Składniki
200 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
10 sztuk
100 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną oraz 150 mililitrami wody i posiekaną natką.
Krok 2
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz kilka minut w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój na połówki. Pieczarki również pokrój na połówki – jeśli będę duże, pokrój na ćwiartki.
Krok 3
Boczek pokrój w plastry, a następnie w kwadraty 2x2 centymetry. Cebulę pokrój w drobną kostkę – razem z boczkiem przesmaż na rozgrzanej patelni.
Krok 4
Piersi opłucz, pokrój w grubą kostkę i przesmaż razem z boczkiem, dodaj pieczarki – całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sparzoną brukselkę i dopraw do smaku pieprzem. Gotową potrawę podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka z kurczakiem
Brukselka z kurczakiem w sosie to danie jednogarnkowe, które jesienią, zimą i na przednówku ma szansę stać się w twoim ulubionym pomysłem na błyskawiczny obiad lub kolację. Brukselki królują na naszych stołach zawsze wtedy, gdy inne świeże warzywa dawno już zakończyły sezon, a nowych jeszcze nie ma. Są sprzymierzeńcami wszystkich zapracowanych – bo nie trzeba ich obierać ani kroić. Ugotowane w odrobinie wody z mlekiem i solą, stracą nieprzyjemny zdaniem niektórych osób zapach, a polane sosem, np. serowym – przekonają do siebie każdego. W tym przepisie brukselki podajemy z kurczakiem zanurzonym w kremowym sosie a’la strogonoff z dodatkiem boczku. Treści potrawie dodają także duszone pieczarki, oraz lekko słodka cebula. To danie, które poprawia nastrój i doskonale wypełnia żołądek. Jedz je obficie posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem a na koniec – wytrzyj nim półmisek. Taki sos nie może się zmarnować! 4858 Brukselka z żurawiną https://www.przepisy.pl/przepis/brukselka-z-zurawina Słodko-wytrawna sałatka, która zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Produkty potrzebne do jej zrobienia dostępne są cały rok, a jej wykonanie zajmuje zaledwie pół godziny. Jeśli więc szukasz pomysłu na szybką przystawkę na przyjęcie lub kolację – to jesteś na dobrej stronie. Połącznie smaku słodkie, tu reprezentowanego przez suszone owoce żurawiny, z wytrawnym serem pleśniowym, jest bardzo popularne w kuchni francuskiej, gdzie nie dziwi nikogo zajadanie serów z konfiturami i owocami. Na szczęście Polacy coraz chętniej sięgają po takie kombinacje. Brukselka, jest bardzo dobrą bazą sałatki – jest aksamitna w smaku, nie trzeba jej obierać ani kroić, jedynie dokładnie opłukać, a gotuje się bardzo szybko. Chrupkości daniu nadają: sałata radicchio i włoskie orzechy. Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy! Zwłaszcza z lampką białego wina.