Warzywny sos bolognese z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

112 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 szklanki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, cebule, ziemniaki, seler i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Chilli posiekaj.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż najpierw cebulę, następnie soczewicę.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 2

Krok 3

Gdy soczewica zrobi się szklista wlej bulion (pozostaw 1 szklankę bulionu). Gotuj około 10 minut.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj ziemniaki, selera, czosnek, chilli oraz marchew. Gotuj kolejne 10 minut.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z pozostałym bulionem.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 5

Krok 6

Wlej płyn do warzyw i gotuj powoli jeszcze 10 minut. Sos powinien zgęstnieć. Na końcu dodaj posiekane zioła.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny sos bolognese z soczewicą Warzywny sos bolognese z soczewicą

To danie jest nietypową wersją klasycznego i dobrze znanego wszystkim przepisu na sos boloński. Warzywny sos bolognese z pewnością zasmakuje ci, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej i warzyw. Jest pełen głębokich smaków i aromatów. Wykonanie go jest bardzo proste, a dodatkowo jest na tyle uniwersalny, że możesz go później wykorzystać do wielu dań. Podstawą tej potrawy są świeże i jędrne warzywa: marchew, cebula, ziemniak i seler naciowy. Nietypowym, ale również łatwo dostępnym składnikiem jest tu zielona soczewica. Smaku i pikanterii całej potrawie nadają czosnek i chili. Jeśli jednak nie przepadasz za pikantnymi daniami, zrezygnuj z dodania ostrej papryczki. Smak dania podkręcisz dodając do niego świeżo posiekane zioła. Idealnie komponuje się tutaj pietruszka bądź bazylia. Ten aksamitny sos doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju makaronów, możesz go również podać z ryżem bądź zaserwować jako pyszny dodatek do innych potraw.