Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem
łatwe
800 osób zapisało

Składniki
250 gramów
250 gramów
2 sztuki
250 gramów
150 mililitrów
1 sztuka
4 sztuki
150 gramów
10 gramów
1 pęczek
100 mililitrów
50 mililitrów
1 opakowanie
3 listków
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do dużej miski. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Do mięsa dodaj czosnek, kumin, oliwę, Przyprawę do gyrosa Knorr, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz około 100 mililitrów gazowanej wody. Całość energicznie wymieszaj. Lekko zwilż dłonie, następnie formuj z mięsa „walce”.

Krok 2
Ser pokrój w słupki. Następnie umieść we wcześniej przygotowanym mięsie i ponownie formuj w dłoniach tak, aby mięso szczelnie zakryło ser. Nabij je na patyczki, tak jak szaszłyki.

Krok 3
Mięso smaż powoli na patelni ze wszystkich stron. Kiedy kofty nabiorą rumianego koloru, wstaw je do rozgrzanego do 160ºC piekarnika na 15 minut.

Krok 4
Przygotuj sałatkę. Pomidorki pokrój na pół, a cebulki w drobną kostkę. Miętę posiekaj.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody, następnie wymieszaj z gęstym jogurtem. Dopraw sokiem z cytryny oraz miętą.

Krok 6
Sałatkę zalej sosem. Kofty podawaj razem z sałatką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej