Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 listki

6 listki

0.25 pęczka

0.25 pęczka

8 sztuk

3 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałaty, szpinak i liście buraczka dobrze opłukać i osuszyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Każde pokróić na ćwiartki albo ósemki.

Krok 2

Szynkę pokroić na pół plasterki a jeśli plastry są bardzo duże to na grube pasy i kawałki zwinąć w różyczki.

Krok 3

W małym słoiczku wymieszać olej, wodę i sos w proszku - odstawić na kilka minut żeby smaki się przegryzły.

Krok 4

Zieleninę ułożyć na dużym półmisku - większe liście porwać na mniejsze kawałki. Poprzekładać je kawałkami jajek i szynki. Całość polać sosem i posypać listkami koperku. Podawać od razu po przygotowaniu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej