Dania i potrawy z fetą | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem feta

174 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - FetaFeta

Nie ma udanego przyjęcia bez dobrej fety! Grecki ser znakomicie wzbogaca też codzienne posiłki. Informacje na temat powstania słonego twarogu o białej barwie można znaleźć w greckiej mitologii. Aktualnie polecamy jednak zerknąć do lokalnych książek kucharskich. Znajdziecie w nich przepis nie tylko na słynną sałatkę grecką. Ser feta pasuje do wielu różnorodnych produktów, a do tego smakuje wyśmienicie na gorąco – nawet grillowany. Biesiadę w greckim stylu uznajemy za rozpoczętą!

Dla kogo?

Czasem wystarczą proste połączenia, by stworzyć niezrównane potrawy. Sałatka grecka z fetą, oliwkami, pomidorami, ogórkami i oliwą to doskonały przykład. Skromnie i pysznie! Dociekliwi kucharze będą mogli zabłysnąć wiedzą, w Grecji sałatkę z fetę nazywa się bowiem mianem „horiatiki”, czyli sałatką wiejską. Ser można pokroić w równą kostkę, pokruszyć na mniej regularne kawałki lub podawać w większych plastrach. W sam raz dla każdego, kto nie przepada za przestrzeganiem wszystkich instrukcji w przepisach.

Na jaką okazję?

Ser feta ze szpinakiem to sprawdzony pomysł na farsz do pierogów i naleśników. Z powodzeniem można go zamrozić – przyda się na czarną godzinę, gdy lodówka będzie świecić pustkami, a czasu na zrobienie zakupów zabraknie. Feta bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, staje się więc produktem obowiązkowym, gdy zbliża się szczególne wydarzenie. Jej wyrazisty smak uratuje nawet mdłe potrawy.

Czy wiesz, że?

Ser feta produkowany jest z mleka owczego. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiały się już w starożytnej Grecji – około VIII wieku p.n.e. W języku greckim jego nazwa tłumaczona jest jako „plaster”. To jednocześnie najczęściej spotykany sposób serwowania fety na talerzach w greckich tawernach.

Dla urozmaicenia:

Z fetą można przygotować wyśmienite, wytrawne rogaliki. Użyjcie do zrobienia tego przysmaku ciasta francuskiego. Będzie bardzo chrupiąco!