Kurczak z granatem - filety w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Filety z kurczaka w sosie z granatów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
288 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój pod skosem na małe kotlecik. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę i Przyprawę do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że mięso będzie delikatne, o lekko korzenno-orzechowym posmaku.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 1

Krok 2

Kawałki kurczaka obsmaż delikatnie z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż na bok.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 2

Krok 3

Szalotkę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w drobną kosteczkę. Owoc granatu turlaj na stole i przekrój na pół. Uderzając w niego łyżką lub trzonkiem noża spraw, aby wszystkie ziarna owocu wypadły do miski.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, podsmaż chilli i szalotkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pestki granatu i cukier. Smażąc wszystko razem, pozwól, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny. Całość gotuj ok. 5 minut, aż ocet odparuje i zmniejszając swoją objętość o ¾ .

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj łyżkę masła i na powrót wrzuć podsmażone mięso. Całość dokładnie wymieszaj, gotując jednocześnie przez 1 minutę. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na białym ryżu. Posyp z wierzchu posiekaną natką kolendry.

Filety z kurczaka w sosie z granatów - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać ładny czerwony kolor sosu, możesz użyć octu winnego i wlać łyżkę grenadyny.

1

Opinie o przepisie

  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 27.10.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z kurczaka w sosie z granatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z kurczaka w sosie z granatówFilety z kurczaka w sosie z granatów

Jeśli lubisz niebanalne połączenia różnych smaków, spróbuj filetów z kurczaka w sosie z granatów. Aby przygotować to danie, na początek mięso zamarynuj w przyprawach i usmaż. Na tej samej patelni przygotuj sos z szalotki, papryczki chili i granatów. Ostra papryczka bardzo dobrze pasuje do słodko-kwaśnego owocu. Żeby wyciągnąć z niego pestki, przekrój go na pół i ostukując twardą skórkę, wysypuj je do miski. Dobrym sposobem będzie też pokrojenie granatu na ćwiartki i delikatne wyciągnięcie pestek rękami. Uważaj jednak podczas krojenia – granaty są bardzo soczyste. Podsmaż pestki razem z chili i szalotką. Skarmelizuj je, a następnie dodaj trochę octu balsamicznego. Ma lekko winny, słodkawy smak i bardzo dobrze pasuje do mięs. Gotuj sos przez chwilę, aż zgęstnieje, a następnie dodaj do niego piersi z kurczaka. Podawaj danie z ryżem ugotowanym na sypko, np. jaśminowym albo basmati. Całość posyp natką pietruszki lub kolendry. Podaj na przykład z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Zobacz przepis i sprawdź, jak smakuje kurczak w sosie z granatów.