Wafle z galaretką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wafle z galaretką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

7 łyżek

5 łyżek

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanę i cukier. Całość zagotuj.

Wafle z galaretką - Krok 1

Krok 2

Zdejmij z ognia i wsyp galaretkę, wymieszaj energicznie.

Wafle z galaretką - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową przełóż do miski i podgrzej w kąpieli wodnej.

Wafle z galaretką - Krok 3

Krok 4

Pierwszego wafla posmaruj galaretką, następnie przykryj kolejnym waflem i posmaruj masą kajmakową.

Wafle z galaretką - Krok 4

Krok 5

Powtórz kilka warstw na przemian. Odstaw w chłodne miejsce.

Wafle z galaretką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Skarbusiowa Monia

    Skarbusiowa Monia , 28.07.2020

    Bardzo dobre wafle, nie namokly zbyt mocno, dzięki czemu są chrupiące

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wafle z galaretkąWafle z galaretką

Wafle z powidłami czy masą krówkową to deser obecny na polskich stołach od bardzo dawna. Jeszcze kilkanaście lat temu zajmował kluczową pozycję wśród najpopularniejszych domowych słodkości. Dziś coraz częściej wracamy do sprawdzonych przepisów, minimalnie je jednak modyfikując. Jeśli szukacie przepisu na prostą i szybką słodką przekąskę – przygotujcie wafle z galaretką i kwaśną śmietaną. Wystarczą podstawowe składniki, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym i kilkanaście minut wolnego czasu.

Dla kogo?

Wafle z galaretką to pomysł dla każdego, kto ma ochotę na szybki i prosty deser, przygotowywany bez pieczenia.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Wafle idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Sprawdzą się także jako oryginalny słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Czy wiesz, że?

Jednym z najpopularniejszych deserów z wafli jest Pischinger, czyli torcik czekoladowo – orzechowy. Do dziś jest przygotowywany według tradycyjnej receptury, na którą składa się gorzka czekolada, cukier, masło, śmietanka oraz mielone orzechy włoskie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie chrupiące wafle z galaretką – deser zjedzcie tuż po jego schłodzeniu. Im dłużej będzie przechowywany, tym wilgotniejsze i bardziej miękkie będą andruty.