Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem
łatwe
810 osób zapisało

Składniki
250 gramów
250 gramów
2 sztuki
250 gramów
150 mililitrów
1 sztuka
4 sztuki
150 gramów
10 gramów
1 pęczek
100 mililitrów
50 mililitrów
1 opakowanie
3 listków
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do dużej miski. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Do mięsa dodaj czosnek, kumin, oliwę, Przyprawę do gyrosa Knorr, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz około 100 mililitrów gazowanej wody. Całość energicznie wymieszaj. Lekko zwilż dłonie, następnie formuj z mięsa „walce”.

Krok 2
Ser pokrój w słupki. Następnie umieść we wcześniej przygotowanym mięsie i ponownie formuj w dłoniach tak, aby mięso szczelnie zakryło ser. Nabij je na patyczki, tak jak szaszłyki.

Krok 3
Mięso smaż powoli na patelni ze wszystkich stron. Kiedy kofty nabiorą rumianego koloru, wstaw je do rozgrzanego do 160ºC piekarnika na 15 minut.

Krok 4
Przygotuj sałatkę. Pomidorki pokrój na pół, a cebulki w drobną kostkę. Miętę posiekaj.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody, następnie wymieszaj z gęstym jogurtem. Dopraw sokiem z cytryny oraz miętą.

Krok 6
Sałatkę zalej sosem. Kofty podawaj razem z sałatką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej