Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc
łatwe
295 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Krok 2
Następnie odstaw do ostygnięcia, obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2cm.

Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie jabłko, a szczypiorek posiekaj.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, octem, musztardą i 2 łyżkami wody.

Krok 5
Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki.

Krok 6
Ziarna słonecznika spraż lekko na patelni i posyp nimi sałatkę.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać ciecierzycę z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc
Wiosną i latem korzystamy z łatwej dostępności wszelkiego rodzaju warzyw oraz owoców. To idealny czas na to, aby przygotowywać sałatki, surówki, świeże smoothie… Dziś prezentujemy przepis na sałatkę, w której pierwsze skrzypce grają ziemniaki. Brzmi dobrze? Tak też smakuje!
Dla kogo?
Sycąca i treściwa sałatka ziemniaczana zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających domowników. I to na długi czas!
Na jaką okazję?
Na wiosnę, na Wielkanoc – ale nie tylko! Okazji na przygotowanie tego rodzaju sałatki z pewnością znajdzie się wiele.
Czy wiesz, że?
Sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat to jedna z tradycyjnych i charakterystycznych dla kuchni niemieckiej potraw. W swojej klasycznej wersji przyrządzana jest najczęściej na bazie ziemniaków, ogórków i cebuli.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę urozmaicić możesz za pomocą dobrej jakości kiełbaski. Ta podsuszana będzie pasować doskonale. Palce lizać!