Przepisy z serem feta
174 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Feta
Nie ma udanego przyjęcia bez dobrej fety! Grecki ser znakomicie wzbogaca też codzienne posiłki. Informacje na temat powstania słonego twarogu o białej barwie można znaleźć w greckiej mitologii. Aktualnie polecamy jednak zerknąć do lokalnych książek kucharskich. Znajdziecie w nich przepis nie tylko na słynną sałatkę grecką. Ser feta pasuje do wielu różnorodnych produktów, a do tego smakuje wyśmienicie na gorąco – nawet grillowany. Biesiadę w greckim stylu uznajemy za rozpoczętą!
Dla kogo?
Czasem wystarczą proste połączenia, by stworzyć niezrównane potrawy. Sałatka grecka z fetą, oliwkami, pomidorami, ogórkami i oliwą to doskonały przykład. Skromnie i pysznie! Dociekliwi kucharze będą mogli zabłysnąć wiedzą, w Grecji sałatkę z fetę nazywa się bowiem mianem „horiatiki”, czyli sałatką wiejską. Ser można pokroić w równą kostkę, pokruszyć na mniej regularne kawałki lub podawać w większych plastrach. W sam raz dla każdego, kto nie przepada za przestrzeganiem wszystkich instrukcji w przepisach.
Na jaką okazję?
Ser feta ze szpinakiem to sprawdzony pomysł na farsz do pierogów i naleśników. Z powodzeniem można go zamrozić – przyda się na czarną godzinę, gdy lodówka będzie świecić pustkami, a czasu na zrobienie zakupów zabraknie. Feta bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, staje się więc produktem obowiązkowym, gdy zbliża się szczególne wydarzenie. Jej wyrazisty smak uratuje nawet mdłe potrawy.
Czy wiesz, że?
Ser feta produkowany jest z mleka owczego. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiały się już w starożytnej Grecji – około VIII wieku p.n.e. W języku greckim jego nazwa tłumaczona jest jako „plaster”. To jednocześnie najczęściej spotykany sposób serwowania fety na talerzach w greckich tawernach.
Dla urozmaicenia:
Z fetą można przygotować wyśmienite, wytrawne rogaliki. Użyjcie do zrobienia tego przysmaku ciasta francuskiego. Będzie bardzo chrupiąco!