Sałatka z soczewicy „na wynos” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy „na wynos”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
154 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

100 gramów

3 łyżki

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź i lekko ostudź.

Krok 2

Warzywa umyj. Pomidorki pokrój na pół, ogórka pokrój w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą oraz trzema łyżkami wody.

Krok 4

Dodaj soczewicę oraz warzywa i kukurydzę. Całość lekko wymieszaj.

Krok 5

Sałatkę przełóż do słoika. Na wierzchu połóż ser feta. Zakręć słoik i weź sałatkę ze sobą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz przygotować sałatkę jeszcze szybciej możesz użyć soczewicy z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy „na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy „na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy „na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy „na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy „na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy „na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy „na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy „na wynos” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy „na wynos”Sałatka z soczewicy „na wynos”

Często zabieracie z sobą lunch do pracy czy przekąskę na piknik w plenerze? Zapewne tak. Możecie łatwo urozmaicić menu, przygotowując naszą sałatkę z soczewicy, idealną na wynos. Warzywa tworzą wyjątkową kompozycję nie tylko pod względem smaku, ale także tekstury dania. Wystarczy słoik i kilka ogólnodostępnych składników, aby stworzyć doskonały posiłek na wynos. Sałatka z soczewicy będzie wyglądać estetycznie i apetycznie, nawet po dłuższej podróży.

Dla kogo?

Dla osób, które poszukują urozmaicenia menu lunchowego na wynos. Smak zachwyci także zwolenników warzywnych przekąsek, jedzonych w pracy czy podczas podróży.

Na jaką okazję?

Sałatka z soczewicy sprawdzi się jako lunch do pracy czy danie serwowane na imprezie plenerowej.

Czy wiesz, że?

Soczewica posiada dziesiątki odmian. Różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Jedne mogą być bardziej pieprzne, inne nieco słodkawe.

Dla urozmaicenia:

Ziarna soczewicy możesz zastąpić ich wersją z puszki. Dzięki temu sałatkę przygotujesz jeszcze szybciej.