
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój pod skosem na małe kotlecik. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę i Przyprawę do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że mięso będzie delikatne, o lekko korzenno-orzechowym posmaku.

Krok 2
Kawałki kurczaka obsmaż delikatnie z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż na bok.

Krok 3
Szalotkę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w drobną kosteczkę. Owoc granatu turlaj na stole i przekrój na pół. Uderzając w niego łyżką lub trzonkiem noża spraw, aby wszystkie ziarna owocu wypadły do miski.

Krok 4
Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, podsmaż chilli i szalotkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pestki granatu i cukier. Smażąc wszystko razem, pozwól, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny. Całość gotuj ok. 5 minut, aż ocet odparuje i zmniejszając swoją objętość o ¾ .

Krok 5
Do sosu dodaj łyżkę masła i na powrót wrzuć podsmażone mięso. Całość dokładnie wymieszaj, gotując jednocześnie przez 1 minutę. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na białym ryżu. Posyp z wierzchu posiekaną natką kolendry.


Dobra rada:
Aby uzyskać ładny czerwony kolor sosu, możesz użyć octu winnego i wlać łyżkę grenadyny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filety z kurczaka w sosie z granatów
Jeśli lubisz niebanalne połączenia różnych smaków, spróbuj filetów z kurczaka w sosie z granatów. Aby przygotować to danie, na początek mięso zamarynuj w przyprawach i usmaż. Na tej samej patelni przygotuj sos z szalotki, papryczki chili i granatów. Ostra papryczka bardzo dobrze pasuje do słodko-kwaśnego owocu. Żeby wyciągnąć z niego pestki, przekrój go na pół i ostukując twardą skórkę, wysypuj je do miski. Dobrym sposobem będzie też pokrojenie granatu na ćwiartki i delikatne wyciągnięcie pestek rękami. Uważaj jednak podczas krojenia – granaty są bardzo soczyste. Podsmaż pestki razem z chili i szalotką. Skarmelizuj je, a następnie dodaj trochę octu balsamicznego. Ma lekko winny, słodkawy smak i bardzo dobrze pasuje do mięs. Gotuj sos przez chwilę, aż zgęstnieje, a następnie dodaj do niego piersi z kurczaka. Podawaj danie z ryżem ugotowanym na sypko, np. jaśminowym albo basmati. Całość posyp natką pietruszki lub kolendry. Podaj na przykład z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Zobacz przepis i sprawdź, jak smakuje kurczak w sosie z granatów.