Empanadas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Empanadas

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

144

684 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podsmaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Empanadas - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek, zielone chilli i seler. Smaż przez 3-4 minuty.

Empanadas - Krok 2

Krok 3

Dodaj ocet, koncentrat pomidorowy i Esencję do duszonych mięs Knorr. Duś przez 20 minut.

Empanadas - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj oliwki, rodzynki i migdały. Ostudź. Dołóż posiekaną natkę kolendry.

Empanadas - Krok 4

Krok 5

Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilż wodą. Na środek nałóż farsz. Złóż ciasto i sklej brzegi.

Empanadas - Krok 5

Krok 6

Posmaruj powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na ciepło.

Empanadas - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EmpanadasEmpanadas

Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się ciasto francuskie, które po upieczeniu jest kruche i dobrze komponuje się z pikantnymi dodatkami. Danie powinno być serwowane na ciepło, więc doskonale sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. Do przyrządzenia farszu potrzebne jest mielone mięso. Poleca się przede wszystkim wołowe, ale możesz zastąpić je ewentualnie wieprzowym lub drobiowym. Do nadzienia należy dodać także cebulę, selera naciowego oraz oliwki. Walory smakowe tych składników podkreśli odrobina octu, drobno posiekane zielone chili i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki podduś, aż mięso będzie odpowiednio podsmażone. Na koniec dodaj rodzynki i migdały, które lekko osłodzą tę pikantną potrawę. Przed wyłożeniem farszu na ciasto, ostudź je i wymieszaj z posiekanymi liśćmi kolendry. Gotowe empanadas wstaw do rozgrzanego piekarnika. Opcjonalnie możesz podsmażyć je na patelni. Sprawdź, jak smakują te oryginalne rogaliki i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.