Empanadas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Empanadas

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

141

679 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podsmaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Empanadas - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek, zielone chilli i seler. Smaż przez 3-4 minuty.

Empanadas - Krok 2

Krok 3

Dodaj ocet, koncentrat pomidorowy i Esencję do duszonych mięs Knorr. Duś przez 20 minut.

Empanadas - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj oliwki, rodzynki i migdały. Ostudź. Dołóż posiekaną natkę kolendry.

Empanadas - Krok 4

Krok 5

Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilż wodą. Na środek nałóż farsz. Złóż ciasto i sklej brzegi.

Empanadas - Krok 5

Krok 6

Posmaruj powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na ciepło.

Empanadas - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EmpanadasEmpanadas

Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się ciasto francuskie, które po upieczeniu jest kruche i dobrze komponuje się z pikantnymi dodatkami. Danie powinno być serwowane na ciepło, więc doskonale sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. Do przyrządzenia farszu potrzebne jest mielone mięso. Poleca się przede wszystkim wołowe, ale możesz zastąpić je ewentualnie wieprzowym lub drobiowym. Do nadzienia należy dodać także cebulę, selera naciowego oraz oliwki. Walory smakowe tych składników podkreśli odrobina octu, drobno posiekane zielone chili i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki podduś, aż mięso będzie odpowiednio podsmażone. Na koniec dodaj rodzynki i migdały, które lekko osłodzą tę pikantną potrawę. Przed wyłożeniem farszu na ciasto, ostudź je i wymieszaj z posiekanymi liśćmi kolendry. Gotowe empanadas wstaw do rozgrzanego piekarnika. Opcjonalnie możesz podsmażyć je na patelni. Sprawdź, jak smakują te oryginalne rogaliki i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.