Sycylijska caponata z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sycylijska caponata z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 szklanki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w plastry. Następnie w dużą kostkę o boku 1 centymetra. Podobnie pokrój cebule i selera.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 1

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Smaż najpierw cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Dodaj bakłażana, selera, oliwki oraz całe pomidory.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z dwoma szklankami wody.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do bakłażana. Całość duś powoli na małym ogniu około 20 minut. Jak warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje podawaj. Najlepiej smakuje samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do dań mięsnych. Rada Caponatę możesz posypać przed podaniem tartym serem żółtym lub parmezanem.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sycylijska caponata z bakłażanemSycylijska caponata z bakłażanem

Szybkie danie z warzyw, ale za to jakie pyszne. Mowa o włoskiej caponacie z bakłażanem, która w sycylijskich domach jest tak popularna, jak w Polsce bigos. Idealny przepis dla urozmaicenia codziennej kuchni i prosty sposób na przyrządzenie bakłażana znanego jako oberżyna lub gruszka miłości. Można go podawać samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do mięs. Danie zawdzięcza popularność znakomicie dobranej kompozycji warzyw – miękkiego bakłażana z chrupkim selerem naciowym i delikatnymi pomidorami. Smaki przełamane są papryczką chili, ząbkami czosnku oraz cebulą, które nadadzą potrawie ostrości i charakteru. Do dania należy dodać także trzy podstawowe składniki włoskiej kuchni – pyszne czarne oliwki, oliwę oraz sos Bolognese. Na przyrządzenie tak aromatycznego dania, którego składniki wystarczy jedynie pokroić, następnie podsmażyć, a na koniec poddusić wystarczy 30 minut. Przed podaniem caponatę można posypać tartym żółtym serem lub parmezanem, dzięki czemu zaostrzy się smak warzyw. Dla miłośników włoskiej kuchni to będzie prawdziwa uczta.