
Składniki
200 gramów
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
250 gramów
0.25 sztuki
150 gramów
4 ziarna
2 sztuki
3 ziarna
100 mililitrów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej około 1 ½ litra wody. Dodaj mięso wołowe i kurę. Gotuj około 30 minut.

Krok 2
Zdejmij powstałą pianę i dodaj obrane i umyte warzywa, oraz ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy oraz kostki Knorr. Gotuj około 20 minut

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż chorizo pokrojone w plasterki i jamon serrano. Smaż mieszając. Jak będzie lekko zrumienione dodaj do zupy.

Krok 4
Dodaj soczewicę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj około 20 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Zupę podawaj w głębokich miskach razem z mięsem i pieczywem.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy z jamon serrano
Gęsta mięsno-warzywna potrawa, którą cechuje bogactwo smaku i składników, sprawdzi się jeśli lubisz wyraziste i pikantne dania. Zupa z soczewicy z jamon serrano, czyli hiszpańskiej suszonej szynki z wieprzowiny, przyrządzana jest na mięsnym wywarze z wołowiny i kurczaka. Oprócz szynki dodaje się do niej kiełbasę chorizo. Składniki mięsne przełamane są warzywnymi, które dodają potrawie nieco łagodności. Do przygotowania zupy wykorzystuje się ziemniaki, marchewkę, białą część pora, seler, pietruszkę i – oczywiście – soczewicę. Tego rodzaju kompozycja gwarantuje smaczne połączenie, które można uzupełnić ulubionymi świeżymi ziołami. Pasować będą majeranek, oregano i chili (dodaj je, jeśli chcesz, żeby potrawa była jeszcze bardziej ostra). Przed podaniem na stół udekoruj zupę z soczewicy z jamon serrano natką pietruszki. Serwuj ją z grzankami serowymi lub ziołowym albo świeżą bagietką. Sprawdź, czy przypadnie Ci do gustu to danie nawiązujące do kuchni hiszpańskiej. Zapoznaj się z naszym przepisem na zupę z soczewicy.