Orientalne zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne zapiekane bakłażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

244 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 litra

0.5 szklanki

2 szczypty

0.5 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany i cebule pokrój w średniej grubości plastry, podobnie papryki i pomidory. Posiekaj szczypior i natkę. Pieczarki pokrój w plastry.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 1

Krok 2

Dolej do tego sok pomidorowy wymieszany z oliwą.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 2

Krok 3

Zakryj potrawę folią aluminiowa i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 3

Krok 4

Do miski wsyp wszystkie przyprawy oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Następnie wsyp mieszankę przypraw do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 4

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 5

Krok 6

Posyp danie posiekaną kolendrą. Serwuj samodzielnie, z kurczakiem, krewetkami lub kalmarami.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej