
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałaty rozłóż na półmisku. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Figę lub morele pokrój na ósemki, a ser pokrusz.

Krok 2
Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry, a następnie wykrój z owoców segmenty, filety. Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostry nóż wbij w pestkę i przekręcając nim wyjmij pestkę z owocu. Miąższ wyjmij stołową łyżką i pokrój w plastry. Owoc granatu obierz i wyjmij jego pestki.

Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą.

Krok 4
Wszystkie owoce rozłóż na sałacie i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami.


Dobra rada:
Aby urozmaicić smak i wygląd sałatki, posyp ją czarnuszką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cytrusami i kozim serem
Masz ochotę na kolorową sałatkę z soczystymi owocami i pysznym serem? Koniecznie wypróbuj podany przez nas przepis. Sałatka z kozim serem i orzechami to proste, ale niezwykle efektowne danie, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Sprawdź naszą recepturę i do dzieła!
Dla kogo?
Sałatka z cytrusami i kozim serem to godna polecenia propozycja dla osób, które lubią potrawy łączące słodko-wytrawne smaki. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą owoce, takie jak pomarańcza i grejpfrut, pokrojone w plastry awokado, figi lub suszone morele oraz ziarna granatu. Ser kozi sałatka nie ma sobie równych!
Na jaką okazję?
Lunch w pracy lub obiad to idealna okazja do przyrządzenia naszej receptury. Sałatka z serem kozim to danie, które dobrze smakuje na zimno, więc śmiało zapakuj je na wynos i zabierz ze sobą. A może szykujesz się na wizytę gości? Sałatka z kozim serem i pomarańczą zachwyci wszystkich zebranych!
Czy wiesz, że?
Ułóż owoce na mieszance sałat i polej sosem sałatkowym połączonym z oliwą i sokiem z limonki. Całość posyp kozim serem i orzechami włoskimi – sprawdzą się też płatki migdałów (aby były jeszcze bardziej chrupiące, upraż je wcześniej na suchej patelni). Pysznym dodatkiem do tak przyrządzonej sałatki będą wypieki z ciasta filo lub francuskiego.
Dla urozmaicenia:
Możesz serwować tego rodzaju potrawę również z grzankami ziołowymi. Jeśli chcesz dodać całości bardziej pikantnego smaku, posyp sałatkę posiekanym chili. Dobry dodatek, który sprawi, że sałatka z kozim serem będzie wyglądać apetyczniej, to także czarnuszka.