Przepisy na Dania na ciepło na karnawał
46 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Dania na ciepło na karnawał
Karnawałowe szaleństwo czas zacząć! Szukasz przepisów na wyśmienite doznania? Śpieszymy z pomocą! Zafunduj gościom wyborne dania, a zabawa z całą pewnością będzie niezapomniana. Dodatek jedynych i niepowtarzalnych smaków oraz aromatów sprawi, że impreza wypadnie iście szampańsko! Dasz się skusić?
Dla kogo?
W czasie karnawału można popuścić pasa i nie przejmować się ilością kalorii. Nasze propozycje pokochają zarówno fani mięsnych, jak i bezmięsnych dań. Wyborny posiłek doda energii do dalszych hulanek i swawoli.
Na jaką okazję? Karnawał to czas zabawy. Nieważne czy szykujesz wystawne przyjęcie, czy kameralną domówkę w gronie znajomych – ciepłe dania stanowić będą główny punkt programu. Warto pokusić się o różne eksperymenty. Nigdy nie wiadomo, kiedy rozpoczniesz nową tradycję!
Czy wiesz, że?
Nazwa karnawału najprawdopodobniej pochodzi od łacińskiego wyrażenia carrus navalis, co oznacza wóz w kształcie okrętu. Taki pojazd prowadził parady w czasie rzymskich uroczystości na cześć Bachusa (boga płodów i wina) – bachanalii. Greckim odpowiednikiem były Dionizje. W obu przypadkach w tym czasie organizowano zabawy przy winie, tańce, biesiady i bale przebierańców oraz maskarady. Kolejną teorią jest pochodzenie nazwy od łacińskiego zwrotu carnavalecaro – połączenia słów mięso oraz vale, co oznacza „żegnaj”, ponieważ czas hucznych imprez poprzedza Wielki Post. Dawniej w Polsce karnawał często nazywano Zapustami. Również był to czas zabawy, którego ostatnie trzy dni były niegdyś zwane Mięsopustem.
Dla urozmaicenia:
W karnawale częściej niż kiedy indziej spotykamy się ze znajomymi i rodziną. Warto więc ich zaskoczyć i przygotować dania, które popularne są w różnych zakątkach świata. W Brazylii do typowych potraw należy feijoada – gulasz mięsny z dodatkiem fasoli. Niezwykle ważne są w nim odpowiednie przyprawy, takie jak sól czosnkowa, pieprz czarny, chili oraz słodka i ostra papryka. Z kolei na Litwie królują bliny. Smakują zarówno w połączeniu z tradycyjną, swojską śmietaną, jak i w wersji bardziej wykwintnej z łososiem i kawiorem.