób zapach, a polane sosem, np. serowym – przekonają do siebie każdego. W tym przepisie brukselki podajemy z kurczakiem zanurzonym w kremowym sosie a’la strogonoff z dodatkiem boczku. Treści potrawie dodają także duszone pieczarki, oraz lekko słodka cebula. To danie, które poprawia nastrój i doskonale wypełnia żołądek. Jedz je obficie posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem a na koniec – wytrzyj nim półmisek. Taki sos nie może się zmarnować! 4858 Brukselka z żurawiną https://www.przepisy.pl/przepis/brukselka-z-zurawina Słodko-wytrawna sałatka, która zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Produkty potrzebne do jej zrobienia dostępne są cały rok, a jej wykonanie zajmuje zaledwie pół godziny. Jeśli więc szukasz pomysłu na szybką przystawkę na przyjęcie lub kolację – to jesteś na dobrej stronie. Połącznie smaku słodkie, tu reprezentowanego przez suszone owoce żurawiny, z wytrawnym serem pleśniowym, jest bardzo popularne w kuchni francuskiej, gdzie nie dziwi nikogo zajadanie serów z konfiturami i owocami. Na szczęście Polacy coraz chętniej sięgają po takie kombinacje. Brukselka, jest bardzo dobrą bazą sałatki – jest aksamitna w smaku, nie trzeba jej obierać ani kroić, jedynie dokładnie opłukać, a gotuje się bardzo szybko. Chrupkości daniu nadają: sałata radicchio i włoskie orzechy. Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy! Zwłaszcza z lampką białego wina.