Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
457 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

507 osób wydrukowało

Pobierz pdf

810 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

2 sztuki

250 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

150 gramów

10 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

50 mililitrów

1 opakowanie

3 listków

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do dużej miski. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Do mięsa dodaj czosnek, kumin, oliwę, Przyprawę do gyrosa Knorr, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz około 100 mililitrów gazowanej wody. Całość energicznie wymieszaj. Lekko zwilż dłonie, następnie formuj z mięsa „walce”.

Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - Krok 1

Krok 2

Ser pokrój w słupki. Następnie umieść we wcześniej przygotowanym mięsie i ponownie formuj w dłoniach tak, aby mięso szczelnie zakryło ser. Nabij je na patyczki, tak jak szaszłyki.

Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - Krok 2

Krok 3

Mięso smaż powoli na patelni ze wszystkich stron. Kiedy kofty nabiorą rumianego koloru, wstaw je do rozgrzanego do 160ºC piekarnika na 15 minut.

Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sałatkę. Pomidorki pokrój na pół, a cebulki w drobną kostkę. Miętę posiekaj.

Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody, następnie wymieszaj z gęstym jogurtem. Dopraw sokiem z cytryny oraz miętą.

Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - Krok 5

Krok 6

Sałatkę zalej sosem. Kofty podawaj razem z sałatką.

Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtemKofty z sałatką z pomidorów i jogurtem

Mięso przełóż do dużej miski. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Do mięsa dodaj czosnek, kumin, oliwę, Przyprawę do gyrosa Knorr, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz około 100 mililitrów gazowanej wody. Całość energicznie wymieszaj. Lekko zwilż dłonie, następnie formuj z mięsa „walce”.