
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
100 gramów
3 łyżki
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź i lekko ostudź.
Krok 2
Warzywa umyj. Pomidorki pokrój na pół, ogórka pokrój w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą oraz trzema łyżkami wody.
Krok 4
Dodaj soczewicę oraz warzywa i kukurydzę. Całość lekko wymieszaj.
Krok 5
Sałatkę przełóż do słoika. Na wierzchu połóż ser feta. Zakręć słoik i weź sałatkę ze sobą.

Dobra rada:
Jeśli chcesz przygotować sałatkę jeszcze szybciej możesz użyć soczewicy z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicy „na wynos”
Często zabieracie z sobą lunch do pracy czy przekąskę na piknik w plenerze? Zapewne tak. Możecie łatwo urozmaicić menu, przygotowując naszą sałatkę z soczewicy, idealną na wynos. Warzywa tworzą wyjątkową kompozycję nie tylko pod względem smaku, ale także tekstury dania. Wystarczy słoik i kilka ogólnodostępnych składników, aby stworzyć doskonały posiłek na wynos. Sałatka z soczewicy będzie wyglądać estetycznie i apetycznie, nawet po dłuższej podróży.
Dla kogo?
Dla osób, które poszukują urozmaicenia menu lunchowego na wynos. Smak zachwyci także zwolenników warzywnych przekąsek, jedzonych w pracy czy podczas podróży.
Na jaką okazję?
Sałatka z soczewicy sprawdzi się jako lunch do pracy czy danie serwowane na imprezie plenerowej.
Czy wiesz, że?
Soczewica posiada dziesiątki odmian. Różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Jedne mogą być bardziej pieprzne, inne nieco słodkawe.
Dla urozmaicenia:
Ziarna soczewicy możesz zastąpić ich wersją z puszki. Dzięki temu sałatkę przygotujesz jeszcze szybciej.