Prosta sałatka na grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosta sałatka na grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
607 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj w miseczce z 3 łyżkami wody oraz oliwą.

Prosta sałatka na grilla - Krok 1

Krok 2

Sałatę porwij lub pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do salaterki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki i porozdzielaj je tak, aby powstały krążki. Następnie rozłóż na sałacie.

Prosta sałatka na grilla - Krok 2

Krok 3

Fetę pokrój w dość grubą kostkę – około 1,5-2 cm – i porozrzucaj po wierzchu sałaty. Na koniec wszystko polej przygotowanym sosem Knorr i oprósz oregano.

Prosta sałatka na grilla - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosta sałatka na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosta sałatka na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosta sałatka na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosta sałatka na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosta sałatka na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosta sałatka na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosta sałatka na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosta sałatka na grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosta sałatka na grillaProsta sałatka na grilla

Jeśli szukasz sposobu na prostą i smaczną sałatkę, której użyjesz jako dodatku do mięsa – właśnie taki znalazłeś. Jej przygotowanie zajmuje jedynie kwadrans. Sezon letni rozpoczęty, czyli pora wyciągnąć grilla, zaprosić znajomych, usmażyć kiełbaski i karkówkę. Nie zapomnij o chrupiącej sałacie, która jest niezastąpionym dodatkiem do mięs. Wybierz sałatę lodową. Świeżą sałatę można poznać po korzeniu, który powinien być jasny i twardy, a liście nie powinny być odbarwione i poszarpane. Sałata lodowa jest niewielka i cięższa od zwykłej. Połącz ją z czerwoną cebulą, pokrojoną w krążki oraz słonym, pokrojonym w kostkę serem feta. Sos grecki wymieszaj z trzema łyżkami wody i z trzema łyżkami oliwy z oliwek. Na koniec polej sałatę przygotowanym sosem i oprósz oregano. Przepis ten sprawdzi się także do mięs serwowanych na obiad.