Orientalne zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne zapiekane bakłażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
290 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

502 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 litra

0.5 szklanki

2 szczypty

0.5 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany i cebule pokrój w średniej grubości plastry, podobnie papryki i pomidory. Posiekaj szczypior i natkę. Pieczarki pokrój w plastry.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 1

Krok 2

Dolej do tego sok pomidorowy wymieszany z oliwą.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 2

Krok 3

Zakryj potrawę folią aluminiowa i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 3

Krok 4

Do miski wsyp wszystkie przyprawy oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Następnie wsyp mieszankę przypraw do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 4

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 5

Krok 6

Posyp danie posiekaną kolendrą. Serwuj samodzielnie, z kurczakiem, krewetkami lub kalmarami.

Orientalne zapiekane bakłażany - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.06.2022

    Uwielbiam bakłażany, świetny pomysł na szybkie danie obiadowe albo na kolację w jednym naczyniu. Dla mnie bomba bo jest zdrowo, kolorowo tak jak lubię. Przyprawa Curry idealnie się wpasowała, zapach i smak obłędny :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne zapiekane bakłażanyOrientalne zapiekane bakłażany

Bakłażany i cebule pokrój w średniej grubości plastry, podobnie papryki i pomidory. Posiekaj szczypior i natkę. Pieczarki pokrój w plastry.