
Składniki
2 sztuki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
80 mililitrów
30 gramów
1 szczypta
15 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czekoladę mleczną i gorzką rozdrobnij za pomocą noża.

Krok 2
W dużej misce połącz za sobą mąkę, jajka, cukinie, kakao, sodę, cukier, olej, sól i dokładnie wymieszaj razem za pomocą szpatułki.

Krok 3
Do tak przygotowanej masy dodaj rozdrobnioną czekoladę mleczną i przyprawę płatki chili Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Ciasto wlej do formy wyłożonej pergaminem, posyp gorzką czekoladą i piecz w piekarniku przez 30 min w 180 st. C - do tzw. suchego patyczka.


Dobra rada:
Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem i ulubionymi owocami np. truskawkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie z cukinii
Deser z warzywami brzmi jak coś, co nie może się udać i dobrze smakować? Od dziś w kuchni zajmiemy się łamaniem tego rodzaju stereotypów! Brownie z cukinii wyróżnia nie tylko intensywnie czekoladowy smak, ale też niezwykle przyjemna, wilgotna konsystencja wypieku. Trudno będzie doczekać się wyjęcia cukiniowego brownie z piekarnika!
Dla kogo? Nieoczywiste desery to twoja specjalność? Przepis na brownie z cukinii szybko przestanie mieć dla ciebie jakiekolwiek tajemnice. Oto receptura, do której będziesz wracać naprawdę często.
Na jaką okazję? W święta na stołach zawsze pojawia się ten sam zestaw potraw? Potraktuj uroczyste rodzinne spotkanie jako pretekst do zaprezentowania czegoś nowego – warto w takiej sytuacji postawić na brownie z cukinią. Możesz mieć pewność, że goście nie będą dopytywać o, to kiedy zostanie podany makowiec albo sernik.
Czy wiesz, że? By przepis na brownie z cukinii była odpowiednia dla wegan, jajka zamień np. na aquafabę, czyli wodę, która pozostaje po gotowaniu lub namaczaniu ciecierzycy.
Dla urozmaicenia: Brownie z cukinii podawaj ze zmiksowanymi malinami albo konfiturą z wiśni.


































