Orientalne zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne zapiekane bakłażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
290 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

520 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 litra

0.5 szklanki

2 szczypty

0.5 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany i cebule pokrój w średniej grubości plastry, podobnie papryki i pomidory. Posiekaj szczypior i natkę. Pieczarki pokrój w plastry.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 1

Krok 2

Dolej do tego sok pomidorowy wymieszany z oliwą.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 2

Krok 3

Zakryj potrawę folią aluminiowa i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 3

Krok 4

Do miski wsyp wszystkie przyprawy oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Następnie wsyp mieszankę przypraw do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 4

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 5

Krok 6

Posyp danie posiekaną kolendrą. Serwuj samodzielnie, z kurczakiem, krewetkami lub kalmarami.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.06.2022

    Uwielbiam bakłażany, świetny pomysł na szybkie danie obiadowe albo na kolację w jednym naczyniu. Dla mnie bomba bo jest zdrowo, kolorowo tak jak lubię. Przyprawa Curry idealnie się wpasowała, zapach i smak obłędny :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne zapiekane bakłażanyOrientalne zapiekane bakłażany

Bakłażany i cebule pokrój w średniej grubości plastry, podobnie papryki i pomidory. Posiekaj szczypior i natkę. Pieczarki pokrój w plastry.