Caponata sycylijska - przepis z bakłażana | Przepisy.pl pixel

Sycylijska caponata z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 szklanki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w plastry. Następnie w dużą kostkę o boku 1 centymetra. Podobnie pokrój cebule i selera.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 1

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Smaż najpierw cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Dodaj bakłażana, selera, oliwki oraz całe pomidory.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z dwoma szklankami wody.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do bakłażana. Całość duś powoli na małym ogniu około 20 minut. Jak warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje podawaj. Najlepiej smakuje samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do dań mięsnych. Rada Caponatę możesz posypać przed podaniem tartym serem żółtym lub parmezanem.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sycylijska caponata z bakłażanemSycylijska caponata z bakłażanem

Szybkie danie z warzyw, ale za to jakie pyszne. Mowa o włoskiej caponacie z bakłażanem, która w sycylijskich domach jest tak popularna, jak w Polsce bigos. Idealny przepis dla urozmaicenia codziennej kuchni i prosty sposób na przyrządzenie bakłażana znanego jako oberżyna lub gruszka miłości. Można go podawać samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do mięs. Danie zawdzięcza popularność znakomicie dobranej kompozycji warzyw – miękkiego bakłażana z chrupkim selerem naciowym i delikatnymi pomidorami. Smaki przełamane są papryczką chili, ząbkami czosnku oraz cebulą, które nadadzą potrawie ostrości i charakteru. Do dania należy dodać także trzy podstawowe składniki włoskiej kuchni – pyszne czarne oliwki, oliwę oraz sos Bolognese. Na przyrządzenie tak aromatycznego dania, którego składniki wystarczy jedynie pokroić, następnie podsmażyć, a na koniec poddusić wystarczy 30 minut. Przed podaniem caponatę można posypać tartym żółtym serem lub parmezanem, dzięki czemu zaostrzy się smak warzyw. Dla miłośników włoskiej kuchni to będzie prawdziwa uczta.