Składniki
1 opakowanie
7 łyżek
5 łyżek
1 opakowanie
200 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanę i cukier. Całość zagotuj.
Krok 2
Zdejmij z ognia i wsyp galaretkę, wymieszaj energicznie.
Krok 3
Masę kajmakową przełóż do miski i podgrzej w kąpieli wodnej.
Krok 4
Pierwszego wafla posmaruj galaretką, następnie przykryj kolejnym waflem i posmaruj masą kajmakową.
Krok 5
Powtórz kilka warstw na przemian. Odstaw w chłodne miejsce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej
Wafle z galaretką
Wafle z powidłami czy masą krówkową to deser obecny na polskich stołach od bardzo dawna. Jeszcze kilkanaście lat temu zajmował kluczową pozycję wśród najpopularniejszych domowych słodkości. Dziś coraz częściej wracamy do sprawdzonych przepisów, minimalnie je jednak modyfikując. Jeśli szukacie przepisu na prostą i szybką słodką przekąskę – przygotujcie wafle z galaretką i kwaśną śmietaną. Wystarczą podstawowe składniki, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym i kilkanaście minut wolnego czasu.
Dla kogo?
Wafle z galaretką to pomysł dla każdego, kto ma ochotę na szybki i prosty deser, przygotowywany bez pieczenia.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Wafle idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Sprawdzą się także jako oryginalny słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
Czy wiesz, że?
Jednym z najpopularniejszych deserów z wafli jest Pischinger, czyli torcik czekoladowo – orzechowy. Do dziś jest przygotowywany według tradycyjnej receptury, na którą składa się gorzka czekolada, cukier, masło, śmietanka oraz mielone orzechy włoskie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie chrupiące wafle z galaretką – deser zjedzcie tuż po jego schłodzeniu. Im dłużej będzie przechowywany, tym wilgotniejsze i bardziej miękkie będą andruty.