Galaretka z kiwi – jak ją uratować? Dlaczego nie tężeje?
Połączenie kiwi z galaretką nie zawsze się udaje. Wpływają na to enzymy zawarte w kiwi, które uniemożliwiają tężenie. Zrobiliście taką galaretkę i zastanawiacie się, czy da się ją uratować? Mamy na to sposób. Czy da się połączyć kiwi i galaretkę? Jak wpłynąć na proces tężenia? Sprawdźcie sami!
Kiwi a galaretka
Smak soczystego kiwi idealnie pasuje do galaretki. Pojawia się jednak mały problem! Właściwości tego owocu uniemożliwiają stężenie żelatyny. Dlaczego galaretka z kiwi się nie zsiada? Za wszystko odpowiadają enzymy proteolityczne! Powodują one rozkład białka, przez co galaretka pozostaje płynna i niemożliwe jest jej ścięcie.
Wiele osób pokochało jednak połączenie kiwi i galaretki, więc powstało kilka sposobów, które umożliwiają wykonanie takiego przysmaku. Jesteście ciekawi? Sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy.
Co zrobić, aby galaretka stężała z kiwi?
Jesteście fanami połączenia kiwi i galaretki? Wiecie już, że surowe owoce się nie sprawdzą. Co powiecie na galaretkę z kiwi blanszowanym? Ten sposób pomoże unieczynnić enzymy, które znajdują się w owocach. Jak to zrobić? Przydatny będzie do tego wrzątek, w którym należy obgotować owoce. Ten proces powinien zająć Wam kilka minut. Wyjmijcie owoce z gotującej wody i je schłodźcie. Kiwi po takiej obróbce nie będzie już posiadało czynnych enzymów, dlatego galaretka powinna dobrze stężeć.
Jak uratować galaretkę z kiwi? Dobrze sprawdzi się obróbka cieplna, która również dezaktywuje opisane wcześniej enzymy. Gotujcie galaretkę przez chwilę, a następnie dodajcie do niej dodatkową porcję żelatyny. Najlepiej jednak nie decydować się na użycie surowych owoców. Galaretka z kiwi bywa naprawdę problematycznym połączeniem, jeśli odpowiednio nie zblanszujecie produktów.
Inne rozwiązania
Kto powiedział, że kiwi musi znaleźć się w galaretce? Są przecież inne sposoby na zjedzenie tych dwóch składników. Możecie przygotować galaretkę z dodatkiem innych owoców – doskonale sprawdzą się truskawki i maliny. Całość możecie polać smacznym sosem z kiwi, który jest bardzo łatwy do zrobienia.
W sklepach na pewno znajdziecie gotowe galaretki kiwi. Nie musicie wkładać owoców do środka, ale możecie wyłożyć je na wierzch ściętego już deseru. To również pyszne połączenie, które nie będzie dla Was problematyczne. Opcji jest naprawdę wiele, dlatego każdy fan duetu kiwi i galaretki powinien znaleźć rozwiązanie dla siebie.
Galaretka kiwi w kuchni
Wiecie już, dlaczego galaretka nie tężeje z kiwi. Jesteście ciekawi, jakie desery dla Was przygotowaliśmy? Galaretka to popularny deser, ale wcale nas to nie dziwi! Jest smaczna i bardzo łatwa do przygotowania. Co najlepsze, można ją łączyć z innymi deserami i cieszyć się pysznymi przekąskami.
Placek z galaretką to tradycyjny, polski deser. Możecie zrobić go w każdym smaku i wykorzystać dowolne owoce. My oczywiście polecamy Wam orzeźwiającą galaretkę z kiwi! Na wierzch dodajcie truskawki, borówki i inne ulubione owoce. Jest naprawdę wyjątkowy!
Szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę w ciągu dnia? Co powiecie na wafle z galaretką? Oczywiście polecamy tę o smaku kiwi. Koniecznie wypróbujcie!
Bez czego nie wyobrażacie sobie lata? Jeżeli bez chłodnych, owocowych przysmaków, to świetnie trafiliście. Co powiecie na lody w pucharku Ambrozja. Podajcie je z dodatkiem galaretki i cieszcie się smakiem!
Komentarze (0)