Kuchnia śląska zazwyczaj kojarzy się nam z kluskami i tradycyjną roladą. Ten region ma znacznie więcej do powiedzenia w kwestii kulinariów! Na Śląsku zjecie nie tylko smaczne obiady, ale również znakomite desery! Jednym z nich jest szpajza śląska, która podbija serca każdego, kto jej spróbuje. Jesteście ciekawi, co to za deser? Jak przyrządzić go w domu? Sprawdźcie sami!

Co to jest szpajza?

Szpajza to znany, śląski deser, do którego przygotowania niezbędne są jajka kurze. Ta potrawa ma konsystencję musu, który może przypominać kogel-mogel. Deser szpajza od wielu lat gości na śląskich, świątecznych stołach. Często jest podawany z owocami lub wiórkami kokosowymi. Na wierzch tego deseru można również dodać bitą śmietanę.

Szpajza śląska – jakie składniki są niezbędne?

Podstawowym składnikiem każdej szpajzy są kurze jajka, bez nich ten deser nie mógłby powstać. Jaki produkt odpowiada za ciekawą konsystencję tego przysmaku? Jest to oczywiście żelatyna, dzięki której szpajza występuje w formie pysznego musu. Za smak odpowiadają galaretka, cytryna, kakao i wiele innych składników. Co dom, to obyczaj, dlatego znajdziecie kilkaset wariantów na podanie szpajzy.

Jak zrobić szpajzę?

Poznaliście już specyfikę śląskiego deseru, dlatego czas na przygotowanie go w domu. To naprawdę łatwa do przyrządzenia potrawa, więc nie martwcie się, że zajmie Wam zbyt dużo czasu. Zacznijcie od oddzielenia żółtek od białek. Następnie ubijcie białka, a żółtka utrzyjcie z cukrem. Połączcie te dwie masy i dokładnie je wymieszajcie. Czas na przygotowanie żelatyny. W tym celu rozpuśćcie ją w wodzie i połączcie z wcześniej przyrządzoną bazą jajeczną. Dorzućcie ulubione składniki, np. czekoladę i wiórki kokosowe. Gotowe! To niezwykle prosty deser, a jaki smaczny. Oceńcie to sami!

Jak zrobić szpajzę kakaową? To bardzo łatwe. Proces przygotowania wygląda tak samo, jednak do bazy jajecznej musicie wsypać przesiane kakao, które zabarwi masę i nada pysznego smaku. To opcja, która jest niezwykle popularna na weselach i urodzinach!

Szpajza z galaretki

W kuchni śląskiej znajdziemy również szpajzę przygotowywaną na bazie galaretki. To świetna alternatywa dla osób, które uważają, że mus z samych jajek jest zbyt mdły. Możecie użyć dowolnego smaku galaretki, jednak najbardziej powszechny wariant to cytryna i truskawka.

Jak przygotować taki deser? Proces przyrządzania może zająć Wam trochę więcej czasu, niż w przypadku tradycyjnej szpajzy śląskiej, jednak efekty będą tego warte.

  • Na początku zagotujcie sok owocowy, a następnie dodajcie do niego galaretkę.
  • Ubijcie białka z cukrem i dodajcie je do wcześniej przygotowanej masy. Co dalej?
  • Ubijajcie połączone składniki, aż uzyskacie konsystencję musu. Gotowe!
  • Podawajcie Wasz deser w efektownych pucharkach. Możecie posypać wierzch szpajzy wiórkami kokosowymi.

Szpajza – kuchnia śląska już nie tylko na Śląsku!

Wiecie już, jak przygotować tradycyjny śląski deser. Może pora na to, by go trochę urozmaicić?

Co powiecie na szpajzę z dodatkiem bloku czekoladowego? To świetna propozycja, która pozwoli podkręcić smak Waszego deseru. Jesteśmy pewni, że żaden łasuch nie oprze się tej słodyczy. Jajeczny mus może wydawać się dla niektórych zbyt mdły. Mamy doskonałe rozwiązanie! Polejcie szpajzę sosem owocowym, który zdecydowanie ożywi deser. Koniecznie spróbujcie tych propozycji i cieszcie się znakomitym deserem.