Przepisy Kuchni Hiszpańskiej | Przepisy.pl pixel

Dania Kuchni Hiszpańskiej

476 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia hiszpańskaKuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to połączenie intensywnych smaków, barw i aromatów. Stosuje się w niej mnóstwo warzyw i owoców morza, a także ryb oraz różnych rodzajów mięsa, m.in. cielęciny. Hiszpania słynie z pikantnych wędlin, suszonych szynek i mięs z rusztu (często podawanych z dodatkiem ziemniaków i sałaty). Dla podkreślenia smaku potraw, Hiszpanie używają dużej ilości ziół i przypraw, zwłaszcza tymianku, oregano czy szafranu. Kuchnia hiszpańska w dużej mierze opiera się na specjalnościach regionalnych – z Andaluzji pochodzi m.in. gazpacho, czyli warzywny chłodnik, wykonywany głównie z pomidorów i papryki, z Walencji popularna paella (przygotowywana na bazie ryżu i szafranu, z dodatkiem warzyw, mięsa i owoców morza), a z Galicji pulpo a la gallega (ośmiorniczki z papryką i ziemniakami). Do innych popularnych dań zalicza się również: tortillę de patatas (pulchny, ziemniaczany omlet), patatas bravas (smażone ziemniaki podawane z sosem salsa brava) oraz liczne tapas, czyli małe przekąski. Trudno zapomnieć także o churros – słodkim przysmaku, który zazwyczaj macza się w kawie lub w gorącej czekoladzie. Zastanawiasz się, jakie jeszcze hiszpańskie danie możesz przygotować? Zrób ryż z ostrym chorizo, cebulą i tymiankiem, szafranowe risotto, bakłażana po baskijsku albo faszerowanego à la gryos. Możesz także przyrządzić jedną ze smacznych przekąsek, np. tapas z papryką i tuńczykiem, które są doskonałą alternatywą dla koreczków i słonych paluszków. Pamiętaj, aby przed nałożeniem farszu natrzeć chleb ząbkiem czosnku, dzięki czemu Twoja przekąska nabierze głębszego smaku. Całość udekoruj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz pietruszką. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, zrób krewetki w marynacie. Wystarczy, że sos sałatkowy połączysz z trzema łyżkami wody, oliwą, sokiem z cytryny, a następnie dodasz posiekaną paprykę, czosnek i pietruszkę. Wszystkie składniki razem z krewetkami wymieszaj, wyłóż na blachę i zapiekaj. Sprawdź nasze przepisy na dania kuchni hiszpańskiej i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.