Empanadas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Empanadas

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

147

737 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie warzywa: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij, a zielone chili przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie posiekaj. Łodygę selera umyj i pokrój. Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć mielone mięso i smaż, często mieszając, dopóki nie zmieni koloru.

Empanadas - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj cebulę, czosnek, zielone chili i seler. Smaż przez 3-4 minuty.

Empanadas - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa zaczną się rumienić, dodaj ocet, koncentrat pomidorowy oraz opakowanie Esencji do duszonych mięs Knorr. Duś przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu

Empanadas - Krok 3

Krok 4

Do gotującego się mięsa dodaj oliwki, rodzynki i migdały. Szybko zamieszaj, ściągnij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Na koniec dołóż posiekaną natkę kolendry. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Empanadas - Krok 4

Krok 5

Na stolnicy rozłóż ciasto francuskie. Z płatów wycinaj kółka o średnicy około 10 centymetrów. Brzegi zwilżaj wodą, a na środki nakładaj ostudzony farsz. Każde kółko składaj i dociskając, palcami dokładnie sklejaj brzegi pierożków.

Empanadas - Krok 5

Krok 6

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Empanadas układaj w taki sposób, by się ze sobą nie stykały, a wierzch każdego pierożka posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut, a następnie piecz, dopóki nie nabiorą złocistego koloru (około 15 minut). Podawaj na ciepło.

Empanadas - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Argentyńskie empanadas z mięsem mielonym najlepiej smakują w towarzystwie wyrazistych sosów jak np. pomidorowa salsa, guacamole albo dip czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Empanadas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zapiekane nachos z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EmpanadasEmpanadas

Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się ciasto francuskie, które po upieczeniu jest kruche i dobrze komponuje się z pikantnymi dodatkami. Danie powinno być serwowane na ciepło, dlatego najlepiej włożyć je do piekarnika tuż przed planowanym posiłkiem. Jak przygotować chrupiące empanadas? Przepis jest prosty, a przygotowanie pysznych pierożków nie zajmuje dużo czasu. Do dzieła!

Dla kogo?

Chrupiące pierożki empanadas posmakują każdemu, kto lubi chrupiące ciasto, kryjące w sobie wyraziste mięsno-warzywne nadzienie. To również idealny pomysł na ciepłą i smaczną przekąskę.

Na jaką okazję?

Empanadas z mięsem mielonym doskonale się sprawdzą na wiele okazji. Możesz je zaserwować na obiad, wczesną kolację albo jako przekąskę podczas imprezy z przyjaciółmi. Pierożki można przygotować trochę wcześniej i włożyć do piekarnika dopiero wtedy, gdy goście pojawią się na progu.

Czy wiesz, że?

Smażone na oleju lub pieczone w piekarniku pierogi empanadas są niezwykle popularnym daniem w niemal całej Ameryce Południowej, a zwłaszcza w Argentynie, Kolumbii i Chile. Do ich przyrządzenia można użyć różnego rodzaju ciasta np. francuskiego, drożdżowego lub pierogowego.

Dla urozmaicenia:

Choć oryginalne empanadas zawierają mieloną wołowinę, te pyszne pierożki można nadziewać również i innym rodzajem mięsa np. pieczonym i drobno pokrojonym kurczakiem. Częstym dodatkiem warzywnym jest również szczypior, czerwona fasola z puszki, kukurydza albo starta na grubych oczkach marchewka. Po prostu pycha!