Kalarepa faszerowana mięsem mielonym
łatwe
1054 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżeczka
6 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kalarepek odetnij kapelusz i delikatnie wydrąż łyżką miąższ, a następnie pokrój go w drobną kosteczkę.

Krok 2
Pomidory i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, ostrą papryczkę i czosnek posiekaj.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż zmielone mięso, dodaj pokrojone warzywa, posiekaną kalarepkę i łyżeczkę kminu rzymskiego, całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku. Wszystko gotuj przez ok. 10 minut, aż farsz zrobi się prawie suchy.

Krok 4
Dodaj posiekaną natkę kolendry i część pokruszonej fety. Wymieszaj.

Krok 5
Gotowy farsz nałóż do kalarepek. Kalarepki umieść razem z kapeluszami w żaroodpornym naczyniu i posyp na wierzchu pozostałym serem. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut.


Dobra rada:
Kalarepki idealnie smakują z sosem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym
Jeśli szukasz doskonałej w smaku, a jednocześnie efektownie wyglądającej potrawy, kalarepa faszerowana mięsem mielonym będzie dla ciebie idealnym wyborem. Sekret tego dania tkwi w nadzieniu, którym napełnisz wydrążone kalarepy. By zrobić farsz, wystarczy podsmażyć zmielone mięso wieprzowe, a następnie dodać do niego pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, posiekaną kapustę i łyżeczkę kminu rzymskiego. Całość gotuj do momentu, aż z farszu do nadziewanej kalarepy odparuje nadmiar płynu. Na koniec dodaj do niego posiekaną natkę kolendry oraz pokruszony ser feta. Kalarepy z nadzieniem posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotową kalarepę faszerowaną mięsem mielonym podawaj razem z chrupiącym chlebem. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj to mięsno-warzywne danie. Życzymy smacznego!
Dla kogo?
Kalarepa nadziewana mięsem mielonym to idealne rozwiązanie dla osób poszukujących pomysłów na pyszne i proste danie. Przepis na faszerowaną kalarepę spodoba się także tym z was, którzy lubią nieco orientalne smaki.
Na jaką okazję?
Kalarepki nadziewane mięsem mielonym to idealna propozycja urozmaicenia codziennego menu obiadowego. Świetnie sprawdzą się również w roli gorącego dania, serwowanego podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kalarepa, czyli odmiana kapusty warzywnej, nie jest spotykana na stanowiskach naturalnych. Znajdziecie ją jedynie na polach uprawnych.
Dla urozmaicenia:
Nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę zmodyfikować przepis. Kalarepa faszerowana mięsem świetnie smakuje również z drobiem oraz innymi warzywami, np. marchewką.