
Składniki
4 sztuki
6 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.

Krok 2
Dodaj drobno posiekany szpinak i podduś. Następnie dodaj pomidory i duś na ogniu około 10-15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 3
Śmietankę wymieszaj z jajkami i startym serem. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 4
Szpinak przełóż do żaroodpornych naczynek, każdą wypełnij masą jajeczną.

Krok 5
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do czasu, gdy masa stężeje (około 20 minut).


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka na pomidorach
Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stosując wskazówki z poniższego przepisu, przyrządzisz je wyjątkowo łatwo. Na początek podsmaż na patelni drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojony szpinak (oprócz świeżego sprawdzi się również mrożony) i – po chwili duszenia – pomidory. Te ostatnie możesz najpierw obrać ze skórki. Aby ułatwić sobie to zadanie, sparz je przez chwilę we wrzątku. Kiedy całość zgęstnieje, dopraw ją przyprawą uniwersalną, która podkreśli smak warzyw. Przełóż je do żaroodpornych naczynek i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami oraz startym serem żółtym. Dla urozmaicenia smaku możesz również użyć kilku płatków parmezanu. Całość piecz do momentu, w którym wierzch zapiekanych jajek będzie zarumieniony. Danie przed podaniem możesz przystroić listkami świeżych ziół, np. bazylii lub oregano. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na smaczne jajka na pomidorach ze szpinakiem. Udanego gotowania.