Sałatka Waldorf

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

191 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

10 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w słupki. Polej je sokiem z cytryny.

Sałatka Waldorf - Krok 1

Krok 2

Selera obierz i zblanszuj, a po przestudzeniu pokrój na słupki i również skrop cytryną.

Sałatka Waldorf - Krok 2

Krok 3

Orzechy posiekaj i wrzuć do jabłek oraz selera.

Sałatka Waldorf - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj majonez ze śmietaną i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka Waldorf - Krok 4

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw odrobiną cukru. Możesz udekorować połówkami orzechów.

Sałatka Waldorf - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Woźniak

    Elżbieta Woźniak

    Bardzo dobra! Rzeczywiście pieprz dodaje aromatu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Dopatka

    Justyna Dopatka

    smaczna. Ja dodałam odrobinę pieprzu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka WaldorfSałatka Waldorf

Historia tej popularnej sałatki sięga XIX-wiecznego Nowego Jorku i hotelu Waldorf Astoria, a dzięki temu przepisowi możesz ją przyrządzić samodzielnie. Będzie świetnym wyborem na drugie śniadanie lub kolację. Dowiedz się, jak przygotować tę znaną potrawę. Będziesz potrzebować kilku jabłek, selera korzeniowego oraz orzechów włoskich. Najlepiej użyj słodko-kwaśnej odmiany jabłek, np. idared lub cortland. Owoce obierz, pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Obrany seler zblanszuj, po czym także pokrój w słupki. Posiekane orzechy włoskie połącz z jabłkami i selerem. Możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby ich smak był bardziej intensywny. Odpowiednio gęsty dressing do sałatki przygotujesz z kwaśnej śmietany, majonezu i szczypty cukru. Sałatkę połącz z dressingiem i natychmiast podawaj, udekorowaną natką pietruszki oraz połówkami orzechów. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na klasyczną sałatkę Waldorf. Co sądzisz o tej propozycji? – podziel się swoją opinią.