Sałatka ziemniaczana na Wielkanoc – przepis | Przepisy.pl pixel

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 1

Krok 2

Następnie odstaw do ostygnięcia, obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2cm.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie jabłko, a szczypiorek posiekaj.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, octem, musztardą i 2 łyżkami wody.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 4

Krok 5

Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 5

Krok 6

Ziarna słonecznika spraż lekko na patelni i posyp nimi sałatkę.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać ciecierzycę z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc

Wiosną i latem korzystamy z łatwej dostępności wszelkiego rodzaju warzyw oraz owoców. To idealny czas na to, aby przygotowywać sałatki, surówki, świeże smoothie… Dziś prezentujemy przepis na sałatkę, w której pierwsze skrzypce grają ziemniaki. Brzmi dobrze? Tak też smakuje!

Dla kogo?

Sycąca i treściwa sałatka ziemniaczana zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających domowników. I to na długi czas!

Na jaką okazję?

Na wiosnę, na Wielkanoc – ale nie tylko! Okazji na przygotowanie tego rodzaju sałatki z pewnością znajdzie się wiele.

Czy wiesz, że?

Sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat to jedna z tradycyjnych i charakterystycznych dla kuchni niemieckiej potraw. W swojej klasycznej wersji przyrządzana jest najczęściej na bazie ziemniaków, ogórków i cebuli.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę urozmaicić możesz za pomocą dobrej jakości kiełbaski. Ta podsuszana będzie pasować doskonale. Palce lizać!