
Składniki
4 sztuki
6 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.

Krok 2
Dodaj drobno posiekany szpinak i podduś. Następnie dodaj pomidory i duś na ogniu około 10-15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 3
Śmietankę wymieszaj z jajkami i startym serem. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 4
Szpinak przełóż do żaroodpornych naczynek, każdą wypełnij masą jajeczną.

Krok 5
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do czasu, gdy masa stężeje (około 20 minut).


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka na pomidorach
Zapiekane jajka to propozycja przekąski, którą warto umieścić w menu układanym na przyjęcie. Stosując wskazówki z poniższego przepisu, przyrządzisz je wyjątkowo łatwo. Na początek podsmaż na patelni drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojony szpinak (oprócz świeżego sprawdzi się również mrożony) i – po chwili duszenia – pomidory. Te ostatnie możesz najpierw obrać ze skórki. Aby ułatwić sobie to zadanie, sparz je przez chwilę we wrzątku. Kiedy całość zgęstnieje, dopraw ją przyprawą uniwersalną, która podkreśli smak warzyw. Przełóż je do żaroodpornych naczynek i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami oraz startym serem żółtym. Dla urozmaicenia smaku możesz również użyć kilku płatków parmezanu. Całość piecz do momentu, w którym wierzch zapiekanych jajek będzie zarumieniony. Danie przed podaniem możesz przystroić listkami świeżych ziół, np. bazylii lub oregano. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na smaczne jajka na pomidorach ze szpinakiem. Udanego gotowania.


































