Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczym
łatwe
194 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
4 plastry
6 sztuk
2 opakowania
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i obierz. Po wystudzeniu przekrój każdego ziemniaka wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plastry. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i przekrój na połówki.

Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, następnie odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ogórki pokrój w plastry, a cebulę w piórka.

Krok 3
Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj musztardę i wymieszaj.

Krok 4
W misce połącz pokrojone ziemniaki, ogórki, boczek oraz sos, a następnie wymieszaj. Przełóż do salaterki i posyp pokrojonym szczypiorem. Na wierzchu ułóż cebulę oraz pokrojone przepiórcze jajka.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczym
Sałatka ziemniaczana może nabrać wykwintnego charakteru dzięki zastosowaniu odpowiednich dodatków. W tym przepisie jej główny składnik łączy się z jajkami przepiórczymi, które ze względu na niewielkie rozmiary prezentują się wyjątkowo efektownie i smakują dobrze ze względu na dużą zawartość żółtka. Są również – wbrew pozorom – łatwiejsze do przygotowania niż kurze, bowiem czas ich gotowania jest znacznie krótszy. Pasować będzie do nich mięso, np. wędzony boczek, który nada daniu wyrazistości. Połącz go z czerwoną cebulą, która jest dość łagodna w smaku i bardzo chrupka. Dobrym dodatkiem będzie też pokrojony w talarki ogórek konserwowy, który opcjonalnie możesz zastąpić kiszonym. Poszczególne składniki świetnie połączy smaczny sos, przygotowany na bazie francuskich ziół, wzbogacony o musztardę. Gotową sałatkę podawaj solo lub ze świeżym pieczywem, np. chlebem razowym na żytnim zakwasie. Serwuj ją oprószoną drobno posiekanym szczypiorkiem. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Smacznego.