Dania Kuchni Hiszpańskiej

481 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (481)

Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

221

difficulty

łatwe

45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Grzanki z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

15 min.
Zainspiruj się hiszpańską kuchnią i wypróbuj nasz przepis na wyśmienite tapas z chrupiącą papryką...
Kanapki z łososiem i awokado
ratingratingratingratingrating

111

difficulty

łatwe

15 min.
Ten przepis udowadnia, że kanapki mogą być oryginalną przekąską, którą podasz nie tylko na śniada...
Tortilla hiszpańska z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

92

difficulty

łatwe

30 min.
Chociaż słowo „tortilla” kojarzy się wielu osobom z cienkim kukurydzianym lub pszennym plackiem...
Zupa pomidorowa po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

116

difficulty

łatwe

45 min.
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wi...
Hiszpański omlet
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

łatwe

30 min.
Hiszpański omlet, oryginalnie nazywany tortilla española, klasycznie przygotowuje się z ni...
Kuleczki porowe
ratingratingratingratingrating

76

difficulty

łatwe

60 min.
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o...
Papryka w cieście
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

łatwe

30 min.
Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe...
Ser w cieście
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

15 min.
Jeśli zastanawiasz się nad smaczną przekąską, którą można zaserwować na przyjęciu, to koniecznie...
Hiszpańskie gazpacho
ratingratingratingratingrating

37

difficulty

łatwe

30 min.
Hiszpańskie gazpacho to wyjątkowa zupa. Pełna smaków i aromatów, gotowa do podania w kilka chwil...
Chleb w jajku
ratingratingratingratingrating

52

difficulty

łatwe

15 min.
Jeśli lubisz grzanki francuskie, koniecznie wypróbuj naszego przepisu na chleb jajeczno-czosnkowy...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

138

difficulty

średnie

60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Dorsz po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

średnie

45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Hiszpańska paella z warzywami i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

60 min.
Prosta paella pełna warzyw ze szczyptą złocistej kurkumy to proste i znakomite danie obiadowe...
Jajka na pomidorach z oliwkami
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

30 min.
Ile znasz sposobów na podanie jajek? Na miękko, na twardo, sadzone, w postaci jajecznicy – tak po...
Gazpacho
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

łatwe

30 min.
Krewetki z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

37

difficulty

łatwe

15 min.
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryże...
Szybka Paella
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

45 min.
Jajka flamenco
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

łatwe

30 min.
Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efe...
Krewetki czosnkowe
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

łatwe

15 min.
Krokiety z szynki
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

30 min.
Przekąska na każdą okazję. Hiszpanie przyrządzają kilkaset rodzajów tapas, w tym panierowane krok...
Kanapki z pieczoną papryką i anchois
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

20 min.
Kanapki z pieczoną papryką i anchois to wyrazista w smaku i efektownie prezentująca się przekąska...
Fabada Asturiana
ratingratingratingratingrating

43

difficulty

łatwe

120 min.
Paella z kurczakiem, pomidorami i groszkiem
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

45 min.
Paella to pochodząca z kuchni hiszpańskiej potrawa, której głównym składnikiem jest ryż. Można pr...
Marynowane pieczarki
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

30 min.
Należą do grona najbardziej popularnych grzybów uprawnych na świecie. Od lat wykorzystywane jako...
Faszerowany bakłażan à la gyros
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

45 min.
Smakowitym farszem wypełnimy bakłażany i zapiekamy do perfekcji. Palce lizać!
Schab po hiszpańsku z oliwkami
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

30 min.
W twoim domu często gości mięso schabowe, a tobie brakuje już pomysłów na to, jak można go przyrz...
Jajka na pomidorach
ratingratingratingratingrating

32

difficulty

łatwe

45 min.
Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stos...
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

30 min.
Kiedy słyszymy „zupa czosnkowa”, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl czeski specjał, cz...
Krewetki z pietruszką
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

15 min.
Wśród hiszpańskich tapas, czyli drobnych przekąsek podawanych w barach, wielką popularnością cies...
Hiszpański sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

15 min.
Szybki w przygotowaniu sos chrzanowy podawany na zimno, którym urozmaicisz smak wielu potraw. Do...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia hiszpańskaKuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to połączenie intensywnych smaków, barw i aromatów. Stosuje się w niej mnóstwo warzyw i owoców morza, a także ryb oraz różnych rodzajów mięsa, m.in. cielęciny. Hiszpania słynie z pikantnych wędlin, suszonych szynek i mięs z rusztu (często podawanych z dodatkiem ziemniaków i sałaty). Dla podkreślenia smaku potraw, Hiszpanie używają dużej ilości ziół i przypraw, zwłaszcza tymianku, oregano czy szafranu. Kuchnia hiszpańska w dużej mierze opiera się na specjalnościach regionalnych – z Andaluzji pochodzi m.in. gazpacho, czyli warzywny chłodnik, wykonywany głównie z pomidorów i papryki, z Walencji popularna paella (przygotowywana na bazie ryżu i szafranu, z dodatkiem warzyw, mięsa i owoców morza), a z Galicji pulpo a la gallega (ośmiorniczki z papryką i ziemniakami). Do innych popularnych dań zalicza się również: tortillę de patatas (pulchny, ziemniaczany omlet), patatas bravas (smażone ziemniaki podawane z sosem salsa brava) oraz liczne tapas, czyli małe przekąski. Trudno zapomnieć także o churros – słodkim przysmaku, który zazwyczaj macza się w kawie lub w gorącej czekoladzie. Zastanawiasz się, jakie jeszcze hiszpańskie danie możesz przygotować? Zrób ryż z ostrym chorizo, cebulą i tymiankiem, szafranowe risotto, bakłażana po baskijsku albo faszerowanego à la gryos. Możesz także przyrządzić jedną ze smacznych przekąsek, np. tapas z papryką i tuńczykiem, które są doskonałą alternatywą dla koreczków i słonych paluszków. Pamiętaj, aby przed nałożeniem farszu natrzeć chleb ząbkiem czosnku, dzięki czemu Twoja przekąska nabierze głębszego smaku. Całość udekoruj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz pietruszką. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, zrób krewetki w marynacie. Wystarczy, że sos sałatkowy połączysz z trzema łyżkami wody, oliwą, sokiem z cytryny, a następnie dodasz posiekaną paprykę, czosnek i pietruszkę. Wszystkie składniki razem z krewetkami wymieszaj, wyłóż na blachę i zapiekaj. Sprawdź nasze przepisy na dania kuchni hiszpańskiej i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.