Babeczki czekoladowe z popcornem
NOWY PRZEPIS
łatwe
75 osób zapisało

Składniki
popcorn:
70 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
karmel:
200 gramów
50 mililitrów
30 mililitrów
babeczki:
180 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
110 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło wraz z olejem umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gdy masło będzie płynne wsypujemy kukurydzę. Garnek przykrywamy przykrywką i prażymy ziarna, tak długo, aż wszystkie się otworzą. Następnie ściągamy z gazu, otwieramy pokrywkę i solimy do smaku.

Krok 2
Do garnuszka wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i zbrązowieje. Cały czas mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło. Energicznie mieszamy, aż powstanie gesty karmel.

Krok 3
Popcorn układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i polewamy go połową porcji karmelu. Dokładnie mieszamy. Pieczemy go ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wyciagnięciu studzimy.

Krok 4
Masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i lśniąca masa. Następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim czekoladę. Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Powstałą masę dodajemy do jajek i ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy.

Krok 5
Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych kokilkami na babeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok, 30 min.

Krok 6
Po wystudzeniu smarujemy babeczki pozostałym karmelem i posypujemy je uprzednio przygotowanym popcornem. Jeżeli karmel stwardniał to należy go podgrzać i dodać odrobinę śmietanki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babeczki czekoladowe z popcornem
Popcorn jest idealną przekąską do filmowego seansu – to nie ulega wątpliwości. Produkt ten sprawdzi się jednak nie tylko w kuchniach kinomaniaków. Prażona kukurydza fenomenalnie prezentuje się jako ukoronowanie czekoladowych babeczek, a dodana do niej odrobina soli świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem wypieków.
Dla kogo?
Istnieje wiele bardzo prostych przepisów na babeczki. Jeśli masz je opanowane już do perfekcji, najwyższa pora na kolejne kulinarne wyzwanie. Babeczki czekoladowe z popcornem i karmelem wymagają trochę więcej pracy i uwagi, ale możemy powiedzieć tylko jedno: warto!
Na jaką okazję?
Muffinki z popcornem wyglądają jak deser, który wyszedł spod ręki profesjonalisty, więc zarezerwuj dla nich honorowe miejsce na stole podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Choć popcorn powszechnie kojarzy się z popkulturą Stanów Zjednoczonych, badania archeologiczne wskazują na to, że z prażeniem kukurydzy zaznajomione były starożytne ludy, zamieszkujące tereny Ameryki Południowej i Środkowej.
Dla urozmaicenia:
Do babeczek z popcornem, zamiast karmelu, fantastycznie pasuje krem z masła orzechowego.






























