Kurczak z granatem - filety w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Filety z kurczaka w sosie z granatów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
287 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój pod skosem na małe kotlecik. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę i Przyprawę do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że mięso będzie delikatne, o lekko korzenno-orzechowym posmaku.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 1

Krok 2

Kawałki kurczaka obsmaż delikatnie z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż na bok.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 2

Krok 3

Szalotkę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w drobną kosteczkę. Owoc granatu turlaj na stole i przekrój na pół. Uderzając w niego łyżką lub trzonkiem noża spraw, aby wszystkie ziarna owocu wypadły do miski.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, podsmaż chilli i szalotkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pestki granatu i cukier. Smażąc wszystko razem, pozwól, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny. Całość gotuj ok. 5 minut, aż ocet odparuje i zmniejszając swoją objętość o ¾ .

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj łyżkę masła i na powrót wrzuć podsmażone mięso. Całość dokładnie wymieszaj, gotując jednocześnie przez 1 minutę. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na białym ryżu. Posyp z wierzchu posiekaną natką kolendry.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać ładny czerwony kolor sosu, możesz użyć octu winnego i wlać łyżkę grenadyny.

1

Opinie o przepisie

  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 27.10.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z kurczaka w sosie z granatówFilety z kurczaka w sosie z granatów

Jeśli lubisz niebanalne połączenia różnych smaków, spróbuj filetów z kurczaka w sosie z granatów. Aby przygotować to danie, na początek mięso zamarynuj w przyprawach i usmaż. Na tej samej patelni przygotuj sos z szalotki, papryczki chili i granatów. Ostra papryczka bardzo dobrze pasuje do słodko-kwaśnego owocu. Żeby wyciągnąć z niego pestki, przekrój go na pół i ostukując twardą skórkę, wysypuj je do miski. Dobrym sposobem będzie też pokrojenie granatu na ćwiartki i delikatne wyciągnięcie pestek rękami. Uważaj jednak podczas krojenia – granaty są bardzo soczyste. Podsmaż pestki razem z chili i szalotką. Skarmelizuj je, a następnie dodaj trochę octu balsamicznego. Ma lekko winny, słodkawy smak i bardzo dobrze pasuje do mięs. Gotuj sos przez chwilę, aż zgęstnieje, a następnie dodaj do niego piersi z kurczaka. Podawaj danie z ryżem ugotowanym na sypko, np. jaśminowym albo basmati. Całość posyp natką pietruszki lub kolendry. Podaj na przykład z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Zobacz przepis i sprawdź, jak smakuje kurczak w sosie z granatów.