Dania Kuchni Hiszpańskiej
472 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (472) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska to połączenie intensywnych smaków, barw i aromatów. Stosuje się w niej mnóstwo warzyw i owoców morza, a także ryb oraz różnych rodzajów mięsa, m.in. cielęciny. Hiszpania słynie z pikantnych wędlin, suszonych szynek i mięs z rusztu (często podawanych z dodatkiem ziemniaków i sałaty). Dla podkreślenia smaku potraw, Hiszpanie używają dużej ilości ziół i przypraw, zwłaszcza tymianku, oregano czy szafranu. Kuchnia hiszpańska w dużej mierze opiera się na specjalnościach regionalnych – z Andaluzji pochodzi m.in. gazpacho, czyli warzywny chłodnik, wykonywany głównie z pomidorów i papryki, z Walencji popularna paella (przygotowywana na bazie ryżu i szafranu, z dodatkiem warzyw, mięsa i owoców morza), a z Galicji pulpo a la gallega (ośmiorniczki z papryką i ziemniakami). Do innych popularnych dań zalicza się również: tortillę de patatas (pulchny, ziemniaczany omlet), patatas bravas (smażone ziemniaki podawane z sosem salsa brava) oraz liczne tapas, czyli małe przekąski. Trudno zapomnieć także o churros – słodkim przysmaku, który zazwyczaj macza się w kawie lub w gorącej czekoladzie. Zastanawiasz się, jakie jeszcze hiszpańskie danie możesz przygotować? Zrób ryż z ostrym chorizo, cebulą i tymiankiem, szafranowe risotto, bakłażana po baskijsku albo faszerowanego à la gryos. Możesz także przyrządzić jedną ze smacznych przekąsek, np. tapas z papryką i tuńczykiem, które są doskonałą alternatywą dla koreczków i słonych paluszków. Pamiętaj, aby przed nałożeniem farszu natrzeć chleb ząbkiem czosnku, dzięki czemu Twoja przekąska nabierze głębszego smaku. Całość udekoruj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz pietruszką. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, zrób krewetki w marynacie. Wystarczy, że sos sałatkowy połączysz z trzema łyżkami wody, oliwą, sokiem z cytryny, a następnie dodasz posiekaną paprykę, czosnek i pietruszkę. Wszystkie składniki razem z krewetkami wymieszaj, wyłóż na blachę i zapiekaj. Sprawdź nasze przepisy na dania kuchni hiszpańskiej i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.