Kalarepa faszerowana mięsem mielonym: po polsku | Przepisy.pl pixel

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

371 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

543 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1042 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

6 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kalarepek odetnij kapelusz i delikatnie wydrąż łyżką miąższ, a następnie pokrój go w drobną kosteczkę.

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Pomidory i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, ostrą papryczkę i czosnek posiekaj.

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż zmielone mięso, dodaj pokrojone warzywa, posiekaną kalarepkę i łyżeczkę kminu rzymskiego, całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku. Wszystko gotuj przez ok. 10 minut, aż farsz zrobi się prawie suchy.

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Dodaj posiekaną natkę kolendry i część pokruszonej fety. Wymieszaj.

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nałóż do kalarepek. Kalarepki umieść razem z kapeluszami w żaroodpornym naczyniu i posyp na wierzchu pozostałym serem. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut.

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Kalarepki idealnie smakują z sosem pomidorowym.

11

Opinie o przepisie

  • Bożena

    Bożena , 17.08.2023

    Ja kalarepę obieram lekko obgotowujè ok 10 minut , wydrążam ,napełniam farszem jak do gołąbków albo samo doprawione mięsko wkładam i dalej duszę w doprawionych pomidorkach lub podlewam bulionem i dodaję przecieru i papryki ostrej . Dowolnie jak kto woli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Sadkiewicz

    Aleksandra Sadkiewicz , 11.09.2020

    farsz smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kaszuba

    Justyna Kaszuba , 28.09.2016

    Bardzo pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Goławska-Żuk

    Irena Goławska-Żuk , 04.08.2016

    A moze mieso drobiowe sprobowac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jesionek

    Krystyna Jesionek , 04.08.2016

    Takie dania w tej twojej Ameryce jadasz ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Cywicki

    Mieczysław Cywicki , 04.08.2016

    ŁO MATKO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szczurzyńska

    Maria Szczurzyńska , 04.08.2016

    Może na sobotę uda mi się zrobić...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wołyńska

    Jolanta Wołyńska , 04.08.2016

    Ja własnie dziś robię ale z podsmażą kiełbaską pomidorami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pasiut

    Anna Pasiut , 04.08.2016

    Mniam ..:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Łysoń

    Zbigniew Łysoń , 04.08.2016

    Oberiba z karminadlym:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Wolniak

    Wojciech Wolniak , 04.08.2016

    Pięknie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalarepa faszerowana mięsem mielonymKalarepa faszerowana mięsem mielonym

Jeśli szukasz doskonałej w smaku, a jednocześnie efektownie wyglądającej potrawy, kalarepa faszerowana mięsem mielonym będzie dla ciebie idealnym wyborem. Sekret tego dania tkwi w nadzieniu, którym napełnisz wydrążone kalarepy. By zrobić farsz, wystarczy podsmażyć zmielone mięso wieprzowe, a następnie dodać do niego pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, posiekaną kapustę i łyżeczkę kminu rzymskiego. Całość gotuj do momentu, aż z farszu do nadziewanej kalarepy odparuje nadmiar płynu. Na koniec dodaj do niego posiekaną natkę kolendry oraz pokruszony ser feta. Kalarepy z nadzieniem posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotową kalarepę faszerowaną mięsem mielonym podawaj razem z chrupiącym chlebem. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj to mięsno-warzywne danie. Życzymy smacznego!

Dla kogo?

Kalarepa nadziewana mięsem mielonym to idealne rozwiązanie dla osób poszukujących pomysłów na pyszne i proste danie. Przepis na faszerowaną kalarepę spodoba się także tym z was, którzy lubią nieco orientalne smaki.

Na jaką okazję?

Kalarepki nadziewane mięsem mielonym to idealna propozycja urozmaicenia codziennego menu obiadowego. Świetnie sprawdzą się również w roli gorącego dania, serwowanego podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kalarepa, czyli odmiana kapusty warzywnej, nie jest spotykana na stanowiskach naturalnych. Znajdziecie ją jedynie na polach uprawnych.

 

Dla urozmaicenia:

Nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę zmodyfikować przepis. Kalarepa faszerowana mięsem świetnie smakuje również z drobiem oraz innymi warzywami, np. marchewką.