Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
10 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso podsmaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Krok 2
Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek, zielone chilli i seler. Smaż przez 3-4 minuty.
Krok 3
Dodaj ocet, koncentrat pomidorowy i Esencję do duszonych mięs Knorr. Duś przez 20 minut.
Krok 4
Następnie dodaj oliwki, rodzynki i migdały. Ostudź. Dołóż posiekaną natkę kolendry.
Krok 5
Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilż wodą. Na środek nałóż farsz. Złóż ciasto i sklej brzegi.
Krok 6
Posmaruj powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Empanadas
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się ciasto francuskie, które po upieczeniu jest kruche i dobrze komponuje się z pikantnymi dodatkami. Danie powinno być serwowane na ciepło, więc doskonale sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. Do przyrządzenia farszu potrzebne jest mielone mięso. Poleca się przede wszystkim wołowe, ale możesz zastąpić je ewentualnie wieprzowym lub drobiowym. Do nadzienia należy dodać także cebulę, selera naciowego oraz oliwki. Walory smakowe tych składników podkreśli odrobina octu, drobno posiekane zielone chili i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki podduś, aż mięso będzie odpowiednio podsmażone. Na koniec dodaj rodzynki i migdały, które lekko osłodzą tę pikantną potrawę. Przed wyłożeniem farszu na ciasto, ostudź je i wymieszaj z posiekanymi liśćmi kolendry. Gotowe empanadas wstaw do rozgrzanego piekarnika. Opcjonalnie możesz podsmażyć je na patelni. Sprawdź, jak smakują te oryginalne rogaliki i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.