Placek po węgiersku z dwoma rodzajami mięs - VIDEO
łatwe
1022 osoby zapisały
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 sztuki
4 łyżki
2 sztuki
250 gramów
250 gramów
1 sztuka
20 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięsa pokrój w kostkę i oprósz pieprzem. Warzywa obierz i pokrój w niewielką kostkę, a cebulę posiekaj.

Krok 2
Przesmaż na patelni mięsa, dodaj cebulę i warzywa. Smaż kilka minut. Zalej wodą i dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz posiekaną papryczkę chili. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3
Dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz i dopraw pieprzem.

Krok 4
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj jajka, posiekaną cebulę i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Smaż duże placki – około 15 cm średnicy – na złocisto z obu stron. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 5
Na każdym placku ułóż łyżkę gulaszu i złóż na pół. Podawaj z kleksem śmietany.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek po węgiersku z dwoma rodzajami mięs - VIDEO
Chrupiące placki ziemniaczane smaży się dość szybko i są wyjątkowo proste w przygotowaniu. To danie, które doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Placek po węgiersku z dwoma rodzajami mięs jest propozycją na tę potrawę w wersji pikantnej. Intensywnego smaku nadaje całości sos. Przyrządza się go z marchewki, ziemniaków, selera, pietruszki i cebuli, które łączy się z podsmażonym mięsem wołowym oraz wieprzowym. Całość dusi się z ziołami i przyprawami, takimi jak liść laurowy, ziele angielskie oraz chili. Mięso jest miękkie i dobrze doprawione, a cały sos wyrazisty i dość ostry. Polewa się nim usmażone na złoto placki ziemniaczane i składa na pół. Jeśli lubisz łagodniejsze smaki, ozdób potrawę kleksem gęstej śmietany. Posyp też placki natką pietruszki lub udekoruj świeżym tymiankiem. Chcąc urozmaicić sos, dodaj do niego pomidory z puszki, czerwoną paprykę lub cukinię. Chcesz spróbować pikantnej wersji tego popularnego dania? Wykorzystaj podany przepis. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.