Ciasto mleczna kanapka (Milky Way)

- Krok 1Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodać do piany żółtka.
- Krok 2Następnie dodać sok z cytryny, olej i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
- Krok 3Ciasto wylać na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm. Piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem.
- Krok 4Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką Kasię utrzeć na krem. Ciągle ucierając, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Następnie dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek. Cały czas ucierać.
- Krok 5Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć kremem. Lekko docisnąć.
- Krok 6Czekoladę, mleko i Kasię roztopić w kąpieli wodnej. Otrzymaną masą polać wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.

Lubisz domowe słodycze? Jeśli tak, koniecznie przygotuj ciasto mleczną kanapkę, czyli wariację na temat popularnego batonika. Dwie warstwy intensywnego w smaku kakaowego ciasta, przedzielone są delikatną i puszystą białą masą. Dzięki ubitej piance krem jest lekki i wyjątkowo apetyczny. Ma słodki, śmietankowo-mleczny smak, i naprawdę dobrze pasuje do czekoladowego, biszkoptowego ciasta. Żeby wprowadzić do mlecznej kanapki nieco zmian, dodaj do kremu pokruszone herbatniki lub markizy czekoladowe. Polewa, zaraz po zastygnięciu, staje się lekko chrupka. Jeśli preferujesz mniej słodkie wypieki, użyj do niej czekolady gorzkiej zamiast mlecznej. Tak przygotowana propozycja na deser może stanowić dobrą słodką przekąskę na każdą okazję. Przed zaserwowaniem udekoruj ciasto listkami mięty lub wiórkami z białej czekolady. Doskonale smakuje też podane z gałką lodów śmietankowych albo domową konfiturą i szklanką mleka. Jeśli zastanawiasz się, co upiec w najbliższym czasie, wypróbuj przepis na pyszne ciasto mleczna kanapka.