Ciasto Rafaello na biszkopcie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Raffaello

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

247

1410 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7079 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

4 sztuki

120 gramów

200 gramów

masa kokosowa:

500 mililitrów

200 gramów

450 mililitrów

2 łyżki

70 mililitrów

polewa:

150 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy wiórki kokosa oraz zmielone na mąkę migdały. Mieszamy do połączenia się składników.

Raffaello - Krok 1

Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Wyjmujemy z papieru i ponownie wkładamy do formy.

Raffaello - Krok 2

Krok 3

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy do niej połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na 1 h.

Raffaello - Krok 3

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Do schłodzonej kremówki wlewamy mleczko kokosowe i miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę i ponownie miksujemy.

Raffaello - Krok 4

Krok 5

Masę przelewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Raffaello - Krok 5

Krok 6

Połamaną czekoladę zalewamy kremówką i dodajemy łyżkę masła. Podgrzewamy, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Polewamy nią ciasto. Na koniec posypujemy wiórkami kokosa. Ponownie wkładamy do lodówki, aż polewa zastygnie.

Raffaello - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RaffaelloRaffaello

Cudowny kokosowy smak i aromat. To musi być ponadczasowe ciasto Raffaello, czyli odrobina tropikalnego klimatu podana w bardzo eleganckiej formie. W sam raz na przyjęcia i szczególne okazje, kiedy spotykacie się przy stole z najbliższymi.

Dla kogo?

Na punkcie kokosa można zwariować, ale tylko w pozytywnym sensie. Fani kokosanek i innych kokosowych specjałów będą wniebowzięci tym przepisem.

Na jaką okazję?

Raffaello to niepodważalny dowód na to, że we własnym domu można przygotować naprawdę wyszukany i stylowy deser. Pasuje do ważnych wydarzeń – przyjęcia z okazji chrztu, pierwszej komunii czy okrągłej rocznicy ślubu.

Czy wiesz, że?

Palma kokosowa to drzewo, które wydaje nawet 75 kokosów rocznie. Materiału do smakowitych wypieków raczej nikomu nie zabraknie!

Dla urozmaicenia:

Jak to zwykle w kuchni bywa, każdy kucharz może dodać coś od siebie. Ciekawym akcentem do ciasta Rafaello będzie mus z malin, truskawek lub brzoskwiń.