Przepisy Kuchni Hiszpańskiej | Przepisy.pl pixel

Dania Kuchni Hiszpańskiej

476 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (476)

Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

300

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Zupa pomidorowa po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

133

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wi...
Hiszpański omlet
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Aromatyczny i niezwykle smaczny hiszpański omlet z dodatkami, oryginalnie nazywany jest tortilla...
Kuleczki porowe
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o...
Papryka w cieście
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe...
Ser w cieście
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli zastanawiasz się nad smaczną przekąską, którą można zaserwować na przyjęciu, to koniecznie...
Chleb w jajku
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli lubisz grzanki francuskie, koniecznie wypróbuj nasz przepis na chleb jajeczno-czosnkowy. Ja...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

149

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Pieczone ziemniaki z boczkiem
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Chcesz zobaczyć popularne i dobrze znane produkty w nowym wydaniu? Przygotuj ziemniaki zapiekane...
Dorsz po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Jajka na pomidorach z oliwkami
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ile znasz sposobów na podanie jajek? Na miękko, na twardo, sadzone, w postaci jajecznicy – tak po...
Gazpacho
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chcesz spróbować hiszpańskich specjałów? Powiedz hola naszemu przepisowi na gazpacho. Jeżeli zast...
Krewetki z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryże...
Szybka Paella
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na paellę wywodzi się z kuchni hiszpańskiej. Kulinaria Półwyspu Iberyjskiego trudno zdefi...
Jajka flamenco
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efe...
Krewetki czosnkowe
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Krewetki dobrze oczyść i umyj. Posyp przyprawą Knorr.
Krokiety z szynki
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przekąska na każdą okazję. Hiszpanie przyrządzają kilkaset rodzajów tapas, w tym panierowane krok...
Fabada Asturiana - VIDEO
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Golonkę oczyść z kości (zachowaj do gotowania) i pokrój na duże kawałki. Kiełbasę i boczek pokrój...
Paella z kurczakiem, pomidorami i groszkiem
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Paella to pochodząca z kuchni hiszpańskiej potrawa, której głównym składnikiem jest ryż. Można pr...
Schab po hiszpańsku z oliwkami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W twoim domu często gości mięso schabowe, a tobie brakuje już pomysłów na to, jak można go przyrz...
Jajka na pomidorach
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stos...
Krewetki z pietruszką
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wśród hiszpańskich tapas, czyli drobnych przekąsek podawanych w barach, wielką popularnością cies...
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kiedy słyszymy „zupa czosnkowa”, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl czeski specjał, cz...
Hiszpański sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szybki w przygotowaniu sos chrzanowy podawany na zimno, którym urozmaicisz smak wielu potraw. Do...
Paella a la navarro
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Na 3 łyżkach oliwy usmaż rozgniecione ząbki czosnku, po czym przełóż do miski. Natkę pietruszki p...
Sandacz z tapenadą oliwkową
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obi...
Mini tortille hiszpańskie
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Hiszpańska tortilla nie przypomina słynnych meksykańskich pszennych lub kukurydzianych placków, w...
Omlet z cukinią i pomidorami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli cukinię kojarzyliście jedynie z mięsnym farszem, a omlet był do tej pory daniem serwowanym...
Piersi z kurczaka w sosie
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuchnia baskijska słynie z różnorodności ryb, mięs i drobnych przekąsek. Widoczne są w niej wpływ...
Klasyczne hiszpańskie gazpacho
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gazpacho jest chyba najsłynniejszą chyba hiszpańską zupą. Pochodzi ona z regionu Andaluzji. Jego...
Kurczak z bananami po kubańsku
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kurczak duszony z bananami to danie inspirowane kuchnią kubańską. Różne odmiany bananów są w niej...
Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gazpacho, paella, tortilla – kuchnia hiszpańska nie ma sobie równych! Czas poznać ją jeszcze dokł...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia hiszpańskaKuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to połączenie intensywnych smaków, barw i aromatów. Stosuje się w niej mnóstwo warzyw i owoców morza, a także ryb oraz różnych rodzajów mięsa, m.in. cielęciny. Hiszpania słynie z pikantnych wędlin, suszonych szynek i mięs z rusztu (często podawanych z dodatkiem ziemniaków i sałaty). Dla podkreślenia smaku potraw, Hiszpanie używają dużej ilości ziół i przypraw, zwłaszcza tymianku, oregano czy szafranu. Kuchnia hiszpańska w dużej mierze opiera się na specjalnościach regionalnych – z Andaluzji pochodzi m.in. gazpacho, czyli warzywny chłodnik, wykonywany głównie z pomidorów i papryki, z Walencji popularna paella (przygotowywana na bazie ryżu i szafranu, z dodatkiem warzyw, mięsa i owoców morza), a z Galicji pulpo a la gallega (ośmiorniczki z papryką i ziemniakami). Do innych popularnych dań zalicza się również: tortillę de patatas (pulchny, ziemniaczany omlet), patatas bravas (smażone ziemniaki podawane z sosem salsa brava) oraz liczne tapas, czyli małe przekąski. Trudno zapomnieć także o churros – słodkim przysmaku, który zazwyczaj macza się w kawie lub w gorącej czekoladzie. Zastanawiasz się, jakie jeszcze hiszpańskie danie możesz przygotować? Zrób ryż z ostrym chorizo, cebulą i tymiankiem, szafranowe risotto, bakłażana po baskijsku albo faszerowanego à la gryos. Możesz także przyrządzić jedną ze smacznych przekąsek, np. tapas z papryką i tuńczykiem, które są doskonałą alternatywą dla koreczków i słonych paluszków. Pamiętaj, aby przed nałożeniem farszu natrzeć chleb ząbkiem czosnku, dzięki czemu Twoja przekąska nabierze głębszego smaku. Całość udekoruj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz pietruszką. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, zrób krewetki w marynacie. Wystarczy, że sos sałatkowy połączysz z trzema łyżkami wody, oliwą, sokiem z cytryny, a następnie dodasz posiekaną paprykę, czosnek i pietruszkę. Wszystkie składniki razem z krewetkami wymieszaj, wyłóż na blachę i zapiekaj. Sprawdź nasze przepisy na dania kuchni hiszpańskiej i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.