Placki po węgiersku z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki po węgiersku z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

806 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

739 osób wydrukowało

Pobierz pdf

993 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

700 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

4 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w dużą kostkę. Dwie łyżki mąki wymieszaj z łyżeczką słodkiej papryki i odrobiną soli, a następnie obtocz w niej kawałki kurczaka. Na rozgrzanej na patelni oliwie zrumień mięso.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Papryki oraz cebule pokrój w dużą kostkę, pieczarki pokrój w ćwiartki. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę z koncentratem. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki, oprósz łyżką mąki, wymieszaj, a następnie zalej 1/3 bulionu i doprowadź do wrzenia. Duś chwilę.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj zrumienionego kurczaka, wymieszaj razem i uzupełnij resztą bulionu. Gotuj około 10 minut. Dopraw majerankiem, ostrą papryką i jeśli zajdzie taka potrzeba - solą.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ciasto Fix Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Następnie smaż placki, duże na całą patelnię.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Gotowy gulasz podawaj na chrupiących plackach ziemniaczanych z łyżką kwaśnej śmietany. Udekoruj gałązkami świeżego majeranku lub innych ziół.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Adam Jasionas

    Adam Jasionas , 14.03.2020

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki po węgiersku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z kurczakiemPlacki po węgiersku z kurczakiem

Duży placek ziemniaczany wielkości sporego talerza, polany obficie gulaszem z ciemnego mięsa – oto, jak wyglądają typowe placki po węgiersku. A co, gdyby dla odmiany zastąpić gulasz potrawką z mięsa drobiowego? Nasz przepis na placki po węgiersku to miła niespodzianka dla amatorów połączenia kuchni polskiej i węgierskiej oraz wszystkich tych, którzy chcą w kuchni wyczarować coś z niczego. Kurczak, jakiego użyliśmy w przepisie to surowe piersi kurczaka, ale równie dobrze nadadzą się kawałki mięsa drobiowego, jakie zostały z gotowania bulionu na niedzielny rosół lub okrawki z pieczeni, także tej z indyka. Ważne, aby mięso podsmażyć na patelni obtoczone z mąka i dopiero po tym zabiegu dodać do reszty składników. Samo zrobienie placków to już banał, zwłaszcza jeśli sięgniesz po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr. Możesz usmażyć jeden wielki placek dla każdego, lub zrobić kilkanaście mniejszych. Wybór należy do ciebie.