Składniki
500 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżeczka
6 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kalarepek odetnij kapelusz i delikatnie wydrąż łyżką miąższ, a następnie pokrój go w drobną kosteczkę.
Krok 2
Pomidory i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, ostrą papryczkę i czosnek posiekaj.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż zmielone mięso, dodaj pokrojone warzywa, posiekaną kalarepkę i łyżeczkę kminu rzymskiego, całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku. Wszystko gotuj przez ok. 10 minut, aż farsz zrobi się prawie suchy.
Krok 4
Dodaj posiekaną natkę kolendry i część pokruszonej fety. Wymieszaj.
Krok 5
Gotowy farsz nałóż do kalarepek. Kalarepki umieść razem z kapeluszami w żaroodpornym naczyniu i posyp na wierzchu pozostałym serem. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut.
Dobra rada:
Kalarepki idealnie smakują z sosem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym
Jeśli szukasz doskonałej w smaku, a jednocześnie efektownie wyglądającej potrawy, ragout z mięsem mielonym i kalarepą będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Sekret tego dania tkwi w farszu, którym napełnisz wydrążone kalarepy. By zrobić nadzienie, wystarczy podsmażyć zmielone mięso wieprzowe, a następnie dodać do niego pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, posiekaną kapustę i łyżeczkę kminu rzymskiego. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawy, dopraw nadzienie przyprawą do mięsa mielonego. Całość gotuj do momentu, aż z farszu odparuje nadmiar płynu. Na koniec, dodaj do niego posiekaną natkę kolendry oraz pokruszony ser feta. Kalarepy z nadzieniem posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować, zastępując mięso wieprzowe drobiowym lub dodając inne warzywa, np. marchewkę. Gotową potrawę podawaj razem z chrupiącym chlebem. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj to mięsno-warzywne danie. Życzymy smacznego.