
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 szklanki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój w plastry. Następnie w dużą kostkę o boku 1 centymetra. Podobnie pokrój cebule i selera.

Krok 2
W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Smaż najpierw cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli.

Krok 3
Dodaj bakłażana, selera, oliwki oraz całe pomidory.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z dwoma szklankami wody.

Krok 5
Wlej płyn do bakłażana. Całość duś powoli na małym ogniu około 20 minut. Jak warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje podawaj. Najlepiej smakuje samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do dań mięsnych. Rada Caponatę możesz posypać przed podaniem tartym serem żółtym lub parmezanem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sycylijska caponata z bakłażanem
Szybkie danie z warzyw, ale za to jakie pyszne. Mowa o włoskiej caponacie z bakłażanem, która w sycylijskich domach jest tak popularna, jak w Polsce bigos. Idealny przepis dla urozmaicenia codziennej kuchni i prosty sposób na przyrządzenie bakłażana znanego jako oberżyna lub gruszka miłości. Można go podawać samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do mięs. Danie zawdzięcza popularność znakomicie dobranej kompozycji warzyw – miękkiego bakłażana z chrupkim selerem naciowym i delikatnymi pomidorami. Smaki przełamane są papryczką chili, ząbkami czosnku oraz cebulą, które nadadzą potrawie ostrości i charakteru. Do dania należy dodać także trzy podstawowe składniki włoskiej kuchni – pyszne czarne oliwki, oliwę oraz sos Bolognese. Na przyrządzenie tak aromatycznego dania, którego składniki wystarczy jedynie pokroić, następnie podsmażyć, a na koniec poddusić wystarczy 30 minut. Przed podaniem caponatę można posypać tartym żółtym serem lub parmezanem, dzięki czemu zaostrzy się smak warzyw. Dla miłośników włoskiej kuchni to będzie prawdziwa uczta.