Raffaello

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

235

1291 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6863 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

120 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

krem:

700 mililitrów

3 sztuki

250 gramów

50 gramów

50 gramów

100 mililitrów

15 gramów

wierzch:

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Raffaello - Krok 1

Krok 2

Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w 180°C. Wystudź (biszkopt możesz upiec dzień wcześniej).

Raffaello - Krok 2

Krok 3

Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami. Dodaj do gotującego mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudź przykryte folią spożywczą.

Raffaello - Krok 3

Krok 4

Ciasto przekrój na dwa blaty. W jednym zrób 6 promienistych nacięć i włóż ciasto do miski. Nachodzące na siebie kawałki ciasta odetnij nożyczkami. Z drugiego blatu wytnij kółko o średnicy miski. Pozostałe kawałki ciasta pokrój w centymetrową kostkę.

Raffaello - Krok 4

Krok 5

Kasię ubij na puch dodając po łyżce wystudzony krem. Następnie, ciągle ubijając, dodaj likier kokosowy.

Raffaello - Krok 5

Krok 6

Masę kokosową podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj z pokrojonym w kostkę biszkoptem i włóż do środka miski. Przykryj krążkiem z biszkoptu, obciąż deseczką i odstaw na 30 minut do zamrażarki.

Raffaello - Krok 6

Krok 7

Schłodzone ciasto wyjmij z miski, usuń folię i posmaruj z wierzchu resztą kremu. Posyp wiórkami kokosowymi i odstaw na kilka godzin do lodówki. Ewentualnie udekoruj kulkami rafaello.

Raffaello - Krok 7
Moje Ciasto

Dobra rada:

Wierzch ciasta możesz udekorować kulkami Rafaello.

8

Opinie o przepisie

  • Jan Nowy

    Jan Nowy

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Fijak

    Sylwia Fijak

    po wyjęciu z zamrażalnika rozjechałmi się!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska

    Bardzo smaczne! <3 Do kremu maślanego polecam dodać płatki migdałowe. Palce lizać (^^)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Woźniak

    Elżbieta Woźniak

    Bardzo ciekawy przepis! Można krem maślany zastąpić bitą śmietaną!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi

    Super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Trzeciak

    Agata Trzeciak

    Pycha polecam wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Michałowska

    Danuta Michałowska

    coś oryginalnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Adamczyk

    Michał Adamczyk

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RaffaelloRaffaello

Fani kokosowych specjałów – łączmy się! Dzielmy się z bliskimi tym delikatnym kokosowym smakiem, który wśród słodkich wypieków na świątecznych stołach, nie będzie miał sobie równych. Rozpływający się w ustach biszkopt i aromatyczny krem nie pozwolą Ci skończyć na jednym kawałku. I wyobraź sobie, że przepis na ciasto raffaello jest tak łatwy w przygotowaniu!

Dla kogo?

To dla fanów raffaello przepis obowiązkowy! O Twój ulubiony smak zadbają wiórki i likier kokosowy. Nie zawiedziesz się!

Na jaką okazję?

Święta, karnawał – ciasto raffaello to słodycz na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

Wiórki kokosowe to inaczej kopra, czyli wysuszony miąższ orzechów palmy kokosowej. Aby powstały wiórki, jest on oczyszczany, a następnie rozdrabniany.

Dla urozmaicenia

Ciasto rafaello możesz udekorować kokosowymi kulkami. Tego smaku nigdy za wiele!