Kolorowa sałatka z pulpecikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka z pulpecikami

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

300 gramów

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

100 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwice zmielić, dodać jajko i przyprawy. Uformować małe kulki. Włożyć do garnka i zalać jogurtem dodać natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy i bulinetkę, doprawić. dusić do miękkości

Krok 2

Umyć sałatę, osuszyć porwać i ułożyć na talerzu. Paprykę umyć pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Krok 3

Ułożyć warzywa na sałacie.

Krok 4

Dodać pulpety, posypać suszonymi pomidorami. Polać sosem.

Mariola

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa sałatka z pulpecikamiKolorowa sałatka z pulpecikami

Smaczna sałatka z pulpecikami z wołowiny i dużą ilością warzyw przypadnie do gustu nie tylko osobom dbającym o linię. Jest bogata w składniki i pełna smaku. Aby ją zaserwować, najpierw przygotuj mięso – zmiel polędwicę wołową, dodaj do niej jajko, przyprawy, uformuj niewielkie pulpeciki i duś je do miękkości w zalewie jogurtowo-ziołowej. Następnie pokrój paprykę, cebulę i sałatkę lodową. Ułóż je na talerzu, dodaj pulpety i posyp suszonymi pomidorami, dodając do całości sos. W ten sposób szybko przyrządza się pyszną sałatkę, która sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i drugie śniadanie do pracy. Można ją dodatkowo posypać natką pietruszki, szczypiorkiem lub świeżym tymiankiem. Pasować będą również prażone migdały, pestki słonecznika albo dyni oraz orzechy włoskie i piniowe. Serwuj sałatkę z pszennymi sucharkami lub ciemnym pieczywem, najlepiej pieczonym na miodzie, typu pumpernikiel. Koniecznie sprawdź, jak zrobić tę prostą sałatkę z mięsnym dodatkiem w postaci pulpetów. Życzymy smacznego!