Kuchnia hiszpańska

480 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (480)

Paella z kurczakiem - VIDEO

213

łatwe

45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Grzanki z tuńczykiem

90

łatwe

15 min.
Zainspiruj się hiszpańską kuchnią i wypróbuj nasz przepis na wyśmienite tapas z chrupiącą papryką...
Kanapki z łososiem i awokado

106

łatwe

15 min.
Ten przepis udowadnia, że kanapki mogą być oryginalną przekąską, którą podasz nie tylko na śniada...
Tortilla hiszpańska z ziemniakami

90

łatwe

30 min.
Chociaż słowo „tortilla” kojarzy się wielu osobom z cienkim kukurydzianym lub pszennym plackiem...
Zupa pomidorowa po hiszpańsku

110

łatwe

45 min.
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wi...
Hiszpański omlet

47

łatwe

30 min.
Hiszpański omlet, oryginalnie nazywany tortilla española, klasycznie przygotowuje się z ni...
Kuleczki porowe

74

łatwe

60 min.
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o...
Papryka w cieście

72

łatwe

30 min.
Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe...
Ser w cieście

51

łatwe

15 min.
Jeśli zastanawiasz się nad smaczną przekąską, którą można zaserwować na przyjęciu, to koniecznie...
Hiszpańskie gazpacho

36

łatwe

30 min.
Hiszpańskie gazpacho to wyjątkowa zupa. Pełna smaków i aromatów, gotowa do podania w kilka chwil...
Chleb w jajku

44

łatwe

15 min.
Jeśli lubisz grzanki francuskie, koniecznie wypróbuj naszego przepisu na chleb jajeczno-czosnkowy...
Empanadas

126

średnie

60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Hiszpańska paella z warzywami i kurczakiem

33

łatwe

60 min.
Prosta paella pełna warzyw ze szczyptą złocistej kurkumy to proste i znakomite danie obiadowe...
Jajka na pomidorach z oliwkami

27

łatwe

30 min.
Ile znasz sposobów na podanie jajek? Na miękko, na twardo, sadzone, w postaci jajecznicy – tak po...
Dorsz po hiszpańsku

49

średnie

45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Gazpacho

46

łatwe

30 min.
Krewetki z czosnkiem

34

łatwe

15 min.
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryże...
Szybka Paella

21

łatwe

45 min.
Jajka flamenco

47

łatwe

30 min.
Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efe...
Krewetki czosnkowe

23

łatwe

15 min.
Krokiety z szynki

27

łatwe

30 min.
Przekąska na każdą okazję. Hiszpanie przyrządzają kilkaset rodzajów tapas, w tym panierowane krok...
Kanapki z pieczoną papryką i anchois

44

łatwe

20 min.
Kanapki z pieczoną papryką i anchois to wyrazista w smaku i efektownie prezentująca się przekąska...
Fabada Asturiana

42

łatwe

120 min.
Paella z kurczakiem, pomidorami i groszkiem

27

łatwe

45 min.
Paella to pochodząca z kuchni hiszpańskiej potrawa, której głównym składnikiem jest ryż. Można pr...
Marynowane pieczarki

37

łatwe

30 min.
Należą do grona najbardziej popularnych grzybów uprawnych na świecie. Od lat wykorzystywane jako...
Faszerowany bakłażan à la gyros

32

łatwe

45 min.
Smakowitym farszem wypełnimy bakłażany i zapiekamy do perfekcji. Palce lizać!
Schab po hiszpańsku z oliwkami

32

łatwe

30 min.
W twoim domu często gości mięso schabowe, a tobie brakuje już pomysłów na to, jak można go przyrz...
Jajka na pomidorach

31

łatwe

45 min.
Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stos...
Hiszpański sos chrzanowy

5

łatwe

15 min.
Szybki w przygotowaniu sos chrzanowy podawany na zimno, którym urozmaicisz smak wielu potraw. Do...
Krewetki z pietruszką

14

łatwe

15 min.
Wśród hiszpańskich tapas, czyli drobnych przekąsek podawanych w barach, wielką popularnością cies...
Paella a la navarro

24

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia hiszpańskaKuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to połączenie intensywnych smaków, barw i aromatów. Stosuje się w niej mnóstwo warzyw i owoców morza, a także ryb oraz różnych rodzajów mięsa, m.in. cielęciny. Hiszpania słynie z pikantnych wędlin, suszonych szynek i mięs z rusztu (często podawanych z dodatkiem ziemniaków i sałaty). Dla podkreślenia smaku potraw, Hiszpanie używają dużej ilości ziół i przypraw, zwłaszcza tymianku, oregano czy szafranu. Kuchnia hiszpańska w dużej mierze opiera się na specjalnościach regionalnych – z Andaluzji pochodzi m.in. gazpacho, czyli warzywny chłodnik, wykonywany głównie z pomidorów i papryki, z Walencji popularna paella (przygotowywana na bazie ryżu i szafranu, z dodatkiem warzyw, mięsa i owoców morza), a z Galicji pulpo a la gallega (ośmiorniczki z papryką i ziemniakami). Do innych popularnych dań zalicza się również: tortillę de patatas (pulchny, ziemniaczany omlet), patatas bravas (smażone ziemniaki podawane z sosem salsa brava) oraz liczne tapas, czyli małe przekąski. Trudno zapomnieć także o churros – słodkim przysmaku, który zazwyczaj macza się w kawie lub w gorącej czekoladzie. Zastanawiasz się, jakie jeszcze hiszpańskie danie możesz przygotować? Zrób ryż z ostrym chorizo, cebulą i tymiankiem, szafranowe risotto, bakłażana po baskijsku albo faszerowanego à la gryos. Możesz także przyrządzić jedną ze smacznych przekąsek, np. tapas z papryką i tuńczykiem, które są doskonałą alternatywą dla koreczków i słonych paluszków. Pamiętaj, aby przed nałożeniem farszu natrzeć chleb ząbkiem czosnku, dzięki czemu Twoja przekąska nabierze głębszego smaku. Całość udekoruj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz pietruszką. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, zrób krewetki w marynacie. Wystarczy, że sos sałatkowy połączysz z trzema łyżkami wody, oliwą, sokiem z cytryny, a następnie dodasz posiekaną paprykę, czosnek i pietruszkę. Wszystkie składniki razem z krewetkami wymieszaj, wyłóż na blachę i zapiekaj. Sprawdź nasze przepisy na dania kuchni hiszpańskiej i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.