Przepisy z serem feta
174 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Feta
Nie ma udanego przyjęcia bez dobrej fety! Grecki ser znakomicie wzbogaca też codzienne posiłki. Informacje na temat powstania słonego twarogu o białej barwie można znaleźć w greckiej mitologii. Aktualnie polecamy jednak zerknąć do lokalnych książek kucharskich. Znajdziecie w nich przepis nie tylko na słynną sałatkę grecką. Ser feta pasuje do wielu różnorodnych produktów, a do tego smakuje wyśmienicie na gorąco – nawet grillowany. Biesiadę w greckim stylu uznajemy za rozpoczętą!
Dla kogo?
Czasem wystarczą proste połączenia, by stworzyć niezrównane potrawy. Sałatka grecka z fetą, oliwkami, pomidorami, ogórkami i oliwą to doskonały przykład. Skromnie i pysznie! Dociekliwi kucharze będą mogli zabłysnąć wiedzą, w Grecji sałatkę z fetę nazywa się bowiem mianem „horiatiki”, czyli sałatką wiejską. Ser można pokroić w równą kostkę, pokruszyć na mniej regularne kawałki lub podawać w większych plastrach. W sam raz dla każdego, kto nie przepada za przestrzeganiem wszystkich instrukcji w przepisach.
Na jaką okazję?
Ser feta ze szpinakiem to sprawdzony pomysł na farsz do pierogów i naleśników. Z powodzeniem można go zamrozić – przyda się na czarną godzinę, gdy lodówka będzie świecić pustkami, a czasu na zrobienie zakupów zabraknie. Feta bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, staje się więc produktem obowiązkowym, gdy zbliża się szczególne wydarzenie. Jej wyrazisty smak uratuje nawet mdłe potrawy.
Czy wiesz, że?
Ser feta produkowany jest z mleka owczego. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiały się już w starożytnej Grecji – około VIII wieku p.n.e. W języku greckim jego nazwa tłumaczona jest jako „plaster”. To jednocześnie najczęściej spotykany sposób serwowania fety na talerzach w greckich tawernach.
Dla urozmaicenia:
Z fetą można przygotować wyśmienite, wytrawne rogaliki. Użyjcie do zrobienia tego przysmaku ciasta francuskiego. Będzie bardzo chrupiąco!



