Sałatka grecka z fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

116

3269 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3432 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2897 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

10 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Pokrój ser w słupki lub kostkę i zalej połową uprzednio przygotowanego Sosu sałatkowego Knorr.

Krok 3

Porwij sałatę, ogórki pokrój w kostkę, pomidory w cząstki, paprykę w kostkę.

Krok 4

Dodaj oliwki, wymieszaj z sosem, który pozostał. Podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta.

8

Opinie o przepisie

  • Magdalena Grzekak

    Magdalena Grzekak , 29.06.2019

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Mącznik

    Justyna Mącznik , 05.07.2018

    W prawdziwej greckiej salatce nie ma kapusta!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    No GRECKA JEST BEZ SAŁATY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Coś wspaniałego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Anna Zaremba

    Edyta Anna Zaremba , 11.10.2016

    Jeźeli po grecku to BEZ SAŁATY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Adamczuk Kiełbowicz

    Barbara Adamczuk Kiełbowicz , 11.10.2016

    Taka sałatka to pychotka uwielbiam ją! Po grecku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lila Ogrodowczyk

    Lila Ogrodowczyk , 06.08.2016

    Witaj mam pytanie czy ogórek ma być sorowy czy kiszony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gal Anonim

    Gal Anonim , 25.03.2015

    Salatka grecka - co to za grecka jak w niej salata jest, w prawdziwej wiejskiej horiatiki nie ma salaty !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka grecka z fetąSałatka grecka z fetą

Dziś pod lupę weźmiemy przysmak, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać! Sałatka grecka z fetą od lat zdobi nasze stoły oraz zaprasza do wspólnego ucztowania. Uniwersalna, pyszna, niedroga oraz z łatwo dostępnych składników. Sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Najlepiej serwować ją w okresie letnim, kiedy masz dostęp do świeżych warzyw.

Dla kogo?

Sałatka grecka z serem feta ma duże grono fanów, które stopniowo się powiększa. W prostocie siła, prawda?

Na jaką okazję?

Sałatka grecka oraz łatwy przepis?Mówisz i masz! Jej receptura jest niezwykle prosta, a jakże efektywna. Ten przysmak sprawdzi się w czasie imprezy, kolacji w gronie przyjaciół czy jako dodatek do obiadu.

Czy wiesz, że?

Po grecku określa się ją mianem „choriatiki salata”, co oznacza dosłownie wiejską sałatę. W tradycyjnej, podawanej w Grecji, wersji w jej skład wchodzą grubo pokrojone ogórki i pomidory, czerwona cebula oraz zielona papryka w plastrach, ser feta w plastrach i brązowe oliwki. W nieco zmodyfikowanej odmianie spotkać można również oliwki zielone, anchois, kapary i oregano. Innymi, równie popularnymi w Grecji, sałatkami są ambelosata, czyli sałatka z fasoli, oraz sałatka z arbuza, sera feta i liści mięty, która doskonale orzeźwia w upalne dni. Do przyrządzenia sałatki greckiej warto wybrać tradycyjny grecki ser feta, który powstaje na bazie połączenia mleka krowiego i owczego (jego polskie odpowiedniki wytwarza się z mleka krowiego).

Dla urozmaicenia:

Sałatkę grecką z fetą możesz zaserwować solo albo jako dodatek do dowolnego dania mięsnego lub rybnego.