Składniki
0.7 kilograma
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
10 gramów
15 gramów
5 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść i pokrój w kostkę szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę.
Krok 2
Cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż mięso, dodaj cebule i czosnek. Jak się zrumienią dodaj mieloną ostrą i słodką paprykę oraz kminek i pozwól, żeby przyprawy również się podsmażyły.
Krok 3
Zalej całość 700 ml wody, dodaj kostkę Knorr oraz koncentrat pomidorowy. Duś powoli około 30 minut, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaj świeżą, podsmażoną paprykę.
Krok 4
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 5
Gulasz na końcu dopraw świeżym majerankiem i podawaj natychmiast, na świeżo usmażonych, chrupiących plackach.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki po węgiersku
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tak zwane placki po węgiersku, znaleźć można w menu większości polskich restauracji. Warto pokusić się jednak o to, by przyrządzić je samodzielnie w domu – nie jest to wbrew pozorom danie skomplikowane. Jedni serwują placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, inni z kleksem kwaśnej śmietany... Są i tacy, którzy lubią je w wersji na słodko, czyli posypane cukrem. Jeśli jednak chcesz, aby zrobione przez ciebie placki prezentowały się wyjątkowo okazale, podaj je po węgiersku – w omaście z gęstego, lekko pikantnego gulaszu. Przed smażeniem mięso możesz obtoczyć w mące. Dzięki temu prostemu zabiegowi będzie jeszcze bardziej kruche i soczyste. Gotowe placki po węgiersku posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawaj na obiad lub kolację.