Placki po węgiersku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

119

1150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2070 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3012 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.7 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

10 gramów

15 gramów

5 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i pokrój w kostkę szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę.

Placki po węgiersku - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż mięso, dodaj cebule i czosnek. Jak się zrumienią dodaj mieloną ostrą i słodką paprykę oraz kminek i pozwól, żeby przyprawy również się podsmażyły.

Placki po węgiersku - Krok 2

Krok 3

Zalej całość 700 ml wody, dodaj kostkę Knorr oraz koncentrat pomidorowy. Duś powoli około 30 minut, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaj świeżą, podsmażoną paprykę.

Placki po węgiersku - Krok 3

Krok 4

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Placki po węgiersku - Krok 4

Krok 5

Gulasz na końcu dopraw świeżym majerankiem i podawaj natychmiast, na świeżo usmażonych, chrupiących plackach.

Placki po węgiersku - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Meeel Tomato

    Meeel Tomato , 04.04.2017

    Placek po węgiersku - uwielbiam! Robiłam w zeszłą sobotę, mąż był zachwycony ;))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek , 31.03.2017

    Placek po węgiersku pierwsza klasa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Sarlej

    Agnieszka Sarlej , 23.02.2017

    super przepis,pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Czerwińska

    Dorota Czerwińska , 28.11.2015

    placki po węgiersku z węgier są idealnym sposobem na obiad lub lancz ja dodałam do tego jeszcze brukselke i ser plesiniowy niebieski polecam samcznego naturalna blondynka dorota czerwińska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    @Damian Górny Masz zupełną racje. Nie wiem jak się to mogło stać, że nie zauważyliśmy tego wcześniej. Dwa litry wody na 700 gram mięsa to stanowczo za dużo, chyba że byłaby to jakaś stara i twarda wołowina. Użyj tyle samo wody ile masz mięsa - 700 ml wody w zupełności wystarczy. Gulasz gotuj pod przykryciem. Dziękujemy za zwrócenie uwagi – przepisy został już poprawiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Górny

    Damian Górny , 21.06.2015

    2l wody... i wyszła mi z tego zupa a nie sos!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgierskuPlacki po węgiersku

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tak zwane placki po węgiersku, znaleźć można w menu większości polskich restauracji. Warto pokusić się jednak o to, by przyrządzić je samodzielnie w domu – nie jest to wbrew pozorom danie skomplikowane. Jedni serwują placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, inni z kleksem kwaśnej śmietany... Są i tacy, którzy lubią je w wersji na słodko, czyli posypane cukrem. Jeśli jednak chcesz, aby zrobione przez ciebie placki prezentowały się wyjątkowo okazale, podaj je po węgiersku – w omaście z gęstego, lekko pikantnego gulaszu. Przed smażeniem mięso możesz obtoczyć w mące. Dzięki temu prostemu zabiegowi będzie jeszcze bardziej kruche i soczyste. Gotowe placki po węgiersku posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawaj na obiad lub kolację.