Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 plastry

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i obierz. Po wystudzeniu przekrój każdego ziemniaka wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plastry. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i przekrój na połówki.

Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczym - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, następnie odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ogórki pokrój w plastry, a cebulę w piórka.

Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczym - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj musztardę i wymieszaj.

Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczym - Krok 3

Krok 4

W misce połącz pokrojone ziemniaki, ogórki, boczek oraz sos, a następnie wymieszaj. Przełóż do salaterki i posyp pokrojonym szczypiorem. Na wierzchu ułóż cebulę oraz pokrojone przepiórcze jajka.

Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczym - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Eryk Lenik

    Eryk Lenik

    taka taka ona jest taka zwykla no ale nawet dobra taka srednia 5/10

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos sałatkowy francuski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy francuski Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczymSałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczym

Sałatka ziemniaczana może nabrać wykwintnego charakteru dzięki zastosowaniu odpowiednich dodatków. W tym przepisie jej główny składnik łączy się z jajkami przepiórczymi, które ze względu na niewielkie rozmiary prezentują się wyjątkowo efektownie i smakują dobrze ze względu na dużą zawartość żółtka. Są również – wbrew pozorom – łatwiejsze do przygotowania niż kurze, bowiem czas ich gotowania jest znacznie krótszy. Pasować będzie do nich mięso, np. wędzony boczek, który nada daniu wyrazistości. Połącz go z czerwoną cebulą, która jest dość łagodna w smaku i bardzo chrupka. Dobrym dodatkiem będzie też pokrojony w talarki ogórek konserwowy, który opcjonalnie możesz zastąpić kiszonym. Poszczególne składniki świetnie połączy smaczny sos, przygotowany na bazie francuskich ziół, wzbogacony o musztardę. Gotową sałatkę podawaj solo lub ze świeżym pieczywem, np. chlebem razowym na żytnim zakwasie. Serwuj ją oprószoną drobno posiekanym szczypiorkiem. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Smacznego.