Dania Kuchni Hiszpańskiej

479 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (479)

Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

232

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Grzanki z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Zainspiruj się hiszpańską kuchnią i wypróbuj nasz przepis na wyśmienite tapas z chrupiącą papryką...
Kanapki z łososiem i awokado
ratingratingratingratingrating

113

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Ten przepis udowadnia, że kanapki mogą być oryginalną przekąską, którą podasz nie tylko na śniada...
Zupa pomidorowa po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

118

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wi...
Hiszpański omlet
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Hiszpański omlet, oryginalnie nazywany tortilla española, klasycznie przygotowuje się z ni...
Kuleczki porowe
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o...
Papryka w cieście
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe...
Ser w cieście
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli zastanawiasz się nad smaczną przekąską, którą można zaserwować na przyjęciu, to koniecznie...
Hiszpańskie gazpacho
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Hiszpańskie gazpacho to wyjątkowa zupa. Pełna smaków i aromatów, gotowa do podania w kilka chwil...
Chleb w jajku
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli lubisz grzanki francuskie, koniecznie wypróbuj naszego przepisu na chleb jajeczno-czosnkowy...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Dorsz po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Hiszpańska paella z warzywami i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Prosta paella pełna warzyw ze szczyptą złocistej kurkumy to proste i znakomite danie obiadowe...
Jajka na pomidorach z oliwkami
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ile znasz sposobów na podanie jajek? Na miękko, na twardo, sadzone, w postaci jajecznicy – tak po...
Gazpacho
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krewetki z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryże...
Szybka Paella
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jajka flamenco
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efe...
Krewetki czosnkowe
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Krokiety z szynki
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przekąska na każdą okazję. Hiszpanie przyrządzają kilkaset rodzajów tapas, w tym panierowane krok...
Fabada Asturiana
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Paella z kurczakiem, pomidorami i groszkiem
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Paella to pochodząca z kuchni hiszpańskiej potrawa, której głównym składnikiem jest ryż. Można pr...
Marynowane pieczarki
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Należą do grona najbardziej popularnych grzybów uprawnych na świecie. Od lat wykorzystywane jako...
Faszerowany bakłażan à la gyros
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Smakowitym farszem wypełnimy bakłażany i zapiekamy do perfekcji. Palce lizać!
Schab po hiszpańsku z oliwkami
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W twoim domu często gości mięso schabowe, a tobie brakuje już pomysłów na to, jak można go przyrz...
Jajka na pomidorach
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stos...
Krewetki z pietruszką
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wśród hiszpańskich tapas, czyli drobnych przekąsek podawanych w barach, wielką popularnością cies...
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kiedy słyszymy „zupa czosnkowa”, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl czeski specjał, cz...
Hiszpański sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szybki w przygotowaniu sos chrzanowy podawany na zimno, którym urozmaicisz smak wielu potraw. Do...
Paella a la navarro
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obi...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia hiszpańskaKuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to połączenie intensywnych smaków, barw i aromatów. Stosuje się w niej mnóstwo warzyw i owoców morza, a także ryb oraz różnych rodzajów mięsa, m.in. cielęciny. Hiszpania słynie z pikantnych wędlin, suszonych szynek i mięs z rusztu (często podawanych z dodatkiem ziemniaków i sałaty). Dla podkreślenia smaku potraw, Hiszpanie używają dużej ilości ziół i przypraw, zwłaszcza tymianku, oregano czy szafranu. Kuchnia hiszpańska w dużej mierze opiera się na specjalnościach regionalnych – z Andaluzji pochodzi m.in. gazpacho, czyli warzywny chłodnik, wykonywany głównie z pomidorów i papryki, z Walencji popularna paella (przygotowywana na bazie ryżu i szafranu, z dodatkiem warzyw, mięsa i owoców morza), a z Galicji pulpo a la gallega (ośmiorniczki z papryką i ziemniakami). Do innych popularnych dań zalicza się również: tortillę de patatas (pulchny, ziemniaczany omlet), patatas bravas (smażone ziemniaki podawane z sosem salsa brava) oraz liczne tapas, czyli małe przekąski. Trudno zapomnieć także o churros – słodkim przysmaku, który zazwyczaj macza się w kawie lub w gorącej czekoladzie. Zastanawiasz się, jakie jeszcze hiszpańskie danie możesz przygotować? Zrób ryż z ostrym chorizo, cebulą i tymiankiem, szafranowe risotto, bakłażana po baskijsku albo faszerowanego à la gryos. Możesz także przyrządzić jedną ze smacznych przekąsek, np. tapas z papryką i tuńczykiem, które są doskonałą alternatywą dla koreczków i słonych paluszków. Pamiętaj, aby przed nałożeniem farszu natrzeć chleb ząbkiem czosnku, dzięki czemu Twoja przekąska nabierze głębszego smaku. Całość udekoruj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz pietruszką. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, zrób krewetki w marynacie. Wystarczy, że sos sałatkowy połączysz z trzema łyżkami wody, oliwą, sokiem z cytryny, a następnie dodasz posiekaną paprykę, czosnek i pietruszkę. Wszystkie składniki razem z krewetkami wymieszaj, wyłóż na blachę i zapiekaj. Sprawdź nasze przepisy na dania kuchni hiszpańskiej i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.