Składniki
popcorn:
70 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
karmel:
200 gramów
50 mililitrów
30 mililitrów
babeczki:
180 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
110 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło wraz z olejem umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gdy masło będzie płynne wsypujemy kukurydzę. Garnek przykrywamy przykrywką i prażymy ziarna, tak długo, aż wszystkie się otworzą. Następnie ściągamy z gazu, otwieramy pokrywkę i solimy do smaku.
Krok 2
Do garnuszka wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i zbrązowieje. Cały czas mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło. Energicznie mieszamy, aż powstanie gesty karmel.
Krok 3
Popcorn układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i polewamy go połową porcji karmelu. Dokładnie mieszamy. Pieczemy go ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wyciagnięciu studzimy.
Krok 4
Masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i lśniąca masa. Następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim czekoladę. Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Powstałą masę dodajemy do jajek i ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy.
Krok 5
Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych kokilkami na babeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok, 30 min.
Krok 6
Po wystudzeniu smarujemy babeczki pozostałym karmelem i posypujemy je uprzednio przygotowanym popcornem. Jeżeli karmel stwardniał to należy go podgrzać i dodać odrobinę śmietanki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babeczki czekoladowe z popcornem
Popcorn jest idealną przekąską do filmowego seansu – to nie ulega wątpliwości. Produkt ten sprawdzi się jednak nie tylko w kuchniach kinomaniaków. Prażona kukurydza fenomenalnie prezentuje się jako ukoronowanie czekoladowych babeczek, a dodana do niej odrobina soli świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem wypieków.
Dla kogo?
Istnieje wiele bardzo prostych przepisów na babeczki. Jeśli masz je opanowane już do perfekcji, najwyższa pora na kolejne kulinarne wyzwanie. Babeczki czekoladowe z popcornem i karmelem wymagają trochę więcej pracy i uwagi, ale możemy powiedzieć tylko jedno: warto!
Na jaką okazję?
Muffinki z popcornem wyglądają jak deser, który wyszedł spod ręki profesjonalisty, więc zarezerwuj dla nich honorowe miejsce na stole podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Choć popcorn powszechnie kojarzy się z popkulturą Stanów Zjednoczonych, badania archeologiczne wskazują na to, że z prażeniem kukurydzy zaznajomione były starożytne ludy, zamieszkujące tereny Ameryki Południowej i Środkowej.
Dla urozmaicenia:
Do babeczek z popcornem, zamiast karmelu, fantastycznie pasuje krem z masła orzechowego.