
Składniki
2 sztuki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
80 mililitrów
30 gramów
1 szczypta
15 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czekoladę mleczną i gorzką rozdrobnij za pomocą noża.

Krok 2
W dużej misce połącz za sobą mąkę, jajka, cukinie, kakao, sodę, cukier, olej, sól i dokładnie wymieszaj razem za pomocą szpatułki.

Krok 3
Do tak przygotowanej masy dodaj rozdrobnioną czekoladę mleczną i przyprawę płatki chili Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Ciasto wlej do formy wyłożonej pergaminem, posyp gorzką czekoladą i piecz w piekarniku przez 30 min w 180 st. C - do tzw. suchego patyczka.


Dobra rada:
Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem i ulubionymi owocami np. truskawkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie z cukinii
Deser z warzywami brzmi jak coś, co nie może się udać i dobrze smakować? Od dziś w kuchni zajmiemy się łamaniem tego rodzaju stereotypów! Brownie z cukinii wyróżnia nie tylko intensywnie czekoladowy smak, ale też niezwykle przyjemna, wilgotna konsystencja wypieku. Trudno będzie doczekać się wyjęcia cukiniowego brownie z piekarnika!
Dla kogo? Nieoczywiste desery to twoja specjalność? Przepis na brownie z cukinii szybko przestanie mieć dla ciebie jakiekolwiek tajemnice. Oto receptura, do której będziesz wracać naprawdę często.
Na jaką okazję? W święta na stołach zawsze pojawia się ten sam zestaw potraw? Potraktuj uroczyste rodzinne spotkanie jako pretekst do zaprezentowania czegoś nowego – warto w takiej sytuacji postawić na brownie z cukinią. Możesz mieć pewność, że goście nie będą dopytywać o, to kiedy zostanie podany makowiec albo sernik.
Czy wiesz, że? By przepis na brownie z cukinii była odpowiednia dla wegan, jajka zamień np. na aquafabę, czyli wodę, która pozostaje po gotowaniu lub namaczaniu ciecierzycy.
Dla urozmaicenia: Brownie z cukinii podawaj ze zmiksowanymi malinami albo konfiturą z wiśni.