Raffaello

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

235

1329 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6863 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

120 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

krem:

700 mililitrów

250 gramów

3 sztuki

250 gramów

50 gramów

50 gramów

100 mililitrów

15 gramów

wierzch:

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Raffaello - Krok 1

Krok 2

Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w 180°C. Wystudź (biszkopt możesz upiec dzień wcześniej).

Raffaello - Krok 2

Krok 3

Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami. Dodaj do gotującego mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudź przykryte folią spożywczą.

Raffaello - Krok 3

Krok 4

Ciasto przekrój na dwa blaty. W jednym zrób 6 promienistych nacięć i włóż ciasto do miski. Nachodzące na siebie kawałki ciasta odetnij nożyczkami. Z drugiego blatu wytnij kółko o średnicy miski. Pozostałe kawałki ciasta pokrój w centymetrową kostkę.

Raffaello - Krok 4

Krok 5

Kasię ubij na puch dodając po łyżce wystudzony krem. Następnie, ciągle ubijając, dodaj likier kokosowy.

Raffaello - Krok 5

Krok 6

Masę kokosową podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj z pokrojonym w kostkę biszkoptem i włóż do środka miski. Przykryj krążkiem z biszkoptu, obciąż deseczką i odstaw na 30 minut do zamrażarki.

Raffaello - Krok 6

Krok 7

Schłodzone ciasto wyjmij z miski, usuń folię i posmaruj z wierzchu resztą kremu. Posyp wiórkami kokosowymi i odstaw na kilka godzin do lodówki. Ewentualnie udekoruj kulkami rafaello.

Raffaello - Krok 7
Moje Ciasto

Dobra rada:

Wierzch ciasta możesz udekorować kulkami Rafaello.

8

Opinie o przepisie

  • Jan Nowy

    Jan Nowy , 25.12.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Fijak

    Sylwia Fijak , 13.12.2018

    po wyjęciu z zamrażalnika rozjechałmi się!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska , 07.10.2018

    Bardzo smaczne! <3 Do kremu maślanego polecam dodać płatki migdałowe. Palce lizać (^^)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Woźniak

    Elżbieta Woźniak , 20.05.2018

    Bardzo ciekawy przepis! Można krem maślany zastąpić bitą śmietaną!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 01.03.2017

    Super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Trzeciak

    Agata Trzeciak , 04.02.2017

    Pycha polecam wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Michałowska

    Danuta Michałowska , 22.01.2017

    coś oryginalnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Adamczyk

    Michał Adamczyk , 20.01.2017

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Serowe w kratkę
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RaffaelloRaffaello

Fani kokosowych specjałów – łączmy się! Dzielmy się z bliskimi tym delikatnym kokosowym smakiem, który wśród słodkich wypieków na świątecznych stołach, nie będzie miał sobie równych. Rozpływający się w ustach biszkopt i aromatyczny krem nie pozwolą Ci skończyć na jednym kawałku. I wyobraź sobie, że przepis na ciasto raffaello jest tak łatwy w przygotowaniu!

Dla kogo?

To dla fanów raffaello przepis obowiązkowy! O Twój ulubiony smak zadbają wiórki i likier kokosowy. Nie zawiedziesz się!

Na jaką okazję?

Święta, karnawał – ciasto raffaello to słodycz na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

Wiórki kokosowe to inaczej kopra, czyli wysuszony miąższ orzechów palmy kokosowej. Aby powstały wiórki, jest on oczyszczany, a następnie rozdrabniany.

Dla urozmaicenia

Ciasto rafaello możesz udekorować kokosowymi kulkami. Tego smaku nigdy za wiele!