Placki po węgiersku z kurczakiem i sosem - przepis | Przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

840 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

815 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

700 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

4 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w dużą kostkę. Dwie łyżki mąki wymieszaj z łyżeczką słodkiej papryki i odrobiną soli, a następnie obtocz w niej kawałki kurczaka. Na rozgrzanej na patelni oliwie zrumień mięso.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Papryki oraz cebule pokrój w dużą kostkę, pieczarki pokrój w ćwiartki. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę z koncentratem. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki, oprósz łyżką mąki, wymieszaj, a następnie zalej 1/3 bulionu i doprowadź do wrzenia. Duś chwilę.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj zrumienionego kurczaka, wymieszaj razem i uzupełnij resztą bulionu. Gotuj około 10 minut. Dopraw majerankiem, ostrą papryką i jeśli zajdzie taka potrzeba - solą.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ciasto Fix Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Następnie smaż placki, duże na całą patelnię.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Gotowy gulasz podawaj na chrupiących plackach ziemniaczanych z łyżką kwaśnej śmietany. Udekoruj gałązkami świeżego majeranku lub innych ziół.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Adam Jasionas

    Adam Jasionas , 14.03.2020

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z kurczakiemPlacki po węgiersku z kurczakiem

Duży placek ziemniaczany wielkości sporego talerza, polany obficie gulaszem z ciemnego mięsa – oto, jak wyglądają typowe placki po węgiersku. A co, gdyby dla odmiany zastąpić gulasz potrawką z mięsa drobiowego? Dysponując sprawdzonym przepisem na placki ziemniaczane z sosem z kurczaka, możesz mieć pewność co do kulinarnego sukcesu. Podaj placki po węgiersku z kurczakiem i spodziewaj się owacji na stojąco.

Dla kogo?

Nasz przepis na placek po węgiersku z kurczakiem to miła niespodzianka dla amatorów połączenia kuchni polskiej i węgierskiej oraz wszystkich tych, którzy chcą w kuchni wyczarować coś z niczego.

Na jaką okazję?

Samo zrobienie placków to banał, zwłaszcza jeśli sięgniesz po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr. Gęsty i wyrazisty sos do placka po węgiersku z kurczakiem zachwyci wszystkich domowników. Sięgaj po niego, gdy chcesz zaskoczyć rodzinę niebanalnym posiłkiem w porze obiadowej.

Czy wiesz, że?

Kurczak, jakiego użyliśmy w przepisie na placki po węgiersku to surowe piersi kurczaka, ale równie dobrze nadadzą się kawałki mięsa drobiowego, jakie zostały z gotowania bulionu na niedzielny rosół lub okrawki z pieczeni, także tej z indyka. Ważne, aby mięso do placków ziemniaczanych z gulaszem z kurczaka podsmażyć na patelni obtoczone z mąką i dopiero po tym zabiegu dodać do reszty składników.

Dla urozmaicenia:

Możesz usmażyć i podawać jeden wielki placek po węgiersku z kurczakiem dla każdego lub zrobić kilkanaście mniejszych. Wybór należy do ciebie. Do udekorowania każdego placka po cygańsku z kurczakiem użyj łyżki śmietany i świeżej natki pietruszki.