
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 pęczka
1 litr
0.5 szklanki
1 opakowanie
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, cebule, ziemniaki, seler i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Chilli posiekaj.

Krok 2
W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż najpierw cebulę, następnie soczewicę.

Krok 3
Gdy soczewica zrobi się szklista wlej bulion (pozostaw 1 szklankę bulionu). Gotuj około 10 minut.

Krok 4
Po tym czasie dodaj ziemniaki, selera, czosnek, chilli oraz marchew. Gotuj kolejne 10 minut.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z pozostałym bulionem.

Krok 6
Wlej płyn do warzyw i gotuj powoli jeszcze 10 minut. Sos powinien zgęstnieć. Na końcu dodaj posiekane zioła.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny sos bolognese z soczewicą
To danie jest nietypową wersją klasycznego i dobrze znanego wszystkim przepisu na sos boloński. Warzywny sos bolognese z pewnością zasmakuje ci, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej i warzyw. Jest pełen głębokich smaków i aromatów. Wykonanie go jest bardzo proste, a dodatkowo jest na tyle uniwersalny, że możesz go później wykorzystać do wielu dań. Podstawą tej potrawy są świeże i jędrne warzywa: marchew, cebula, ziemniak i seler naciowy. Nietypowym, ale również łatwo dostępnym składnikiem jest tu zielona soczewica. Smaku i pikanterii całej potrawie nadają czosnek i chili. Jeśli jednak nie przepadasz za pikantnymi daniami, zrezygnuj z dodania ostrej papryczki. Smak dania podkręcisz dodając do niego świeżo posiekane zioła. Idealnie komponuje się tutaj pietruszka bądź bazylia. Ten aksamitny sos doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju makaronów, możesz go również podać z ryżem bądź zaserwować jako pyszny dodatek do innych potraw.