Empanadas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Empanadas

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

154

heart
749 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

516 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1429 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie warzywa: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij, a zielone chili przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie posiekaj. Łodygę selera umyj i pokrój. Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć mielone mięso i smaż, często mieszając, dopóki nie zmieni koloru.

Empanadas - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj cebulę, czosnek, zielone chili i seler. Smaż przez 3-4 minuty.

Empanadas - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa zaczną się rumienić, dodaj ocet, koncentrat pomidorowy oraz opakowanie Esencji do duszonych mięs Knorr. Duś przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu

Empanadas - Krok 3

Krok 4

Do gotującego się mięsa dodaj oliwki, rodzynki i migdały. Szybko zamieszaj, ściągnij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Na koniec dołóż posiekaną natkę kolendry. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Empanadas - Krok 4

Krok 5

Na stolnicy rozłóż ciasto francuskie. Z płatów wycinaj kółka o średnicy około 10 centymetrów. Brzegi zwilżaj wodą, a na środki nakładaj ostudzony farsz. Każde kółko składaj i dociskając, palcami dokładnie sklejaj brzegi pierożków.

Empanadas - Krok 5

Krok 6

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Empanadas układaj w taki sposób, by się ze sobą nie stykały, a wierzch każdego pierożka posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut, a następnie piecz, dopóki nie nabiorą złocistego koloru (około 15 minut). Podawaj na ciepło.

Empanadas - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Argentyńskie empanadas z mięsem mielonym najlepiej smakują w towarzystwie wyrazistych sosów jak np. pomidorowa salsa, guacamole albo dip czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - EmpanadasEmpanadas

Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się ciasto francuskie, które po upieczeniu jest kruche i dobrze komponuje się z pikantnymi dodatkami. Danie powinno być serwowane na ciepło, dlatego najlepiej włożyć je do piekarnika tuż przed planowanym posiłkiem. Jak przygotować chrupiące empanadas? Przepis jest prosty, a przygotowanie pysznych pierożków nie zajmuje dużo czasu. Do dzieła!

Dla kogo?

Chrupiące pierożki empanadas posmakują każdemu, kto lubi chrupiące ciasto, kryjące w sobie wyraziste mięsno-warzywne nadzienie. To również idealny pomysł na ciepłą i smaczną przekąskę.

Na jaką okazję?

Empanadas z mięsem mielonym doskonale się sprawdzą na wiele okazji. Możesz je zaserwować na obiad, wczesną kolację albo jako przekąskę podczas imprezy z przyjaciółmi. Pierożki można przygotować trochę wcześniej i włożyć do piekarnika dopiero wtedy, gdy goście pojawią się na progu.

Czy wiesz, że?

Smażone na oleju lub pieczone w piekarniku pierogi empanadas są niezwykle popularnym daniem w niemal całej Ameryce Południowej, a zwłaszcza w Argentynie, Kolumbii i Chile. Do ich przyrządzenia można użyć różnego rodzaju ciasta np. francuskiego, drożdżowego lub pierogowego.

Dla urozmaicenia:

Choć oryginalne empanadas zawierają mieloną wołowinę, te pyszne pierożki można nadziewać również i innym rodzajem mięsa np. pieczonym i drobno pokrojonym kurczakiem. Częstym dodatkiem warzywnym jest również szczypior, czerwona fasola z puszki, kukurydza albo starta na grubych oczkach marchewka. Po prostu pycha!