
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
100 gramów
3 łyżki
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź i lekko ostudź.
Krok 2
Warzywa umyj. Pomidorki pokrój na pół, ogórka pokrój w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą oraz trzema łyżkami wody.
Krok 4
Dodaj soczewicę oraz warzywa i kukurydzę. Całość lekko wymieszaj.
Krok 5
Sałatkę przełóż do słoika. Na wierzchu połóż ser feta. Zakręć słoik i weź sałatkę ze sobą.

Dobra rada:
Jeśli chcesz przygotować sałatkę jeszcze szybciej możesz użyć soczewicy z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicy „na wynos”
Często zabieracie z sobą lunch do pracy czy przekąskę na piknik w plenerze? Zapewne tak. Możecie łatwo urozmaicić menu, przygotowując naszą sałatkę z soczewicy, idealną na wynos. Warzywa tworzą wyjątkową kompozycję nie tylko pod względem smaku, ale także tekstury dania. Wystarczy słoik i kilka ogólnodostępnych składników, aby stworzyć doskonały posiłek na wynos. Sałatka z soczewicy będzie wyglądać estetycznie i apetycznie, nawet po dłuższej podróży.
Dla kogo?
Dla osób, które poszukują urozmaicenia menu lunchowego na wynos. Smak zachwyci także zwolenników warzywnych przekąsek, jedzonych w pracy czy podczas podróży.
Na jaką okazję?
Sałatka z soczewicy sprawdzi się jako lunch do pracy czy danie serwowane na imprezie plenerowej.
Czy wiesz, że?
Soczewica posiada dziesiątki odmian. Różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Jedne mogą być bardziej pieprzne, inne nieco słodkawe.
Dla urozmaicenia:
Ziarna soczewicy możesz zastąpić ich wersją z puszki. Dzięki temu sałatkę przygotujesz jeszcze szybciej.