Sałatka ziemniaczana na Wielkanoc – przepis | Przepisy.pl pixel

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 1

Krok 2

Następnie odstaw do ostygnięcia, obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2cm.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie jabłko, a szczypiorek posiekaj.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, octem, musztardą i 2 łyżkami wody.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 4

Krok 5

Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 5

Krok 6

Ziarna słonecznika spraż lekko na patelni i posyp nimi sałatkę.

Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać ciecierzycę z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc Wiosenna sałatka ziemniaczana na Wielkanoc

Wiosną i latem korzystamy z łatwej dostępności wszelkiego rodzaju warzyw oraz owoców. To idealny czas na to, aby przygotowywać sałatki, surówki, świeże smoothie… Dziś prezentujemy przepis na sałatkę, w której pierwsze skrzypce grają ziemniaki. Brzmi dobrze? Tak też smakuje!

Dla kogo?

Sycąca i treściwa sałatka ziemniaczana zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających domowników. I to na długi czas!

Na jaką okazję?

Na wiosnę, na Wielkanoc – ale nie tylko! Okazji na przygotowanie tego rodzaju sałatki z pewnością znajdzie się wiele.

Czy wiesz, że?

Sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat to jedna z tradycyjnych i charakterystycznych dla kuchni niemieckiej potraw. W swojej klasycznej wersji przyrządzana jest najczęściej na bazie ziemniaków, ogórków i cebuli.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę urozmaicić możesz za pomocą dobrej jakości kiełbaski. Ta podsuszana będzie pasować doskonale. Palce lizać!