Empanadas

- Krok 1Mięso podsmaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.
- Krok 2Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek, zielone chilli i seler. Smaż przez 3-4 minuty.
- Krok 3Dodaj ocet, koncentrat pomidorowy i Esencję do duszonych mięs Knorr. Duś przez 20 minut.
- Krok 4Następnie dodaj oliwki, rodzynki i migdały. Ostudź. Dołóż posiekaną natkę kolendry.
- Krok 5Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilż wodą. Na środek nałóż farsz. Złóż ciasto i sklej brzegi.
- Krok 6Posmaruj powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na ciepło.

Empanadas
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się ciasto francuskie, które po upieczeniu jest kruche i dobrze komponuje się z pikantnymi dodatkami. Danie powinno być serwowane na ciepło, więc doskonale sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. Do przyrządzenia farszu potrzebne jest mielone mięso. Poleca się przede wszystkim wołowe, ale możesz zastąpić je ewentualnie wieprzowym lub drobiowym. Do nadzienia należy dodać także cebulę, selera naciowego oraz oliwki. Walory smakowe tych składników podkreśli odrobina octu, drobno posiekane zielone chili i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki podduś, aż mięso będzie odpowiednio podsmażone. Na koniec dodaj rodzynki i migdały, które lekko osłodzą tę pikantną potrawę. Przed wyłożeniem farszu na ciasto, ostudź je i wymieszaj z posiekanymi liśćmi kolendry. Gotowe empanadas wstaw do rozgrzanego piekarnika. Opcjonalnie możesz podsmażyć je na patelni. Sprawdź, jak smakują te oryginalne rogaliki i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.