Składniki
200 gramów
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
250 gramów
0.25 sztuki
150 gramów
4 ziarna
2 sztuki
3 ziarna
100 mililitrów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej około 1 ½ litra wody. Dodaj mięso wołowe i kurę. Gotuj około 30 minut.
Krok 2
Zdejmij powstałą pianę i dodaj obrane i umyte warzywa, oraz ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy oraz kostki Knorr. Gotuj około 20 minut
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż chorizo pokrojone w plasterki i jamon serrano. Smaż mieszając. Jak będzie lekko zrumienione dodaj do zupy.
Krok 4
Dodaj soczewicę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj około 20 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Zupę podawaj w głębokich miskach razem z mięsem i pieczywem.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy z jamon serrano
Gęsta mięsno-warzywna potrawa, którą cechuje bogactwo smaku i składników, sprawdzi się jeśli lubisz wyraziste i pikantne dania. Zupa z soczewicy z jamon serrano, czyli hiszpańskiej suszonej szynki z wieprzowiny, przyrządzana jest na mięsnym wywarze z wołowiny i kurczaka. Oprócz szynki dodaje się do niej kiełbasę chorizo. Składniki mięsne przełamane są warzywnymi, które dodają potrawie nieco łagodności. Do przygotowania zupy wykorzystuje się ziemniaki, marchewkę, białą część pora, seler, pietruszkę i – oczywiście – soczewicę. Tego rodzaju kompozycja gwarantuje smaczne połączenie, które można uzupełnić ulubionymi świeżymi ziołami. Pasować będą majeranek, oregano i chili (dodaj je, jeśli chcesz, żeby potrawa była jeszcze bardziej ostra). Przed podaniem na stół udekoruj zupę z soczewicy z jamon serrano natką pietruszki. Serwuj ją z grzankami serowymi lub ziołowym albo świeżą bagietką. Sprawdź, czy przypadnie Ci do gustu to danie nawiązujące do kuchni hiszpańskiej. Zapoznaj się z naszym przepisem na zupę z soczewicy.