Placki po węgiersku z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

773 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

723 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

940 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

700 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

4 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w dużą kostkę. Dwie łyżki mąki wymieszaj z łyżeczką słodkiej papryki i odrobiną soli, a następnie obtocz w niej kawałki kurczaka. Na rozgrzanej na patelni oliwie zrumień mięso.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Papryki oraz cebule pokrój w dużą kostkę, pieczarki pokrój w ćwiartki. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę z koncentratem. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki, oprósz łyżką mąki, wymieszaj, a następnie zalej 1/3 bulionu i doprowadź do wrzenia. Duś chwilę.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj zrumienionego kurczaka, wymieszaj razem i uzupełnij resztą bulionu. Gotuj około 10 minut. Dopraw majerankiem, ostrą papryką i jeśli zajdzie taka potrzeba - solą.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ciasto Fix Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Następnie smaż placki, duże na całą patelnię.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Gotowy gulasz podawaj na chrupiących plackach ziemniaczanych z łyżką kwaśnej śmietany. Udekoruj gałązkami świeżego majeranku lub innych ziół.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Adam Jasionas

    Adam Jasionas

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z kurczakiemPlacki po węgiersku z kurczakiem

Duży placek ziemniaczany wielkości sporego talerza, polany obficie gulaszem z ciemnego mięsa – oto, jak wyglądają typowe placki po węgiersku. A co, gdyby dla odmiany zastąpić gulasz potrawką z mięsa drobiowego? Nasz przepis na placki po węgiersku to miła niespodzianka dla amatorów połączenia kuchni polskiej i węgierskiej oraz wszystkich tych, którzy chcą w kuchni wyczarować coś z niczego. Kurczak, jakiego użyliśmy w przepisie to surowe piersi kurczaka, ale równie dobrze nadadzą się kawałki mięsa drobiowego, jakie zostały z gotowania bulionu na niedzielny rosół lub okrawki z pieczeni, także tej z indyka. Ważne, aby mięso podsmażyć na patelni obtoczone z mąka i dopiero po tym zabiegu dodać do reszty składników. Samo zrobienie placków to już banał, zwłaszcza jeśli sięgniesz po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr. Możesz usmażyć jeden wielki placek dla każdego, lub zrobić kilkanaście mniejszych. Wybór należy do ciebie.