
Składniki
1 opakowanie
7 łyżek
5 łyżek
1 opakowanie
200 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanę i cukier. Całość zagotuj.

Krok 2
Zdejmij z ognia i wsyp galaretkę, wymieszaj energicznie.

Krok 3
Masę kajmakową przełóż do miski i podgrzej w kąpieli wodnej.

Krok 4
Pierwszego wafla posmaruj galaretką, następnie przykryj kolejnym waflem i posmaruj masą kajmakową.

Krok 5
Powtórz kilka warstw na przemian. Odstaw w chłodne miejsce.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Wafle z galaretką
Wafle z powidłami czy masą krówkową to deser obecny na polskich stołach od bardzo dawna. Jeszcze kilkanaście lat temu zajmował kluczową pozycję wśród najpopularniejszych domowych słodkości. Dziś coraz częściej wracamy do sprawdzonych przepisów, minimalnie je jednak modyfikując. Jeśli szukacie przepisu na prostą i szybką słodką przekąskę – przygotujcie wafle z galaretką i kwaśną śmietaną. Wystarczą podstawowe składniki, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym i kilkanaście minut wolnego czasu.
Dla kogo?
Wafle z galaretką to pomysł dla każdego, kto ma ochotę na szybki i prosty deser, przygotowywany bez pieczenia.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Wafle idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Sprawdzą się także jako oryginalny słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
Czy wiesz, że?
Jednym z najpopularniejszych deserów z wafli jest Pischinger, czyli torcik czekoladowo – orzechowy. Do dziś jest przygotowywany według tradycyjnej receptury, na którą składa się gorzka czekolada, cukier, masło, śmietanka oraz mielone orzechy włoskie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie chrupiące wafle z galaretką – deser zjedzcie tuż po jego schłodzeniu. Im dłużej będzie przechowywany, tym wilgotniejsze i bardziej miękkie będą andruty.































