Ciasto Rafaello na biszkopcie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Raffaello

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

236

1356 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6907 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

4 sztuki

120 gramów

200 gramów

masa kokosowa:

500 mililitrów

200 gramów

450 mililitrów

2 łyżki

70 mililitrów

polewa:

150 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy wiórki kokosa oraz zmielone na mąkę migdały. Mieszamy do połączenia się składników.

Raffaello - Krok 1

Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Wyjmujemy z papieru i ponownie wkładamy do formy.

Raffaello - Krok 2

Krok 3

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy do niej połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na 1 h.

Raffaello - Krok 3

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Do schłodzonej kremówki wlewamy mleczko kokosowe i miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę i ponownie miksujemy.

Raffaello - Krok 4

Krok 5

Masę przelewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Raffaello - Krok 5

Krok 6

Połamaną czekoladę zalewamy kremówką i dodajemy łyżkę masła. Podgrzewamy, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Polewamy nią ciasto. Na koniec posypujemy wiórkami kokosa. Ponownie wkładamy do lodówki, aż polewa zastygnie.

Raffaello - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - RaffaelloRaffaello

Cudowny kokosowy smak i aromat. To musi być ponadczasowe ciasto Raffaello, czyli odrobina tropikalnego klimatu podana w bardzo eleganckiej formie. W sam raz na przyjęcia i szczególne okazje, kiedy spotykacie się przy stole z najbliższymi.

Dla kogo?

Na punkcie kokosa można zwariować, ale tylko w pozytywnym sensie. Fani kokosanek i innych kokosowych specjałów będą wniebowzięci tym przepisem.

Na jaką okazję?

Raffaello to niepodważalny dowód na to, że we własnym domu można przygotować naprawdę wyszukany i stylowy deser. Pasuje do ważnych wydarzeń – przyjęcia z okazji chrztu, pierwszej komunii czy okrągłej rocznicy ślubu.

Czy wiesz, że?

Palma kokosowa to drzewo, które wydaje nawet 75 kokosów rocznie. Materiału do smakowitych wypieków raczej nikomu nie zabraknie!

Dla urozmaicenia:

Jak to zwykle w kuchni bywa, każdy kucharz może dodać coś od siebie. Ciekawym akcentem do ciasta Rafaello będzie mus z malin, truskawek lub brzoskwiń.