
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
100 gramów
3 łyżki
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź i lekko ostudź.
Krok 2
Warzywa umyj. Pomidorki pokrój na pół, ogórka pokrój w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą oraz trzema łyżkami wody.
Krok 4
Dodaj soczewicę oraz warzywa i kukurydzę. Całość lekko wymieszaj.
Krok 5
Sałatkę przełóż do słoika. Na wierzchu połóż ser feta. Zakręć słoik i weź sałatkę ze sobą.
Dobra rada:
Jeśli chcesz przygotować sałatkę jeszcze szybciej możesz użyć soczewicy z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicy „na wynos”
Często zabieracie z sobą lunch do pracy czy przekąskę na piknik w plenerze? Zapewne tak. Możecie łatwo urozmaicić menu, przygotowując naszą sałatkę z soczewicy, idealną na wynos. Warzywa tworzą wyjątkową kompozycję nie tylko pod względem smaku, ale także tekstury dania. Wystarczy słoik i kilka ogólnodostępnych składników, aby stworzyć doskonały posiłek na wynos. Sałatka z soczewicy będzie wyglądać estetycznie i apetycznie, nawet po dłuższej podróży.
Dla kogo?
Dla osób, które poszukują urozmaicenia menu lunchowego na wynos. Smak zachwyci także zwolenników warzywnych przekąsek, jedzonych w pracy czy podczas podróży.
Na jaką okazję?
Sałatka z soczewicy sprawdzi się jako lunch do pracy czy danie serwowane na imprezie plenerowej.
Czy wiesz, że?
Soczewica posiada dziesiątki odmian. Różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Jedne mogą być bardziej pieprzne, inne nieco słodkawe.
Dla urozmaicenia:
Ziarna soczewicy możesz zastąpić ich wersją z puszki. Dzięki temu sałatkę przygotujesz jeszcze szybciej.