Dania i potrawy z fetą | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem feta

174 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FetaFeta

Nie ma udanego przyjęcia bez dobrej fety! Grecki ser znakomicie wzbogaca też codzienne posiłki. Informacje na temat powstania słonego twarogu o białej barwie można znaleźć w greckiej mitologii. Aktualnie polecamy jednak zerknąć do lokalnych książek kucharskich. Znajdziecie w nich przepis nie tylko na słynną sałatkę grecką. Ser feta pasuje do wielu różnorodnych produktów, a do tego smakuje wyśmienicie na gorąco – nawet grillowany. Biesiadę w greckim stylu uznajemy za rozpoczętą!

Dla kogo?

Czasem wystarczą proste połączenia, by stworzyć niezrównane potrawy. Sałatka grecka z fetą, oliwkami, pomidorami, ogórkami i oliwą to doskonały przykład. Skromnie i pysznie! Dociekliwi kucharze będą mogli zabłysnąć wiedzą, w Grecji sałatkę z fetę nazywa się bowiem mianem „horiatiki”, czyli sałatką wiejską. Ser można pokroić w równą kostkę, pokruszyć na mniej regularne kawałki lub podawać w większych plastrach. W sam raz dla każdego, kto nie przepada za przestrzeganiem wszystkich instrukcji w przepisach.

Na jaką okazję?

Ser feta ze szpinakiem to sprawdzony pomysł na farsz do pierogów i naleśników. Z powodzeniem można go zamrozić – przyda się na czarną godzinę, gdy lodówka będzie świecić pustkami, a czasu na zrobienie zakupów zabraknie. Feta bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, staje się więc produktem obowiązkowym, gdy zbliża się szczególne wydarzenie. Jej wyrazisty smak uratuje nawet mdłe potrawy.

Czy wiesz, że?

Ser feta produkowany jest z mleka owczego. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiały się już w starożytnej Grecji – około VIII wieku p.n.e. W języku greckim jego nazwa tłumaczona jest jako „plaster”. To jednocześnie najczęściej spotykany sposób serwowania fety na talerzach w greckich tawernach.

Dla urozmaicenia:

Z fetą można przygotować wyśmienite, wytrawne rogaliki. Użyjcie do zrobienia tego przysmaku ciasta francuskiego. Będzie bardzo chrupiąco!