Jajka na pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
519 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

737 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.

Jajka na pomidorach - Krok 1

Krok 2

Dodaj drobno posiekany szpinak i podduś. Następnie dodaj pomidory i duś na ogniu około 10-15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Jajka na pomidorach - Krok 2

Krok 3

Śmietankę wymieszaj z jajkami i startym serem. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Jajka na pomidorach - Krok 3

Krok 4

Szpinak przełóż do żaroodpornych naczynek, każdą wypełnij masą jajeczną.

Jajka na pomidorach - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do czasu, gdy masa stężeje (około 20 minut).

Jajka na pomidorach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka ze śledziami
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka na pomidorachJajka na pomidorach

Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stosując wskazówki z poniższego przepisu, przyrządzisz je wyjątkowo łatwo. Na początek podsmaż na patelni drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojony szpinak (oprócz świeżego sprawdzi się również mrożony) i – po chwili duszenia – pomidory. Te ostatnie możesz najpierw obrać ze skórki. Aby ułatwić sobie to zadanie, sparz je przez chwilę we wrzątku. Kiedy całość zgęstnieje, dopraw ją przyprawą uniwersalną, która podkreśli smak warzyw. Przełóż je do żaroodpornych naczynek i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami oraz startym serem żółtym. Dla urozmaicenia smaku możesz również użyć kilku płatków parmezanu. Całość piecz do momentu, w którym wierzch zapiekanych jajek będzie zarumieniony. Danie przed podaniem możesz przystroić listkami świeżych ziół, np. bazylii lub oregano. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na smaczne jajka na pomidorach ze szpinakiem. Udanego gotowania.