Zupa z soczewicy z jamon serrano

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

168 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

250 gramów

0.25 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej około 1 ½ litra wody. Dodaj mięso wołowe i kurę. Gotuj około 30 minut.

Zupa z soczewicy z jamon serrano - Krok 1

Krok 2

Zdejmij powstałą pianę i dodaj obrane i umyte warzywa, oraz ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy oraz kostki Knorr. Gotuj około 20 minut

Zupa z soczewicy z jamon serrano - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż chorizo pokrojone w plasterki i jamon serrano. Smaż mieszając. Jak będzie lekko zrumienione dodaj do zupy.

Zupa z soczewicy z jamon serrano - Krok 3

Krok 4

Dodaj soczewicę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj około 20 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Zupę podawaj w głębokich miskach razem z mięsem i pieczywem.

Zupa z soczewicy z jamon serrano - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • DE. JØTO

    DE. JØTO

    Jaka jest cena tej zupy wobec was?... nawet jak na 6 osób ? Bo moim zdaniem cena samej szynki 'jamon serrano' za 150g to +/- 40zł,( polski zamiennik 21zł ) DROGO... reszta to groszowe sprawy prócz chorizo no ale co tam dodaj Knorra i Gitorra :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicy z jamon serranoZupa z soczewicy z jamon serrano

Gęsta mięsno-warzywna potrawa, którą cechuje bogactwo smaku i składników, sprawdzi się jeśli lubisz wyraziste i pikantne dania. Zupa z soczewicy z jamon serrano, czyli hiszpańskiej suszonej szynki z wieprzowiny, przyrządzana jest na mięsnym wywarze z wołowiny i kurczaka. Oprócz szynki dodaje się do niej kiełbasę chorizo. Składniki mięsne przełamane są warzywnymi, które dodają potrawie nieco łagodności. Do przygotowania zupy wykorzystuje się ziemniaki, marchewkę, białą część pora, seler, pietruszkę i – oczywiście – soczewicę. Tego rodzaju kompozycja gwarantuje smaczne połączenie, które można uzupełnić ulubionymi świeżymi ziołami. Pasować będą majeranek, oregano i chili (dodaj je, jeśli chcesz, żeby potrawa była jeszcze bardziej ostra). Przed podaniem na stół udekoruj zupę z soczewicy z jamon serrano natką pietruszki. Serwuj ją z grzankami serowymi lub ziołowym albo świeżą bagietką. Sprawdź, czy przypadnie Ci do gustu to danie nawiązujące do kuchni hiszpańskiej. Zapoznaj się z naszym przepisem na zupę z soczewicy.