Wafle z galaretką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wafle z galaretką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

487 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

385 osób wydrukowało

Pobierz pdf

626 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

7 łyżek

5 łyżek

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanę i cukier. Całość zagotuj.

Wafle z galaretką - Krok 1

Krok 2

Zdejmij z ognia i wsyp galaretkę, wymieszaj energicznie.

Wafle z galaretką - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową przełóż do miski i podgrzej w kąpieli wodnej.

Wafle z galaretką - Krok 3

Krok 4

Pierwszego wafla posmaruj galaretką, następnie przykryj kolejnym waflem i posmaruj masą kajmakową.

Wafle z galaretką - Krok 4

Krok 5

Powtórz kilka warstw na przemian. Odstaw w chłodne miejsce.

Wafle z galaretką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Skarbusiowa Monia

    Skarbusiowa Monia , 28.07.2020

    Bardzo dobre wafle, nie namokly zbyt mocno, dzięki czemu są chrupiące

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wafle z galaretkąWafle z galaretką

Wafle z powidłami czy masą krówkową to deser obecny na polskich stołach od bardzo dawna. Jeszcze kilkanaście lat temu zajmował kluczową pozycję wśród najpopularniejszych domowych słodkości. Dziś coraz częściej wracamy do sprawdzonych przepisów, minimalnie je jednak modyfikując. Jeśli szukacie przepisu na prostą i szybką słodką przekąskę – przygotujcie wafle z galaretką i kwaśną śmietaną. Wystarczą podstawowe składniki, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym i kilkanaście minut wolnego czasu.

Dla kogo?

Wafle z galaretką to pomysł dla każdego, kto ma ochotę na szybki i prosty deser, przygotowywany bez pieczenia.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Wafle idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Sprawdzą się także jako oryginalny słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Czy wiesz, że?

Jednym z najpopularniejszych deserów z wafli jest Pischinger, czyli torcik czekoladowo – orzechowy. Do dziś jest przygotowywany według tradycyjnej receptury, na którą składa się gorzka czekolada, cukier, masło, śmietanka oraz mielone orzechy włoskie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie chrupiące wafle z galaretką – deser zjedzcie tuż po jego schłodzeniu. Im dłużej będzie przechowywany, tym wilgotniejsze i bardziej miękkie będą andruty.