
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
700 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
4 łyżki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w dużą kostkę. Dwie łyżki mąki wymieszaj z łyżeczką słodkiej papryki i odrobiną soli, a następnie obtocz w niej kawałki kurczaka. Na rozgrzanej na patelni oliwie zrumień mięso.

Krok 2
Papryki oraz cebule pokrój w dużą kostkę, pieczarki pokrój w ćwiartki. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę z koncentratem. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki, oprósz łyżką mąki, wymieszaj, a następnie zalej 1/3 bulionu i doprowadź do wrzenia. Duś chwilę.

Krok 3
Następnie dodaj zrumienionego kurczaka, wymieszaj razem i uzupełnij resztą bulionu. Gotuj około 10 minut. Dopraw majerankiem, ostrą papryką i jeśli zajdzie taka potrzeba - solą.

Krok 4
Przygotuj ciasto Fix Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Następnie smaż placki, duże na całą patelnię.

Krok 5
Gotowy gulasz podawaj na chrupiących plackach ziemniaczanych z łyżką kwaśnej śmietany. Udekoruj gałązkami świeżego majeranku lub innych ziół.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki po węgiersku z kurczakiem
Duży placek ziemniaczany wielkości sporego talerza, polany obficie gulaszem z ciemnego mięsa – oto, jak wyglądają typowe placki po węgiersku. A co, gdyby dla odmiany zastąpić gulasz potrawką z mięsa drobiowego? Dysponując sprawdzonym przepisem na placki ziemniaczane z sosem z kurczaka, możesz mieć pewność co do kulinarnego sukcesu. Podaj placki po węgiersku z kurczakiem i spodziewaj się owacji na stojąco.
Dla kogo?
Nasz przepis na placek po węgiersku z kurczakiem to miła niespodzianka dla amatorów połączenia kuchni polskiej i węgierskiej oraz wszystkich tych, którzy chcą w kuchni wyczarować coś z niczego.
Na jaką okazję?
Samo zrobienie placków to banał, zwłaszcza jeśli sięgniesz po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr. Gęsty i wyrazisty sos do placka po węgiersku z kurczakiem zachwyci wszystkich domowników. Sięgaj po niego, gdy chcesz zaskoczyć rodzinę niebanalnym posiłkiem w porze obiadowej.
Czy wiesz, że?
Kurczak, jakiego użyliśmy w przepisie na placki po węgiersku to surowe piersi kurczaka, ale równie dobrze nadadzą się kawałki mięsa drobiowego, jakie zostały z gotowania bulionu na niedzielny rosół lub okrawki z pieczeni, także tej z indyka. Ważne, aby mięso do placków ziemniaczanych z gulaszem z kurczaka podsmażyć na patelni obtoczone z mąką i dopiero po tym zabiegu dodać do reszty składników.
Dla urozmaicenia:
Możesz usmażyć i podawać jeden wielki placek po węgiersku z kurczakiem dla każdego lub zrobić kilkanaście mniejszych. Wybór należy do ciebie. Do udekorowania każdego placka po cygańsku z kurczakiem użyj łyżki śmietany i świeżej natki pietruszki.