Gofry w Polsce kojarzą się głównie z nadmorskimi miejscowościami i dla wielu osób są przysmakiem typowo wakacyjnym. Najwięksi miłośnicy tego rodzaju słodkości zaopatrzeni są we własne gofrownice, więc mogą przyrządzać je w dowolnym momencie, a ich smakiem cieszyć się bez wychodzenia z domu. Nie wszyscy jednak wiedzą, jakie były początki deseru i skąd tak naprawdę wzięły się te chrupiące frykasy. Sprawdź, co to są gofry belgijskie. Gdzie wymyślono ten przysmak? Jak zrobić go w domu? Musimy jednak uprzedzić, że dzieje gofrów były nieco burzliwe!
Gdzie wymyślono gofry belgijskie?
Odpowiedź na to pytanie wydaje się jednoznaczna. Fakt, Belgię śmiało można uznać za ojczyznę deseru, choć tak naprawdę powinien być on nazywany gofrem zLiège. To miasto położone na wschodzie kraju, w którym, według legendy, powstała pierwsza oficjalna receptura na gofry belgijskie. Miało to miejsce w XVIII wieku, a jej autorstwo przypisuje się osobistemu kucharzowi ówczesnego księcia-biskupa miasta. Dostojnik ponoć miał ochotę na coś słodkiego, ale nieoczywistego. Trzeba przyznać, że szef kuchni stanął na wysokości zadania!
Należy wspomnieć także, że pierwsze podobne dania powstawały nad paleniskami już w średniowieczu, lecz z biegiem lat ich forma i smak uległy sporej przemianie. Dzięki temu obecnie możemy cieszyć się pysznym smakiem belgijskich gofrów, znanych niemal na całym świecie.
Belgijskie gofry ze Stanów Zjednoczonych
Do popularyzacji gofrów przyczyniło się nie tylko opatentowanie pierwszej gofrownicy w drugiej połowie XIX wieku. Do sprzedaży urządzenia trafiły w 1911 roku, lecz kariera gofrów belgijskich zaczęła nabierać porządnego rozpędu po odbywających się w 1964 roku w Nowym Jorku targach spożywczych. Właśnie tam Maurice Vermersch pokazał światu przepis, na to, jak zrobić belgijskie gofry, opracowany przez jego żonę. Używanie nazwy „gofry belgijskie” miało zapewne nawiązywać do ich historii, a także dawać degustatorom poczucie, że mają do czynienia z ekskluzywnym przysmakiem. W końcu Belgia to światowa stolica wybornej czekolady.
Ciasto na gofry belgijskie – czym się charakteryzuje?
Znane w Polsce gofry przyrządzane są z ciasta naleśnikowego. Już po pierwszym gryzie gofrów belgijskich poczujesz różnicę! Powstają one z ciasta drożdżowego. W oryginalnej recepturze nie może zabraknąć sporej ilości roztopionego masła. Sekretnym składnikiem belgijskich gofrów jest jednak perłowy cukier, który nadaje całości pięknego koloru oraz karmelowego smaku i aromatu.
Jak zrobić belgijskie gofry? Przepis krok po kroku
Do przygotowania ciasta na gofry belgijskie potrzebujesz:
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 szklanki ciepłego mleka,
- 500 g mąki pszennej,
- 180 g brązowego cukru,
- 4 jajek,
- 180 g stopionego masła.
Sposób przygotowania belgijskich gofrów:
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku.
- Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek.
- Do drożdży z mlekiem dodaj mąkę, masło, cukier oraz 4 żółtka.
- Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z resztą składników. Odstaw do wyrośnięcia. Może to potrwać nawet całą noc.
- Ciasto na gofry belgijskie wykładaj na rozgrzaną gofrownicę. Wykorzystaj do tego łyżkę stołową. Gofry powinny mieć nieregularny, lekko zaokrąglony kształt.
- Piecz przez kilka minut – czas zależy od mocy urządzenia. Gotowe gofry belgijskie powinny być ciemnobrązowe, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.
Gofry nie tylko na słodko
Co prawda deser powinien być słodki, ale z dumą prezentujemy przepis na gofry bez cukru, który też zalicza się do niezwykle udanych receptur. Przyrządzając posiłki, starasz się unikać produktów zbożowych? Nie rezygnuj z kultowego przysmaku. Klasyczną wersję zastąp goframi bezglutenowymi, którym też niczego nie brakuje!
Przysmak serwuj nie tylko w momentach, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Wytrawne gofry z warzywami pasują na śniadanie i kolację. Spróbuj też gofrów ze szpinakiem albo gofrów z rukolą i łososiem wędzonym, by przekonać się, że specjał ten niejedno ma imię i niejedno wcielenie.
Komentarze (0)