Babeczki czekoladowe z popcornem
NOWY PRZEPIS
łatwe
75 osób zapisało

Składniki
popcorn:
70 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
karmel:
200 gramów
50 mililitrów
30 mililitrów
babeczki:
180 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
110 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło wraz z olejem umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gdy masło będzie płynne wsypujemy kukurydzę. Garnek przykrywamy przykrywką i prażymy ziarna, tak długo, aż wszystkie się otworzą. Następnie ściągamy z gazu, otwieramy pokrywkę i solimy do smaku.

Krok 2
Do garnuszka wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i zbrązowieje. Cały czas mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło. Energicznie mieszamy, aż powstanie gesty karmel.

Krok 3
Popcorn układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i polewamy go połową porcji karmelu. Dokładnie mieszamy. Pieczemy go ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wyciagnięciu studzimy.

Krok 4
Masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i lśniąca masa. Następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim czekoladę. Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Powstałą masę dodajemy do jajek i ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy.

Krok 5
Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych kokilkami na babeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok, 30 min.

Krok 6
Po wystudzeniu smarujemy babeczki pozostałym karmelem i posypujemy je uprzednio przygotowanym popcornem. Jeżeli karmel stwardniał to należy go podgrzać i dodać odrobinę śmietanki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babeczki czekoladowe z popcornem
Popcorn jest idealną przekąską do filmowego seansu – to nie ulega wątpliwości. Produkt ten sprawdzi się jednak nie tylko w kuchniach kinomaniaków. Prażona kukurydza fenomenalnie prezentuje się jako ukoronowanie czekoladowych babeczek, a dodana do niej odrobina soli świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem wypieków.
Dla kogo?
Istnieje wiele bardzo prostych przepisów na babeczki. Jeśli masz je opanowane już do perfekcji, najwyższa pora na kolejne kulinarne wyzwanie. Babeczki czekoladowe z popcornem i karmelem wymagają trochę więcej pracy i uwagi, ale możemy powiedzieć tylko jedno: warto!
Na jaką okazję?
Muffinki z popcornem wyglądają jak deser, który wyszedł spod ręki profesjonalisty, więc zarezerwuj dla nich honorowe miejsce na stole podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Choć popcorn powszechnie kojarzy się z popkulturą Stanów Zjednoczonych, badania archeologiczne wskazują na to, że z prażeniem kukurydzy zaznajomione były starożytne ludy, zamieszkujące tereny Ameryki Południowej i Środkowej.
Dla urozmaicenia:
Do babeczek z popcornem, zamiast karmelu, fantastycznie pasuje krem z masła orzechowego.






























