Jajka na pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

502 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

657 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.

Jajka na pomidorach - Krok 1

Krok 2

Dodaj drobno posiekany szpinak i podduś. Następnie dodaj pomidory i duś na ogniu około 10-15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Jajka na pomidorach - Krok 2

Krok 3

Śmietankę wymieszaj z jajkami i startym serem. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Jajka na pomidorach - Krok 3

Krok 4

Szpinak przełóż do żaroodpornych naczynek, każdą wypełnij masą jajeczną.

Jajka na pomidorach - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do czasu, gdy masa stężeje (około 20 minut).

Jajka na pomidorach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka na pomidorachJajka na pomidorach

Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stosując wskazówki z poniższego przepisu, przyrządzisz je wyjątkowo łatwo. Na początek podsmaż na patelni drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojony szpinak (oprócz świeżego sprawdzi się również mrożony) i – po chwili duszenia – pomidory. Te ostatnie możesz najpierw obrać ze skórki. Aby ułatwić sobie to zadanie, sparz je przez chwilę we wrzątku. Kiedy całość zgęstnieje, dopraw ją przyprawą uniwersalną, która podkreśli smak warzyw. Przełóż je do żaroodpornych naczynek i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami oraz startym serem żółtym. Dla urozmaicenia smaku możesz również użyć kilku płatków parmezanu. Całość piecz do momentu, w którym wierzch zapiekanych jajek będzie zarumieniony. Danie przed podaniem możesz przystroić listkami świeżych ziół, np. bazylii lub oregano. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na smaczne jajka na pomidorach ze szpinakiem. Udanego gotowania.