Babeczki czekoladowe z popcornem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babeczki czekoladowe z popcornem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

popcorn:

70 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

karmel:

200 gramów

50 mililitrów

30 mililitrów

babeczki:

180 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

110 gramów

2 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło wraz z olejem umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gdy masło będzie płynne wsypujemy kukurydzę. Garnek przykrywamy przykrywką i prażymy ziarna, tak długo, aż wszystkie się otworzą. Następnie ściągamy z gazu, otwieramy pokrywkę i solimy do smaku.

Babeczki czekoladowe z popcornem - Krok 1

Krok 2

Do garnuszka wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i zbrązowieje. Cały czas mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło. Energicznie mieszamy, aż powstanie gesty karmel.

Babeczki czekoladowe z popcornem - Krok 2

Krok 3

Popcorn układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i polewamy go połową porcji karmelu. Dokładnie mieszamy. Pieczemy go ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wyciagnięciu studzimy.

Babeczki czekoladowe z popcornem - Krok 3

Krok 4

Masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i lśniąca masa. Następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim czekoladę. Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Powstałą masę dodajemy do jajek i ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy.

Babeczki czekoladowe z popcornem - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych kokilkami na babeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok, 30 min.

Babeczki czekoladowe z popcornem - Krok 5

Krok 6

Po wystudzeniu smarujemy babeczki pozostałym karmelem i posypujemy je uprzednio przygotowanym popcornem. Jeżeli karmel stwardniał to należy go podgrzać i dodać odrobinę śmietanki.

Babeczki czekoladowe z popcornem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki czekoladowe z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki czekoladowe z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki czekoladowe z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki czekoladowe z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki czekoladowe z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki czekoladowe z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki czekoladowe z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczki czekoladowe z popcornem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki czekoladowe z popcornemBabeczki czekoladowe z popcornem

Popcorn jest idealną przekąską do filmowego seansu – to nie ulega wątpliwości. Produkt ten sprawdzi się jednak nie tylko w kuchniach kinomaniaków. Prażona kukurydza fenomenalnie prezentuje się jako ukoronowanie czekoladowych babeczek, a dodana do niej odrobina soli świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem wypieków.

Dla kogo?

Istnieje wiele bardzo prostych przepisów na babeczki. Jeśli masz je opanowane już do perfekcji, najwyższa pora na kolejne kulinarne wyzwanie. Babeczki czekoladowe z popcornem i karmelem wymagają trochę więcej pracy i uwagi, ale możemy powiedzieć tylko jedno: warto!

Na jaką okazję?

Muffinki z popcornem wyglądają jak deser, który wyszedł spod ręki profesjonalisty, więc zarezerwuj dla nich honorowe miejsce na stole podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Choć popcorn powszechnie kojarzy się z popkulturą Stanów Zjednoczonych, badania archeologiczne wskazują na to, że z prażeniem kukurydzy zaznajomione były starożytne ludy, zamieszkujące tereny Ameryki Południowej i Środkowej.

Dla urozmaicenia:

Do babeczek z popcornem, zamiast karmelu, fantastycznie pasuje krem z masła orzechowego.