Warzywny sos bolognese z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny sos bolognese z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

0.5 pęczka

1 litr

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, cebule, ziemniaki, seler i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Chilli posiekaj.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż najpierw cebulę, następnie soczewicę.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 2

Krok 3

Gdy soczewica zrobi się szklista wlej bulion (pozostaw 1 szklankę bulionu). Gotuj około 10 minut.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj ziemniaki, selera, czosnek, chilli oraz marchew. Gotuj kolejne 10 minut.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z pozostałym bulionem.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 5

Krok 6

Wlej płyn do warzyw i gotuj powoli jeszcze 10 minut. Sos powinien zgęstnieć. Na końcu dodaj posiekane zioła.

Warzywny sos bolognese z soczewicą  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny sos bolognese z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka zielona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny sos bolognese z soczewicą Warzywny sos bolognese z soczewicą

To danie jest nietypową wersją klasycznego i dobrze znanego wszystkim przepisu na sos boloński. Warzywny sos bolognese z pewnością zasmakuje ci, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej i warzyw. Jest pełen głębokich smaków i aromatów. Wykonanie go jest bardzo proste, a dodatkowo jest na tyle uniwersalny, że możesz go później wykorzystać do wielu dań. Podstawą tej potrawy są świeże i jędrne warzywa: marchew, cebula, ziemniak i seler naciowy. Nietypowym, ale również łatwo dostępnym składnikiem jest tu zielona soczewica. Smaku i pikanterii całej potrawie nadają czosnek i chili. Jeśli jednak nie przepadasz za pikantnymi daniami, zrezygnuj z dodania ostrej papryczki. Smak dania podkręcisz dodając do niego świeżo posiekane zioła. Idealnie komponuje się tutaj pietruszka bądź bazylia. Ten aksamitny sos doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju makaronów, możesz go również podać z ryżem bądź zaserwować jako pyszny dodatek do innych potraw.