Jajka na pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
519 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

740 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.

Jajka na pomidorach - Krok 1

Krok 2

Dodaj drobno posiekany szpinak i podduś. Następnie dodaj pomidory i duś na ogniu około 10-15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Jajka na pomidorach - Krok 2

Krok 3

Śmietankę wymieszaj z jajkami i startym serem. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Jajka na pomidorach - Krok 3

Krok 4

Szpinak przełóż do żaroodpornych naczynek, każdą wypełnij masą jajeczną.

Jajka na pomidorach - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do czasu, gdy masa stężeje (około 20 minut).

Jajka na pomidorach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka na pomidorachJajka na pomidorach

Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stosując wskazówki z poniższego przepisu, przyrządzisz je wyjątkowo łatwo. Na początek podsmaż na patelni drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojony szpinak (oprócz świeżego sprawdzi się również mrożony) i – po chwili duszenia – pomidory. Te ostatnie możesz najpierw obrać ze skórki. Aby ułatwić sobie to zadanie, sparz je przez chwilę we wrzątku. Kiedy całość zgęstnieje, dopraw ją przyprawą uniwersalną, która podkreśli smak warzyw. Przełóż je do żaroodpornych naczynek i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami oraz startym serem żółtym. Dla urozmaicenia smaku możesz również użyć kilku płatków parmezanu. Całość piecz do momentu, w którym wierzch zapiekanych jajek będzie zarumieniony. Danie przed podaniem możesz przystroić listkami świeżych ziół, np. bazylii lub oregano. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na smaczne jajka na pomidorach ze szpinakiem. Udanego gotowania.